Μαγνήτης και μέλι

Πρέπει να το ξαναγράψω, είναι εξαιρετικά σημαντικό: δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν να φθάσαμε κιόλας στον Ιούνιο και να ετοιμαζόμαστε για μπάνια και ηλιοθεραπείες όταν χθες ακόμα παίζαμε χιονοπόλεμο.
Επιμένω: κάτι δεν πάει καλά φέτος με τον χρόνο, πρέπει να πηδάει ώρες, τις νύχτες που κοιμόμαστε πάει τα ρολόγια μπροστά –για τούτο ξυπνάμε κατάκοποι, δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε αρκετά.
Το κάνει άραγε επειδή μας βαρέθηκε, θέλει να γερνάμε και να πεθαίνουμε νωρίτερα; Ή μήπως απλώς βαρέθηκε να βλέπει συριζαίους-ανελίτες και θέλει να έρθουν νωρίτερα οι εκλογές;
l Διότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, υπάρχει επιτάχυνση σε όλη τη Μεσόγειο γενικώς, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και μπαίνει επιτέλους τάξη: στην Ιταλία απέκτησαν κυβέρνηση, στην Ισπανία εκπαραθυρώθηκε ο Ραχόι, στη Μακεντονίγια ετοιμάζονται να αλλάξουν όνομα.
l Στην Ιταλία, χάρη στον πρόεδρο Ματαρέλα, Λέγκα και Ξενοδοχείο 5 Αστέρων υποχρεώθηκαν να αφήσουν τους λεονταρισμούς και να αλλάξουν υπουργό Οικονομικών –ήθελαν κάποιον γερμανόφοβο 80χρονο Βαρουφάκη και απειλούσαν με επανάσταση επειδή ο πρόεδρος τον «έκοψε».
Αλλά επειδή, παρά τις γνωστές επιταχύνσεις, τους φαινόταν αιωνιότητα ο χρόνος ως τις επόμενες εκλογές και τεράστια η απόσταση ως τους κυβερνητικούς θώκους, υποχώρησαν. Μαγνητισμό και μέλι έχει η εξουσία, ημερολόγιό μου· έλκει όλους τους τενεκέδες και όλους τους κηφήνες.
l Επ’ ευκαιρία βγήκαν όλες οι υπεράνω χρημάτων ευγενείς ψυχές να καταγγείλουν τον επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ που δήλωσε «οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά» –διότι θεωρούν πως ψήφοι και δημοκρατία είναι υπερούσια, άυλα αγαθά, παρά το γεγονός ότι κερδίζουν δημοκρατικά τις εκλογές όσοι υπόσχονται ή μοιράζουν χρήματα στους ψηφοφόρους.

Παυσίλυπος σαγκουινάς

Βέβαια, το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι αγορές μπορούν να μάθουν τους πολιτικούς να αποφασίζουν σωστά –αποκλείεται, μου φαίνεται: τα κόμματα δεν είναι ούτε καν ΕΠΕ, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης –είναι ΕΜΕ, Εταιρείες Μηδενικής Ευθύνης. Οι ψηφοφόροι καλούνται πάντα να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Ομως επειδή και ο Ετινγκερ είναι πολιτικός, στους ψηφοφόρους ρίχνει την ευθύνη.
l Ως τώρα τους λέγαμε Σλαβομακεδόνες τους γείτονες, στο εξής θα είναι Σεβερναμακεδόνες –διότι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ήτοι «Severna Makedonija», φαίνεται πως θεωρείται επαρκής συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών για να μην πάρουν τα βουνά οι μακεδονομάχοι και κομιτατζήδες των δύο πλευρών.
Τόση φασαρία, τόσα χρόνια, για να αλλάξουν 3-4 γράμματα –αλλά τα μυαλά έμειναν ίδια, μου φαίνεται.
l Στην Ισπανία έπεσε ο Ραχόι λόγω κομματικών οικονομικών σκανδάλων, αναλαμβάνει ο Σάντσεθ πρωθυπουργός, έσπευσαν οι Ποδέμος να προτείνουν συγκυβέρνηση στους Σοσιαλιστές –βλέπεις οι βίλες των ηγετών τους δεν είναι μόνο ακριβές, έχουν και μεγάλα έξοδα συντήρησης.
l Το μόνο που πάει αργά είναι η ανεύρεση συνεταίρου, που επείγει περισσότερο και από τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: αν δεν βρω συνεταίρο, τι θα γίνει με τη φυτεία μου της Cannabis sanguinis; Πρέπει κάποιος να τη φροντίζει, δεν μπορώ να εγκατασταθώ μόνιμα στο Νιοχώρι.
Ολα τα άλλα τα έχω έτοιμα, ακόμη και τη διαφημιστική καμπάνια: θυμήθηκα πως πριν από χρόνια πολλά, τότε που οι συνομήλικοί μου ήσαν παιδιά και εγώ αγέννητος, γύριζε στους δρόμους των Λεχαινών πάνω στο ποδήλατό του μικροπωλητής που διαφήμιζε την πραμάτεια του: «Σαγκουίνια πορτοκάλια που γεμίζουν τα κεφάλια –ο σαγκουινάς, ο πορτοκαλάς, ο βιταμινούχος».

«Σαγκουίνια κανναβούρια, κάνουν τη ζωή καινούργια –ο σαγκουινάς, ο κανναβουράς, ο παυσίλυπος», θα τραγουδάω στο διαφημιστικό βίντεο που θα ανεβάσω στο YouTube.
l Και θα οργανώσουμε οι μερακλήδες παραγωγοί «Δρόμους της Κάνναβης», με γευσιγνωσία φυσικά, όπως με τους «Δρόμους του Κρασιού» –πάντα ζήλευα όποτε πήγαινα στο Κτήμα Μερκούρη που έβλεπα πινακίδες να αναφέρουν πως βρίσκεται στους «Δρόμους του Κρασιού».
Ολοι οι Δρόμοι της Κάνναβης θα οδηγούν φυσικά στο κτήμα μου, ημερολόγιό μου, στην κορωνίδα του είδους, στην Cannabis sanguinis.
l Α, μια που μιλάμε για διαφημιστικά: το τηλεοπτικό σποτάκι του Ερντογάν με πρωταγωνιστή τον Μωάμεθ Πορθητή, δεν είναι παρά αντιγραφή αντίστοιχου του ΠαΣοΚ των εκλογών του 1993, νομίζω, στο οποίο διαπιστώναμε πως όλη ελληνική ιστορία δεν ήταν παρά προετοιμασία για την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν πολεμοχαρές όπως το ερντογανικό αλλά πάντως εξίσου μεσσιανικό.

Φημονόη

Σκέφτομαι πως από το 2010 και μετά επαληθεύεται συνεχώς ο νόμος του Μέρφι: οτιδήποτε μπορούσε να πάει στραβά, έχει πάει· αν κάτι μπορούσε να πάει ακόμα πιο στραβά, έχει πάει. Ισως αυτό εξηγεί τη βιασύνη του χρόνου: κόβοντας ώρες και ημέρες, τα στραβά μειώνονται αναλόγως –και ίσως αυτό να σημαίνει πως από το 2020, μπορεί και νωρίτερα, θα γυρίσει η τύχη μας, θα αρχίσει η δεκαετία των καλοθρεμμένων αγελάδων.
l Επιτέλους, χτύπησε το τηλέφωνο, απάντησα: Cannabis sanguinis, κεντρικό κατάστημα, λέγετε // Διάβασα πως ζητάτε συνεταίρο… // Ναι, αλλά θέλουμε άντρα. Είναι δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά. // Θα σας καταγγείλω στη Γραμματεία Ισότητας. // Καλά, μη θυμώνετε: ελάτε αύριο να τα πούμε. Το όνομά σας; // Φημονόη Καρατσαπαλαδοπούλου // Πώς είπατε; // Φημονόη Καρατσαπαλαδοπούλου // Α, πολύ ωραία –τα λέμε αύριο, λοιπόν.
l Και εκεί που προσδοκούσα αίσιο τέλος, ότι θα γινόταν εντός ωρών η τηλεφωνική συνδιάλεξη Τσίπρα – Ζάεφ για να κανονιστούν τα βαφτίσια να τελειώνουμε, αρχίζουν να διαδίδουν από το Μαξίμου ότι «η πλευρά της πΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες…».
Θα πουντιάσει το παιδί στην κολυμπήθρα να περιμένει.
Δεύτερο φιάσκο μετά από αυτό με το Κυπριακό, που μας έλεγαν πως όλα πάνε καλά, δεν το αντέχω –ούτε η κυβέρνηση το αντέχει, μου φαίνεται. Αν δεν υπάρξει ονοματοδοσία, προβλέπω ακόμα μεγαλύτερες χρονικές επιταχύνσεις, ημερολόγιό μου.
Ας προσδεθούμε –αν και εγώ ελπίζω να μη φανεί τόσο ανίκανη η κυβέρνηση.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Χάθηκε και αυτή η χρονιά για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων – και μάλιστα χωρίς καν να χρειαστεί να παρέμβει καμιά Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

nnn
Εσύ, που είσαι μόνιμος κάτοικος της Κυψέλης / και, προφανώς, την αγαπάς και το καλό της θέλεις / μια προσευχή με τάματα κάμε στον Αγιο Μάρκο, / να προστατεύει απ’ τα «φρικιά» του Αρεως το Πάρκο!
Γ. ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ
nnn
Για τους συμβούλους του κ. Κοτζιά: Χαρακτηριστικό όλων των σύνθετων ονομάτων της αρχαίας και νέας ελληνικής είναι ότι το β’ συνθετικό αναβιβάζει τον τόνο – υπομονή λοιπόν· όλοι μας.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
…απορία και έκπληξη προξένησε το χάδι του ΠτΔ σε μια χελώνα… μα πρόκειται για το είδος της ελληνικής πανίδας που προσομοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με το αργό, δυσκίνητο ελληνικό Δημόσιο… και ο δεσμός του Προέδρου και πρώην υπουργού Εσωτερικών ιστορικά καταγεγραμμένος και αποδεδειγμένα στενός…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
nnn
Κρίμα που δεν προλαβαίνετε να λάβετε μέρος με την Cannabis Sanguinis στο τριήμερο της Balkannabis στην Τεχνόπολη· θα άξιζαν τα 20 ευρώ για το εισιτήριο.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Αύξηση των καταθέσεων με μετρητά από το… στρώμα, λέει η είδηση. Να το ακούνε όσοι ζεσταίνονται πολύ στον ύπνο και νομίζουν ότι φταίει το πάπλωμα.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΦΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
nnn
Το πήρα απόφαση, θα ξεριζώσω τα λιόδεντρά μου και θα καλλιεργώ στο χωράφι Cannabis Sanguinis. Επικοινώνησα και με τον Καρανίκα για εξασφάλιση της διάθεσής της.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Για ρευματοκλοπή εγκαλείται η ΤΟ της ΝΔ στη Ραφήνα, στη γειτονιά του Κ. Καραμανλή του Μικρού – κατανάλωναν πολύ ρεύμα για να παρακολουθούν βίντεο με τα μεγάλα επιτεύγματά του.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα. Ματαρέλα στην Ιταλία, μπακατέλα στην Ελλάδα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ