Στο Κίεβο, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, δύο ξένοι θα μονομαχήσουν απόψε (21.45, COSMOTE SPORT1 και ΕΡΤ1) διεκδικώντας την κορυφή της Ευρώπης. Ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ θα είναι οι ηγέτες των δύο σπουδαίων φιναλίστ του τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλωστε, το γεγονός ότι Ρεάλ και Λίβερπουλ είναι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε 12 παιχνίδια σημείωσε 15 γκολ και μοίρασε δύο ασίστ. Οι αντίστοιχοι αριθμοί του Σαλάχ, στον ίδιο αριθμό αγώνων, είναι 10 γκολ και τέσσερις ασίστ, χωρίς να υπολογίζονται οι δύο αγώνες με τη Χόφενχαϊμ στην προκριματική φάση στους οποίους σκόραρε μία φορά. Ο Πορτογάλος είχε σπουδαίες βραδιές στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στο πρώτο ματς της φάσης των 16 στο 3-1 της Μαδρίτης (δύο) γκολ, αλλά και στον προημιτελικό με τη Γιουβέντους στο Τορίνο, όταν πέτυχε δύο γκολ και έδωσε την ασίστ στον Μαρτσέλο για το τρίτο. Αλλά βέβαια ας μην ξεχνάμε και το πέναλτι στη Μαδρίτη, στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων που έστειλε τη Ρεάλ στα ημιτελικά, ύστερα από ένα εφιαλτικό ματς στο Μπερναμπέου.

Σεβασμός των αντιπάλων

Χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο ευρωπαϊκό βράδυ του Σαλάχ ήταν ο πρώτος ημιτελικός στο Ανφιλντ. Δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ στο επιβλητικό 5-2 επί της Ρόμα. Ο 26χρονος Αιγύπτιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ με 32 γκολ (ρεκόρ), στην πρώτη του μάλιστα χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μίλησε με σεβασμό για την αποψινή αντίπαλό του. «Μου θυμίζει τη Ρεάλ πριν από μερικά χρόνια, όταν αγωνιζόταν με τρεις γρήγορους επιθετικούς. Νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι, ωστόσο αυτό πρέπει να το αποδείξουμε και στον αγωνιστικό χώρο». Αυτή την ταχύτητα αναμένεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ. Η σκέψη του γερμανικού τεχνικού είναι να δώσει τη δυνατότητα στον αιγύπτιο επιθετικό να βρει τους χώρους, όταν ανεβαίνει στην επίθεση ο Μαρτσέλο. Και ο Κλοπ στηρίζει πολλά στον Σαλάχ: «Πιστεύω ότι η Λίβερπουλ του έχει δώσει τις κατάλληλες συνθήκες για να πετύχει» είπε και ενώ απομένει ένα μόλις παιχνίδι για να ολοκληρωθεί αυτή η εξαιρετική σεζόν για τον αιγύπτιο φορ που έχει πετύχει 44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Η Λίβερπουλ επιστρέφει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 11 χρόνια, όταν είχε ηττηθεί στην Αθήνα από τη Μίλαν. Το τελευταίο της τρόπαιο ήταν το 2005, όταν είχε λυγίσει πάλι τη Μίλαν σε εκείνο τον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης. Και ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον, ασφαλώς και ονειρεύεται να βρεθεί στη θέση του Στίβεν Τζέραρντ και να σηκώσει την κούπα: «Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αγωνιστούμε αποφασιστικά και με τον τρόπο που έχουμε δείξει έως τώρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τα καταφέρουμε» υποστήριξε ο Χέντερσον.

Οι προκλήσεις των αμυντικών

Ο κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ, Ντέγιαν Λόβρεν, αναφέρθηκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Σκοράρει κάθε χρόνο περισσότερα από τριάντα γκολ, ακόμα και σε σεζόν που δεν είναι η καλύτερη για αυτόν. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντί του. Στην Πρέμιερ Λιγκ αντιμετωπίζουμε μερικούς από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο και γνωρίζουμε τον τρόπο να αμυνθούμε. Σε κάποιες φάσεις θα είμαστε ένας εναντίον ενός και αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση. Ωστόσο θεωρώ ότι είμαι έτοιμος» υποστήριξε.
Ο αμυντικός της Ρεάλ, Ραφαέλ Βαράν, ρωτήθηκε για την επιθετική τριάδα της αγγλικής ομάδας, Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο. «Και οι τρεις συνεργάζονται ιδανικά. Δεν μπορείς να ασχοληθείς μόνο με τον Σαλάχ καθώς ένα από τα πιο δυνατά τους στοιχεία είναι ότι ο ένας γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι του άλλου. Για να τους αντιμετωπίσεις, χρειάζεται ομαδική άμυνα». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η Ρεάλ είναι φαβορί για το τρόπαιο: «Η Λίβερπουλ είναι στον τελικό και για να φτάσει εκεί έκανε σπουδαία πράγματα στη διάρκεια της σεζόν. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ