Μετά την «ανταρσία» του προσφάτως διαγραφέντα από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του κόμματος Γ. Λαζαρίδη, ήλθε να επιβεβαιώσει την βαθιά κρίση που σοβεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία για το Σκοπιανό, κατέστη θρυαλλίδα εξελίξεων και πυροδότησε τεκτονικές δονήσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.
Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη προκάλεσε την οργή της ηγεσίας του κόμματος, η οποία αξιώνει από τον βουλευτή να παραδώσει την έδρα «η οποία δεν του ανήκει και δεν την αντέχει», όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα είναι αποστάτης.
Στη επιστολή ανεξαρτητοποίησής του ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει σχετικά με την συμφωνία για το Σκοπιανό, ότι πέραν της διακηρυγμένης αντίθεσης των ΑΝΕΛ και της απόφασής του να την καταψηφίσουν όταν έλθει προς κύρωση στην Βουλή, αποφασίστηκε να τεθεί θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για να τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους. Κάτι, ωστόσο, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το απέκλεισε, γεγονός που με αναγκάζει να διαχωρίσω την θέση μου». Όταν κατατέθηκε η πρόταση μομφής («σε λάθος χρόνο», κατά την άποψή του, διότι οι υπογραφές στις Πρέσπες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει), ο κ. Λαζαρίδης βρέθηκε προ δυο επιλογών, όπως εξηγεί:
Η μια ήταν «να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές (απειλές – ύβρεις κλπ.) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας και να γίνω μάλιστα “ήρωας” παρά το γεγονός ότι στις απειλές και τις πιέσεις λυγίζουν οι δειλοί και να υπονομεύσω έτσι την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».
Η άλλη ήταν «να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στην συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας μη εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο ούτε την έξοδο από τα μνημόνια ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο της συμφωνίας με την πΓΔΜ, το οποίο άλλωστε θα έρθει για συζήτηση στο τέλος του χρόνου».
Μετά από αυτά οδηγήθηκε στην «έντιμη απόφαση», όπως την χαρακτηρίζει, με «καθαρή την συνείδηση ενώπιον Θεού και Πατρίδας», να ανεξαρτητοποιηθεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα συνεχίσω τον αγώνα μου, τον έντιμο αγώνα για τον οποίο είμαι υπερήφανος, για την πατρίδα, τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία».
«Το δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των Εθνικών Συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε», ήταν το σχόλιο των ΑΝΕΛ, οι οποίοι μάλλον δεν ανέμεναν την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή. «Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον Πρωθυπουργό ενώπιον δυο υπουργών», αναφέρεται χαρακτηριστικά και ζητείται να παραδώσει την έδρα του ως «ελάχιστη εξιλέωση».

Είναι ο δεύτερος μετά τον Δημήτρη Καμμένο που αποχωρεί από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι έμειναν πλέον επτά ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά 152.

ΑΝΕΛ: Ο κ. Λαζαρίδης οφείλει να παραδώσει την έδρα

«Το δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των Εθνικών Συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι, o κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μάλιστα, ζητεί από τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του. «Αφού λοιπόν δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του πρέπει και να παραδώσει την έδρα του η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τοσουνίδης και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, όπου ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον Πρωθυπουργό ενώπιον δυο Υπουργών.

Τζανακόπουλος: Δεν πείθει ο κ. Λαζαρίδης, σταθερή η κυβέρνηση

Αιχμές κατά της απόφασης για ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παράλληλα έσπευσε να διαβεβαιώσει για τη σταθερότητα της κυβέρνησης που πλέον αριθμεί 152 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά είναι απολύτως σταθερή».

«Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στον δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μας ανησυχεί».

Σχολιάζοντας, πάντως, την κίνηση του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρθηκε σε απόσπασμα των όσων δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα με την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup.

»Επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.