Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, αφήνοντας αιχμές για το έργο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του μεγάλου ανθρωπιστικού οργανισμού το οποίο χαράσσει διαφορετική πολιτική απ’ αυτή που είχε υποσχεθεί και δεν υλοποιεί τις αρχικές δεσμεύσεις για διεύρυνση της βάσης συμμετοχής με την ένταξη εθελοντών και για στροφή στην εγχώρια φτώχεια.

«Το νέο ΚΔΣ είχε δεσμευτεί να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν και να επαναφέρουμε τον ΕΕΣ στην κανονικότητα» δηλώνει ο κ. Ανδρικόπουλος, «ωστόσο έχει πλέον σχηματισθεί στους κόλπους του ΚΔΣ μία ετερόκλητη συμμαχία η οποία με έργα και δηλώσεις χαράσσει διαφορετική πολιτική. Επιδιώκει σθεναρά την επαναφορά στις περιφερειακές διοικήσεις προσώπων που βρίσκονταν στις θέσεις αυτές πριν από το έτος 2013 σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος που τόσο τραυμάτισε το ερυθροσταυρικό κίνημα. Με τη βούληση αυτή αποβάλει από τους κόλπους τους εθελοντές που μετέχουν στις διοικήσεις και είναι η ραχοκοκαλιά του ερυθροσταυρισμού».

Μεγάλο επίσης ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, είναι η διεύρυνση του μητρώου μελών με την ένταξη σε αυτό των εθελοντών και άλλων, η οποία αποτελεί δε και δέσμευσή μας απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Ε.Σ..

Όπως τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος, ο ίδιος έχει ζητήσει από τις 17 Απριλίου τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών με σαφή κριτήρια διεύρυνσης, όμως το Κ.Δ.Σ. παλινωδεί και αδυνατεί να ορίσει και να πετύχει τους όρους διεύρυνσης, δείχνοντας ωστόσο αποφασιστικότητα στην αφαίρεση διευθυντικών αξιωμάτων υπαλλήλων ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Ανδρικόπουλος υπογραμμίζει πως το ερυθροσταυρικό κίνημα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την ελληνική κοινωνία εντάσσοντας στους κόλπους του ενεργούς πολίτες, ανθρώπους της διπλανήςπόρτας, εθελοντές, φιλανθρώπους, διακεκριμένους επιστήμονες, χωρίς διακρίσεις κατά το παράδειγμα του πνευματικού μας προπάτορα Ε.Ντυνάν. «Και επειδή οι σχέσεις καλλιεργούνται εμπράκτως, είχαμε αρχικώς δεσμευτεί ότι θα εξεύρουμε κονδύλια για τους πιο αδύναμους και αποκλεισμένους συμπολίτες μας, τις μονογονεϊκές οικογένειες, δυστυχώς όμως το προεδρείο στις 3 Μαΐου υιοθέτησε συμβάσεις μόνο για το μεταναστευτικό» σημειώνει ο κ. Ανδρικόπουλος και καταλήγει πως «η παραίτησή μου αυτή να μην εκληφθεί ως παραίτηση από την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου, ανοικτού Ερυθρού Σταυρού, που συμμερίζομαι με ορισμένα μέλη της παρούσας διοίκησης, καθώς η προσπάθεια αυτή δεν τελείωσε».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο με την υπ’ αριθ. 440/2018 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τετράμηνης θητείας με πρόεδρο τον πρέσβη επί τιμήΑλέξη Αλεξανδρή και γενικόΓραμματέα τον δικηγόρο Παναγιώτη Ανδρικόπουλος.

Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο υπό τον κ. Αλεξανδρή είχε οριστεί προκειμένου να«να επαναφέρει την κανονικότητα στη λειτουργία του οργανισμού και να αποκαταστήσει το κύρος του προς την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα» αφήνοντας αιχμές για το έργο του επίσης προσωρινού ΔΣ υπό τονΑντώνη Αυγερινό που (που είχε οριστεί όταν καθαιρέθηκε εκείνο το ΔΣ με πρόεδρο τον Ανδρέα Μαρτίνη, λόγω του γνωστού σκανδάλου με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»).