Η αγωνιστική σεζόν στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πλησιάζει στο τέλος της, με τους πρωταθλητές να έχουν ξεχωρίσει εδώ και αρκετές αγωνιστικές, με εξαίρεση τη Γιουβέντους που θέλει έναν βαθμό απόψε στο Ολίμπικο για να αναδειχθεί για ακόμα μία χρονιά πρωταθλήτρια στο Campionato. Τρεις προπονητές θα γιορτάσουν την κατάκτηση του τίτλου και θα ετοιμάσουν τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, ενώ άλλοι δύο ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.
Χωρίς αμφιβολία, όμως, αυτός που θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση έχοντας γεμίσει το άλμπουμ της καριέρας του με τεράστιες επιτυχίες είναι ο Γιουπ Χάινκες, που χθες, κόντρα στη Στουτγάρδη, κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο της Μπάγερν σε αγώνα πρωταθλήματος.
Ο Χάινκες γεννήθηκε στο Μενχενγκλάντμπαχ και ενώ η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει υπογράφοντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Την περασμένη Τετάρτη ο Χάινκες γιόρτασε την 73η επέτειο των γενεθλίων του και χθες συμπλήρωσε 1.038 παιχνίδια ως παίκτης και προπονητής. Ηδη έχει ξεπεράσει τον Οτο Ρεχάγκελ που είχε 1.033. Κανένας άλλος δεν έχει ξεπεράσει τα χίλια…

Ο Χάινκες των ρεκόρ

Κατακτώντας τον τίτλο με την Μπάγερν, ο 73χρονος τεχνικός έφτασε τους τέσσερις στο γερμανικό πρωτάθλημα ως προπονητής, ενώ έχει άλλους τόσους ως παίκτης. Είναι μέλος ενός κλειστού κλαμπ με ανθρώπους του ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει τίτλο ως παίκτες αλλά και ως προπονητές. Στο κλαμπ αυτό ανήκουν επίσης οι Φέλιξ Μάγκατ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ματίας Ζάμερ, Τόμας Σάαφ, Χέλμουτ Μπεντχάους. Χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη χρονιά του Χάινκες ήταν το 2013, όταν κατέκτησε το τρεμπλ με την Μπάγερν, κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος γερμανός προπονητής. Θυμίζουμε ότι ο 73χρονος τεχνικός έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 19/5 στο Βερολίνο, μετά τον τελικό του Κυπέλλου με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, ο Χάινκες θα αποχωρήσει παραδίδοντας την Μπάγερν στον αντίπαλό του σε αυτό το ματς Νίκο Κόβατς.
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα πρόσθεσε άλλον έναν τίτλο στην πλούσια συλλογή του, αυτή τη φορά στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι. Ο καταλανός τεχνικός δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο που απέδωσε πολύ καλό ποδόσφαιρο και μία αγωνιστική πριν από το τέλος (η Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώνεται σήμερα) έχει φτάσει τα 105 γκολ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε την Τσέλσι της περιόδου 2009-2010 (103 γκολ). Παράλληλα, η Σίτι έφτασε τις 31 νίκες παίρνοντας το ρεκόρ της Τσέλσι (30), ενώ και οι 97 βαθμοί που έχει συγκεντρώσει αποτελούν ήδη την καλύτερη επίδοση στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γκουαρντιόλα πήρε τα πρώτα του τρόπαια με τη Μάντσεστερ Σίτι καθώς εκτός από το πρωτάθλημα κατέκτησε και το Λιγκ Καπ. Θυμίζουμε ότι έχει 14 τρόπαια με την Μπαρτσελόνα και άλλα 7 με την Μπάγερν. Τι θα θέλει να ξεχάσει από την εφετινή χρονιά; Τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ και μάλιστα με δύο ήττες!

Η σφραγίδα Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρώτη του χρονιά στο «Καμπ Νου» έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Μπαρτσελόνα. Οι Μπλαουγκράνα κατέκτησαν το νταμπλ στην Ισπανία έχοντας ήδη 43 παιχνίδια χωρίς ήττα. Η Μπαρτσελόνα θέλει να κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα, απόψε αντιμετωπίζει εκτός τη Λεβάντε, ενώ στην τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τη Σοσιεδάδ. Να σημειώσουμε ότι η τελευταία ήττα της Μπαρτσελόνα ήταν από τη Μάλαγα στο Ροσαλέδα στις 8 Απριλίου 2017. Ασφαλώς αυτό που θα θέλει να ξεχάσει ο βάσκος τεχνικός είναι ο αποκλεισμός από τη Ρόμα στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας 3-0 στο Ολίμπικο και με τον Κώστα Μανωλά να σημειώνει το καθοριστικό γκολ.
Τέλος, ο Ουνάι Εμερι μπορεί να πήρε με την Παρί Σεν Ζερμέν τα πάντα επί γαλλικού εδάφους (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ), ωστόσο σε λίγες ημέρες που θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα θα δώσει τη θέση του στον Τόμας Τούχελ. Ο Εμερι «πληρώνει» ουσιαστικά την αποτυχία της Παρί στο Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλεισμός από τη Ρεάλ στη φάση των «16»), την όχι και τόσο καλή σχέση με τον Νεϊμάρ, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στα αποδυτήρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ