• Αναζήτηση

Συνετίζοντας τους «ιθαγενείς»

Στο «Βήμα της Κυριακής» 8/4 ο ακαδημαϊκός Αντώνης Ρεγκάκος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο υπογραφόμενος, με άρθρο μας τονίζαμε την ανάγκη, και διερευνούσαμε την προοπτική, δημιουργίας ενός ελληνικού Κέντρου Αρχαιογνωστικών Επιστημών με εκπαιδευτικές, ερευνητικές, συνεδριακές δραστηριότητες και διεθνείς συνεργασίες.

Συνετίζοντας τους «ιθαγενείς» | tovima.gr
Στο «Βήμα της Κυριακής» 8/4 ο ακαδημαϊκός Αντώνης Ρεγκάκος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο υπογραφόμενος, με άρθρο μας τονίζαμε την ανάγκη, και διερευνούσαμε την προοπτική, δημιουργίας ενός ελληνικού Κέντρου Αρχαιογνωστικών Επιστημών με εκπαιδευτικές, ερευνητικές, συνεδριακές δραστηριότητες και διεθνείς συνεργασίες. Με άρθρο του στο «Βήμα» της 27/5 ο κ. Δημήτρης Τζιόβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αφού αναρωτηθεί αν η χώρα διαθέτει, μεταξύ άλλων, «κάποιο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό ή συνέδριο» θέτει ως όρο για το εν λόγω εγχείρημα να μαθητεύσουμε στην εμπειρία ξένων πανεπιστημίων και οργανισμών, αμφισβητώντας την εντόπια σχετική «τεχνογνωσία».
Ο κ. Τζιόβας αγνοεί πρόσωπα, πράγματα και εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής αρχαιογνωσίας, κυρίως όσον αφορά τους αρχαιογνωστικούς τομείς του ΑΠΘ, η πρόσφατη παγκόσμια διάκριση του οποίου (βλ. άρθρο του υπογραφομένου στο «Βήμα» της 11/3) υπήρξε και η ευτυχής αφορμή για την πρότασή μας. Αλλά αν η έλλειψη πληροφόρησης του νεοελληνιστή κ. Τζιόβα είναι κατά κάποιον τρόπο συγγνωστή, η αρραγής πεποίθηση, ο αφ’ υψηλού, και μάλλον νευρικός, τόνος με τον οποίο μας καλεί σε μαθητεία και μας αποδίδει «σχέδια επί χάρτου» είναι τόσο άστοχα όσο είναι και άκομψα.
Ο κ. Θεόδωρος Παπαγγελής είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk