Συμβαίνει και στους καλύτερους παίκτες. Συνεχόμενοι αγώνες, προπονήσεις, ταξίδια, μια ολόκληρη χρονιά στην ένταση και ξαφνικά «μπλακάουτ». Και μάλιστα σε μια διοργάνωση όπως το Μουντιάλ! Εκεί που κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αγώνες όπου εκατομμύρια μάτια σε όλον τον πλανήτη είναι στραμμένα σε αυτόν.
Το Μουντιάλ της Ρωσίας δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στη διάρκεια της χρονιάς είδαμε πολλούς παίκτες να λάμπουν με την ομάδα τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οταν όμως ήρθε η μεγάλη στιγμή, «χάθηκαν». Στα γήπεδα της Ρωσίας απογοήτευσαν με την απόδοσή τους, έγιναν δέκτες σκληρής κριτικής και αποχώρησαν από τη διοργάνωση με σκυμμένο το κεφάλι καθώς η ομάδα τους αποκλείστηκε. Μια ενδεκάδα παικτών, λοιπόν, που δεν πέρασαν τις καλύτερες ημέρες τους στη Ρωσία και θέλουν να ξεχάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το ταξίδι.
Η θέση του τερματοφύλακα έχει καλυφθεί από τον Ισπανό Νταβίντ Ντε Χέα. Ο 28χρονος πορτιέρο είχε μια καταπληκτική χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην ισπανική ομάδα θεωρούσαν ότι είχαν ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ντε Χέα είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο, όμως στο Μουντιάλ έδειξε ασταθής, υπέπεσε σε σημαντικά λάθη και φέρει ευθύνη για γκολ όπως αυτό της πρεμιέρας με την Πορτογαλία, όταν έχασε την μπάλα σε ένα όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Από τον ισπανικό Τύπο τέθηκε και το ερώτημα «γιατί ο Ιέρο δεν τον αντικατέστησε;».

Οι αδυναμίες της Αργεντινής

Στην τετράδα της άμυνας έχουμε δύο ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή. Ο Νικολάς Ταλιαφίκο ήταν μία από τις απογοητεύσεις της ομάδας. Πέρασε και αυτός, όπως και οι υπόλοιποι, δύσκολες στιγμές καθώς εκτέθηκε αρκετές φορές από τους αντίπαλους επιθετικούς. Γενικά δεν πρόσφερε καμία ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα αμυντικά του καθήκοντα, ούτε είχε και προωθήσεις για να βοηθήσει στην επίθεση.
Τώρα, βέβαια, εδώ έκανε αμέτρητα λάθη ένας άλλος Αργεντινός, ο Νικολάς Οταμέντι, ένας στόπερ ικανότατος, με σπουδαία χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Ο 30χρονος αμυντικός έκανε πολλά λάθη, δεν πρόσφερε καμία ασφάλεια και γενικά έδειξε διστακτικός να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες. Μάλλον επηρεάστηκε και αυτός από τη γενικότερη αγωνιστική εικόνα της Αργεντινής.
Πριν αρχίσει το Μουντιάλ ο Ζερόμ Μπόατενγκ είχε υποστηρίξει πως η εφετινή Γερμανία ήταν καλύτερη από την ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία. Τελικά τα γεγονότα τον διέψευσαν καθώς η Γερμανία αποκλείστηκε με δύο ήττες (από Μεξικό και Ν. Κορέα), ενώ νίκησε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων τη Σουηδία. Και ο ίδιος όμως απογοήτευσε καθώς βοήθησε ελάχιστα, και μάλιστα στα δύσκολα ήταν απών. Δέχτηκε κόκκινη κάρτα στο 82′ του αγώνα με τη Σουηδία και φυσικά δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο κρίσιμο ματς με τη Ν. Κορέα. Η αμυντική εικόνα της Γερμανίας ήταν άσχημη και φυσικά έχει μεγάλο μερίδιο και αυτός.
Η τετράδα κλείνει με ακόμα έναν Γερμανό. Ο Τζόσουα Κίμιχ παρασύρθηκε από τη γενικότερη άσχημη εικόνα της ομάδας του Γιόαχιμ Λεβ, δεν πήγε καλά, παρότι προερχόταν από μια πολύ καλή σεζόν. Ωστόσο, είναι μόλις 23 χρονών και ασφαλώς έχει το περιθώριο να δείξει την αξία του στην επόμενη διοργάνωση.
Στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζει άλλος ένας παίκτης της Αργεντινής. Ο Χαβιέ Μαστσεράνο, σε ηλικία 36 χρονών, φάνηκε αργός, έκανε εύκολα το λάθος, ίσως ήταν στην ομάδα λόγω της καλής σχέσης με τον Λιονέλ Μέσι.

Τους παρέσυρε η Γερμανία

Η αποτυχία της Γερμανίας στα γήπεδα της Ρωσίας βάζει στην ενδεκάδα άλλους δύο παίκτες της Εθνικής Γερμανίας: Μασούτ Οζίλ και Τόμας Μίλερ. Απογοήτευση και από τους δύο. Ο Οζίλ δέχτηκε μάλιστα σκληρή κριτική από παλιούς διεθνείς, όπως ο Λόταρ Ματέους, και ο Λεβ τον κράτησε έξω στο ματς με τη Σουηδία, χρησιμοποιώντας στη θέση του τον Ρόις. Κάτι ανάλογο είδαμε και από τον Τόμας Μίλερ, που δεν θύμισε σε καμία περίπτωση τον παίκτη που είδαμε πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία αλλά και στην τελευταία αγωνιστική περίοδο στο γερμανικό πρωτάθλημα.
Επίθεση: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Στα προκριματικά του Μουντιάλ σημείωσε 16 γκολ. Στη Ρωσία όμως έμοιαζε απομονωμένος από την υπόλοιπη ομάδα, δεν μπορούσε να σκοράρει και αυτό του δημιουργούσε εκνευρισμό –και φυσικά δεν μπορούσε να βοηθήσει καθόλου την Πολωνία. Ετσι πήγε νωρίς για διακοπές.

Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Ο επιθετικός της Γιουβέντους και της Εθνικής Αργεντινής στάθηκε αδύνατο να βοηθήσει την ομάδα του. Ο Σαμπάολι προτιμούσε ως βασικό τον Αγουέρο, αλλά όταν ο Ιγκουαΐν πατούσε χορτάρι μάλλον δικαίωνε τον προπονητή του. Και εδώ βέβαια η ευθύνη βαρύνει τον Σαμπάολι που άφησε εκτός αποστολής τον Μάουρο Ικάρντι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ