Μια από τις πιο πολιτισμένες κοινωνίες της Ευρώπης (και του κόσμου) βιώνει την πανευρωπαϊκή κρίση με τις χειρότερες προοπτικές.
Η αποφασιστική στάση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να απορρίψει την είσοδο ενός αρνητή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν φθάνει.
Ο,τι συμβαίνει στην Ιταλία τροφοδοτείται από μια διογκούμενη συνύπαρξη αδυναμιών που καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ενωσης. Το ότι φθάσαμε στο σημείο η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η υποχώρηση της δημόσιας ευθύνης να κυριαρχούν σε αυτή τη χώρα, να πλειοψηφούν, αυτό δεν οφείλεται μόνο σε κάποια ιταλική ιδιαιτερότητα ούτε και αφορά αυτή τη χώρα αποκλειστικά.
Ο λαϊκισμός –η κριτικά αδιαμεσολάβητη υπόσχεση και θετική κοινωνική πρόσληψη για μέτρα και για λύσεις που δεν υποστηρίζονται από την πραγματικότητα –οφείλεται σε μια σειρά από συνεξαρτήσεις με αποτέλεσμα την αποπολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής πλειοψηφίας. Δηλαδή την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών και προς τους θεσμούς και προς την πολιτική, με μια λέξη προς τη Δημοκρατία.
Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης έχει αιτίες και βαθύτερες και αφανείς, και επίκαιρες και ορατές.
1.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ενωσής μας η πρωταρχία του οικονομισμού, του χρηματοπιστωτικού ελέγχου της οικονομίας και οι συνεπόμενες εισοδηματικές ανισότητες δημιουργούν την αίσθηση ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να εκπληρώσουν την εναρμονιστική τους αποστολή.
2.
Η οργή για τον τρόπο διαχείρισης του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού –ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης απουσίας πολιτικής συσσωμάτωσης αλλά και υποδεκτικής αναγνώρισης των νεοεισερχομένων πολιτισμικών ταυτοτήτων –οδηγεί σε αντιπαραθέσεις με άγνωστη κατάληξη.
3.
Η αποτυχία αντιμετώπισης της εισαγόμενης τρομοκρατίας και η εσωτερική καλλιέργειά της μέσα σε κάποιες από τις κοινωνίες μας κλονίζουν την κρατική υπόσταση και ταυτόχρονα καλλιεργούν την αστυνομικοποίηση που πάντα κάτι πίσω της αφήνει όταν παρέρχεται το συμβάν που επέτρεψε την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής. Και απέναντι σε όλα αυτά, τα αυταρχικά, τα φασίζοντα και τα εξοργιστικά αδίστακτα και αμόρφωτα… μορφώματα καραδοκούν και προχωρούν.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλείται. Εθελοτυφλούμε μπροστά σε ό,τι επέρχεται. Οταν θα είναι εμφανώς αργά, ποιοι και από ποιους θα ζητήσουν ευθύνες;
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ