Η ιδέα της δημιουργίας μιας μπαταρίας που να λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια δεν είναι καινούργια. Δεκαετίες οι επιστήμονες πειραματίζονται με διαφόρων ειδών τεχνολογίες και υλικά για την δημιουργία μπαταριών που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες τις πυρηνικής ενέργειας αλλά ταυτόχρονα να έχουν όσο το δυνατόν πιο πολλές εφαρμογές και φυσικά να είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο.

Αρχικά επιτεύχθηκε η κατασκευή πυρηνικών μπαταριών αλλά το μέγεθος τους ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε ευρεία χρήση τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών πυρηνικές μπαταρίες μικρού μεγέθους από ακίνδυνα ραδιενεργά υλικά χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει κάποια εξ αυτών να περάσει από τα εργαστήρια στην βιομηχανική χρήση.

Επιστήμονες στην Ρωσία δημιούργησαν ένα νέο τύπο πυρηνικής μπαταρίας και αισιοδοξούν ότι μπορεί αυτή να μπει στην καθημερινότητα μας. Την μπαταρία ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Υπέρσκληρων και Καινοτόμων Υλικών Άνθρακα στη Μόσχα που χρησιμοποίησαν διαμάντι αντί για πυρίτιο στην κατασκευή του ημιαγωγού και παράγει ενέργεια από την διάσπαση του ραδιενεργού ισότοπου νικέλιο-63. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μπαταρία αυτή έχει διάρκεια ζωής 100 ετών και μια τεράστια γκάμα εφαρμογών. Η μπαταρία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από βηματοδότες που φυσικά δεν θα χρειάζονται ποτέ επαναφόρτιση μέχρι και σε διαστημικές τεχνολογίες.

Η χρήση διαμαντιών μπορεί σύμφωνα με ειδικούς να βοηθήσει στην δημιουργία μπαταριών ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που κατασκεύασαν οι Ρώσοι. Αναφέρουν ως
παράδειγμα τον άνθρακα-14, ένα ραδιενεργό υλικό που με την χρήση ενός ημιαγωγού από διαμάντι θα μπορούσε θεωρητικά να δώσει μπαταρίες με διάρκεια ζωής που θα ξεπερνά τα πέντε χιλιάδες έτη!