Έλεγχος και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κάλπες και δρόμους στην Τουρκία, στο πλαίσιο των κρίσιμων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της γείτονος.

Με 38.000 αστυνομικούς, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, οι πολίτες θα δώσουν τη ψήφο τους υπό το φόβο επεισοδίων. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 τοπική ώρα ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο απαγορεύονται αυστηρά στους χώρους ψηφοφορίας.

Σημειώνεται τέλος ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι τις 21:00 ενώ μάχη δίνει το κάθε κόμμα για να μπορέσει να καταφέρει να έχει εκλογικούς αντιπροσώπους στα χιλιάδες τμήματα της χώρας.

Πρώτα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες – Απόπειρα νοθείας

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγελίες αναφέρουν ότι στην πόλη Ουρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραημ Χαλίλ Γιλντιζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του CHP μαζί με την φρουρά του.

Την ίδια ώρα στο Ντιγιαρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους.

Επίσης στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας όπου οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκα ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δυο φορές ενώ σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα τσουβάλια προσφραγισμενες ψήφοι.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.
«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Να σημειωθεί ότι δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.