27 Μαΐου 1981. Παρκ ντε Πρενς, Παρίσι. Ο τελικός του τότε Κυπέλλου πρωταθλητριών, ανάμεσα στη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι και στη Ρεάλ Μαδρίτης του Βουγιαντίν Μποσκόφ. Το παιχνίδι είχε μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο, με το σκορ να παραμένει στο 0-0. Στο 81′ η Λίβερπουλ κέρδισε ένα πλάγιο από τα αριστερά. Ο Ρέι Κένεντι το εκτέλεσε γρήγορα δίνοντας την μπάλα στον Αλαν Κένεντι που «τρύπησε» την άμυνα της Ρεάλ και «νίκησε» τον Ροντρίγκες δίνοντας στη Λίβερπουλ το δεύτερο τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ηταν η τελευταία ομάδα που νίκησε τη Ρεάλ σε τελικό!

Το μεγάλο ραντεβού

Τριάντα επτά χρόνια αργότερα (παρά μία ημέρα για την ακρίβεια, στις 26/5) οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με τα δεδομένα πλέον να είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν θα αγωνιστεί στον τρίτο συνεχόμενο τελικό της διοργάνωσης με στόχο να σηκώσει το τρίτο σερί τρόπαιο και να φτάσει τα 13 συνολικά. Χωρίς αμφιβολία, τώρα είναι αυτή το φαβορί. Το 1981 στο Παρίσι ήταν η Λίβερπουλ, η οποία πάντως έχει να αντιπαραθέσει τα δικά της… επιχειρήματα. Η τρομερή σεζόν του Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος μαζί με τους Ρομπέρτο Φιρμίνο και Σαντιό Μανέ αποτελούν μια τρομακτική τριάδα που έφτασε τα 29 γκολ στη διοργάνωση ξεπερνώντας την αντίστοιχη παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι. Και κάτι ακόμα: Οι Reds στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ έφτασαν τα 46 γκολ καταρρίπτοντας το ρεκόρ παραγωγικότητας που είχε η Μπαρτσελόνα από την περίοδο 1999-2000, και μάλιστα με δύο αγώνες λιγότερους!
Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει επίσης και τη δίψα να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, 13 χρόνια μετά το αξέχαστο βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, όταν κόντρα στη Μίλαν πέτυχε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης. Το 2016, στην πρώτη χρονιά του Κλοπ στο Ανφιλντ, η Λίβερπουλ είχε ηττηθεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ από μία άλλη ισπανική ομάδα, τη Σεβίλλη. Για να φτάσει στη Βασιλεία, είχε αποκλείσει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντόρτμουντ. Ο Κλοπ έχει δημιουργήσει ομάδα ικανή για όλα! Τώρα, για να ταξιδέψει στο Κίεβο, πέταξε έξω τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Ρόμα. Οι ημιτελικοί στο Ανφιλντ και στο Ολίμπικο ήταν οι πιο παραγωγικοί στην Ιστορία.
Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το ευρωπαϊκό προφίλ της Βασίλισσας. Μπορεί επί ισπανικού εδάφους να έχει απογοητεύσει, όμως στην Ευρώπη παραμένει η πιο βαριά φανέλα. Δεν είναι τυχαίο ότι για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Μπάγερν. «Αυτή η ομάδα έχει τεράστια ιστορία και εμείς θέλουμε να προσθέσουμε και άλλα κεφάλαια. Η Ρεάλ έχει μάθει να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια, όσες δυσκολίες παρουσιαστούν σε ένα παιχνίδι, όσο δυνατός κι αν είναι ο αντίπαλος» ήταν το σχόλιο του Ζινεντίν Ζιντάν.

Δύο ξένοι στη Λυών

Δέκα ημέρες νωρίτερα (16/5), στη Λυών, η Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Η Μαρσέιγ του Ρούντι Γκαρσιά άντεξε στην Αυστρία κόντρα στη Ζάλτσμπουργκ και με το γκολ του Ρολάντο στα τελευταία λεπτά της παράτασης πήρε το εισιτήριο που μπορεί να την οδηγήσει απευθείας στους ομίλους του επόμενου Τσάμπινς Λιγκ. Αυτό είναι το μπόνους για τη νικήτρια της δεύτερης ευρωπαϊκής συλλογικής διοργάνωσης.
Ο Κώστας Μήτρογλου τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με την Ανζέ (τράβηγμα στο ισχίο), δεν αγωνίστηκε την Πέμπτη στην Αυστρία και προσπαθεί να προλάβει τον τελικό. Ωστόσο πανηγύρισε την πρόκριση της ομάδας του μέσω των social media: «Τα καταφέραμε! Είμαστε στον τελικό του Εuropa League. Τεράστια ψυχή και ατελείωτη πίστη από όλους» ήταν η ανάρτησή του.
Η Μαρσέιγ (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1993) επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό ύστερα από 14 χρόνια. Το 2004 είχε ηττηθεί στο Γκέτεμποργκ από τη Βαλένθια 2-0.
Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόνο την περίοδο 2008-2009 στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ατλέτικο νίκησε 2-1 στη Μαδρίτη, ενώ το ματς στο Βελοντρόμ τέλειωσε 0-0. Οι Ροχιμπλάνκος απέκλεισαν στους ημιτελικούς την Αρσεναλ, νικώντας 1-0 με το γκολ του Ντιέγκο Κόστα στο Wanda Metropolitano και απογοητεύοντας τον Αρσεν Βενγκέρ που ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα του Βόρειου Λονδίνου, με συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ