• Αναζήτηση
 • Διακομματικές ρωγμές για την αναδοχή

  Προς ψήφο κατά συνείδηση οδεύουν ΝΔ και ΔΗΣΥ όσον αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μια ρύθμιση που προκαλεί αναταράξεις, τόσο εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης

  Προς ψήφο κατά συνείδηση οδεύουν ΝΔ και ΔΗΣΥ όσον αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μια ρύθμιση που προκαλεί αναταράξεις, τόσο εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η πλειονότητα των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη θέση της ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη να αποδεχθεί ένα τέτοιο μέτρο (από τους έντεκα που έχουν αντιδράσει, μόνον ο ένας, ο Δ. Βέττας, έχει επανεξετάσει τη στάση του), κάτι ωστόσο που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο μετά τη θετική τοποθέτηση του Ποταμιού, το οποίο συντάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επίμαχης διάταξης.

  Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ΚΙΝΑΛ και ΝΔ

  Οσον αφορά τη στάση της ΔΗΣΥ, στο εσωτερικό της οποίας έχουν εκδηλωθεί αρκετές διαφωνίες, η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου προκάλεσε εν μέρει εκνευρισμό και αμηχανία, καθώς ο ίδιος τάχθηκε ευθέως υπέρ του δικαιώματος να είναι ανάδοχοι γονείς ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με όσα απορρέουν από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θέση με την οποία συντάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη ανοίγοντας τη «βεντάλια» των διαφορετικών προσεγγίσεων και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  Και δεν φαίνεται να είναι η μόνη από τη ΝΔ που τάσσεται θετικά, καθώς στο ίδιο κλίμα φέρονται να κινούνται και βουλευτές όπως οι Θ. Φορτσάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες απουσίες με νόημα από την ονομαστική ψηφοφορία που έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει η Χρυσή Αυγή στην Ολομέλεια, όπου εισάγεται εντός της εβδομάδας το επίμαχο νομοσχέδιο περί υιοθεσίας και αναδοχής. Ετσι, η ψήφος κατά συνείδηση καθίσταται ως η πιο πρόσφορη επιλογή προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικά «παρατράγουδα» από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
  Για τη στάση της ΝΔ ουσιαστικά προϊδέασε η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου, η οποία αντιδρώντας στις αιχμές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Παπαδόπουλου ότι η θετική στάση  Μπακογιάννη «ταρακούνησε τη ΝΔ», είπε ότι για το επίμαχο ζήτημα δεν υπάρχει πολιτική «γραμμή» και «ο καθένας θα ψηφίσει αυτό που θέλει». «Εγώ ως εισηγήτρια της ΝΔ εκφράζω αυτό που εκφράζει και η βάση της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, όταν έρθει η ψηφοφορία, ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Λοβέρδος: «Δεν κάνω τα… ρεπό του Καμμένου»

  Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ, προκειμένου να αποφευχθεί η εικόνα κατακερματισμού λόγω των διαφορετικών απόψεων, με τον κ. Βενιζέλο να διαμηνύει ότι «υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα για να κάνουμε αντιπολίτευση» και τον βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλο να αντιδρά μέσω twitter σχολιάζοντας ότι «δεν φτάσαμε ως εδώ, με κόπο και κόστος για να «ψηφίσουμε» την αναδοχή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι όμως μόνον ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος που τοποθετείται θετικά, αλλά και οι νομικοί Θ. Παπαθεοδώρου και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, όπως και ο πρόεδρος της συνεργαζόμενης ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος κ.ά., ενώ αντίθετοι εμφανίζονται, εκτός του κ. Κωνσταντινόπουλου, οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κωνσταντόπουλος, Μ. Τζελέπης, Γ. Αρβανιτίδης κ.ά. Αντίθετος στο να «βάζει πλάτη» η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ψηφίζοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες της που δεν έχουν τη στήριξη όλων των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ταχθεί ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος εμφανίζεται απολύτως υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, όπως δηλώνει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, «δεν κάνω όμως τα… ρεπό του Καμμένου για κανένα θέμα» (σημειώνεται ότι οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ τάσσονται κατά του άρθρου 8, θέση από την οποία διαφοροποιείται ο βουλευτής Αθ. Παπαχριστόπουλος).
  Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» δηλώνοντας ότι «στα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ψηφίζουν κατά συνείδηση». «Το πρώτο μέλημα είναι τα δικαιώματα του παιδιού. Εφόσον υπάρξουν οι βελτιώσεις που προτείναμε στο νομοσχέδιο, θα συζητήσουμε την ψήφισή του επί της αρχής και θα δούμε τι άλλο θα προκύψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Eυ. Βενιζέλος: «Δεν δέχομαι μαθήματα»

  Την πολυφωνία που αποτυπώνεται στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής ήλθε να τονίσει η ξεκάθαρη θέση που έλαβαν ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι υπέρ της ψήφισης του άρθρου 8, ενώ με την τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος έθεσε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο όσον αφορά την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία που πρέπει να εκπέμπεται. «Η γραμμή μας θα πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων, ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ. Πρέπει να είμαστε σαφείς και δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα μιας κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι σέβεται απολύτως την ατομική ηθική του καθενός, όπως και την ηθική και τη δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, «αλλά το κράτος, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ δεν νομοθετούν με βάση την ατομική ή τη θρησκευτική αντίληψη, αλλά με την πολιτειακή και τη νομική αντίληψη». Δεν δίστασε δε να σχολιάσει τις «συντροφικές» επικρίσεις που δέχθηκε διαμηνύοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας και ότι κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk