Για δεύτερη εβδομάδα παραμένει κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής, με τους όγκους των σκουπιδιών να έχουν πνίξει το Λεκανοπέδιο, αφού τα απορριμματοφόρα στους 66 δήμους της Αττικής έχουν σταματήσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τις αποκομιδές.
Το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν ρήγμα που είχε δημιουργηθεί σε γειτονικό στον νέο χώρο κύτταρο «άνοιξε» έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση. Με δεδομένο ότι το ρήγμα δημιουργήθηκε ουσιαστικά σε έναν λόφο σκουπιδιών, ακριβώς δίπλα στο νέο κύτταρο, η κατάρρευση τμήματος του ΧΥΤΑ είχε ως αποτέλεσμα ένα πλήρες «μπλακ άουτ» στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Συνεργεία του ΕΔΣΝΑ προσπαθούν ήδη από το περασμένο Σάββατο να «ασφαλίσουν» όσο το δυνατόν καλύτερα το κομμάτι του ΧΥΤΑ στο οποίο παρουσιάστηκε ρήγμα, ενώ η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα 1.500-2.000 τόνοι από τους περίπου 5.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική να μένουν στον δρόμο.
«Ολο και εξομαλύνεται η κατάσταση» δήλωσε σήμερα στο «Βήμα» η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού Αττικής) Αφροδίτη Μπιζά, η οποία εκτιμά ότι ως το βράδυ της Δευτέρας «θα ξέρουμε ακριβώς πότε θα αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα. Εκτός από αυτό το κομμάτι που έχει ρηγματώσεις, υπάρχει ένα καινούργιο κομμάτι που μας παρέδωσε ο ανάδοχος από την περασμένη Πέμπτη και το λειτουργούμε με αυτοκίνητα του ΕΔΣΝΑ. Οι δήμοι αποθέτουν σκουπίδια και στον σταθμό μεταφόρτωσης» συμπλήρωσε η κυρία Μπιζά.


Διευκρινίσεις Καμίνη
Το πρόβλημα πάντως παραμένει πολύ έντονο στην Αθήνα, κυρίως στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητεί την υπομονή των πολιτών και τη συνεργασία κατοίκων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων ώστε ένα ακόμα πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει πως σε σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, καθώς και σε περιοχές μεγάλης τουριστικής σημασίας, η αποκομιδή από τον Δήμο Αθηναίων γίνεται κανονικά, με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρά.
«Ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την εικόνα της πρωτεύουσας και με απόλυτη ευθύνη για τη δημόσια υγεία. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στην αποκομιδή απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων είναι η αιτία που απορροφώνται ικανοποιητικά έως τώρα οι επιπτώσεις από το πρόβλημα στον κεντρικό ΧΥΤΑ, που εξυπηρετεί όλη την Αττική. Ωστόσο, η απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων για κάθε πόλη, και κυρίως για την Αθήνα, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου τουριστικού βάρους λόγω καλοκαιριού, δεν είναι εφικτή όταν είναι κλειστός ο χώρος απόθεσης».

Ο κ. Καμίνης σε μήνυμά του προς το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας ευχαρίστησε τους εργαζομένους για την προσπάθεια που καταβάλλουν. «Γνωρίζω καλά ότι καθημερινά δίνουν μάχη για την καθαριότητα στην Αθήνα» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Τα κατάφεραν στις πιο δύσκολες συνθήκες των περασμένων ετών, με το προσωπικό να είναι μειωμένο και τον εξοπλισμό να μην έχει –όπως σήμερα –εκσυγχρονιστεί και ενισχυθεί. Το καταφέρνουν και τώρα, με τον ΧΥΤΑ Φυλής να παραμένει, επί σχεδόν μία εβδομάδα, κλειστός. Ανθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει λύση».

HeliosPlus