• Αναζήτηση
 • Ν. Τόσκας: Αβάσιμα τα περί άβατου των Εξαρχείων

  Αβάσιμα θεωρεί τα περί άβατου των Εξαρχείων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας

  Αβάσιμα θεωρεί τα περί άβατου των Εξαρχείων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας επισημαίνοντας, σε έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ότι η σημαντικότατη αύξηση του αριθμού των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που διατέθηκαν για περιπολίες στη διαλαμβανόμενη περιοχή, το 2017 σε σχέση με το 2016, σε Ειδικό Δρομολόγιο Περιπολιών, «καταρρίπτει τις όποιες αβάσιμες υπόνοιες περί απαγόρευσης εισόδου της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια». Ο κ. Τόσκας τονίζει ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο του υπουργείου «η προστασία και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκληματικότητα» και «η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση». Και ότι βάσει του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, η ΓΑΔΑ και οι αρμόδιες υφιστάμενες υπηρεσίες, υλοποιούν το πλέον επικαιροποιημένο (από 01-03-2018) Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης για το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των Εξαρχείων, «το οποίο εστιάζει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς και στην ουσιαστική και οριζόντια διαχείριση κάθε μορφής αναφυόμενων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης».
  Όπως επισημαίνει ο κ. Τόσκας, «στις ως άνω περιοχές διενεργούνται -σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (πεζές – εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου), αφενός μεν για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε μορφής παραβατικότητας, στο πλαίσιο αναβάθμισης του επιπέδου της εμφανούς αστυνόμευσης, αφετέρου δε για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες».
  Μάλιστα τονίζει ότι από 01-01-2018 έως 14-05-2018 ο αριθμός περιπολιών έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο περσινό ετήσιο. «Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης αυτής, κατά το τρέχον έτος (έως 28-02), στην περιοχή των Εξαρχείων διενεργήθηκε αξιόλογος αριθμός ελέγχων ατόμων με την πραγματοποίηση ανάλογου, των συντρεχουσών περιπτώσεων, αριθμού προσαγωγών και συλλήψεων για διάφορα αδικήματα. Επιπρόσθετα και προς επίρρωση των ανωτέρω, αναφέρεται η αύξηση του ποσοστού των συλλήψεων και των ανευρεθέντων οχημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησης του Α.Τ. Εξαρχείων κατά 42,7% και 17,7% αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης συγκριτικά με την τριετία 2012-2014», σημειώνει στην απάντησή του.
  Ενώ ενδεικτικά και για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, αναφέρεται αύξηση του αριθμού των συλλήψεων για ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά 28,13% και 200%, αλλά και μείωση του αριθμού των επιθέσεων σε βάρος τραπεζών κατά 33,33%. «Αξίζει δε να επισημανθούν οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος (διακίνηση ναρκωτικών, διάπραξη ληστειών – διαρρήξεων και κλοπών) στην προαναφερόμενη περιοχή και στο ευρύτερο κέντρο των Αθηνών», συμπληρώνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι «κατά την τελευταία τριετία έχουν γίνει επανειλημμένες οργανωμένες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αντίστοιχες των οποίων δεν είχαν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των αστυνομικών, καταφέροντας καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης αυτών».

  Ο κ. Τόσκας επικαλείται ακόμα την προληπτική και εμφανή αστυνόμευση της Αττικής –και των Εξαρχείων- η οποία «αναβαθμίζεται περαιτέρω, με την άμεση, επιχειρησιακή εφαρμογή του νέου επιτελικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει την αποδέσμευση 800 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων, αλλά και από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία», ενώ υπογραμμίζει την «συνέχιση της συστηματικής και με αμείωτη ένταση καταβαλλόμενης προσπάθειας, για την επίτευξη του -κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό- επιθυμητού περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες, μέσω της αναβάθμισης, όπου απαιτείται, του επιπέδου των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται».

  Πολιτική