Το βράδυ της Πρωτομαγιάς ο υπουργός των εξωτερικών της κυβέρνησης έδωσε μια πολύωρη συνέντευξη στο κανάλι του Σκάι. Ο δημοσιογράφος, τον ρώτησε για όλα τα επίκαιρα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πρώτα απ’ όλα για το θέμα της Τουρκίας. Και τι είπε αυτός που χειρίζεται άμεσα τα ζητήματα;

Αρχικά η όλη πολιτική της Τουρκίας είναι πολιτική του εκνευρισμού. Οι Τούρκοι , λόγω των πολλών μετώπων που έχουν ανοίξει, τα έχουν λίγο χαμένα και είναι εκνευρισμένοι. Εν πάση περιπτώσει ο κύριος υπουργός διαπιστώνει πως οι άσπονδοι γείτονές, σύμμαχοι και φίλοι μας, δεν έχουν περάσει ακόμη τις κόκκινες γραμμές, ώστε αυτός ο ίδιος δεν ανησυχεί. Πέραν τούτου διαπιστώνει πως η Τουρκία μένει, παρ’ όλες τις ταλαντεύσεις της, σταθερά στον δυτικό κόσμο. Όσον αφορά το θέμα των δυο στρατιωτικών μας, δέχεται πως οι Τούρκοι το παρατράβηξαν, αλλά επειδή είναι ένα απλό ζήτημα, έστω κι αν πάρει χρόνο, θα λήξει αισίως. Αυτός είναι κι ο λόγος, που ο ίδιος αποφεύγει να κάνει δηλώσεις επ’ αυτού. Όσον αφορά τον εμβολισμό της ακταιωρού του ελληνικού λιμενικού σώματος, θεωρεί ο κ. υπουργός, πως μάλλον ήταν ένα ατύχημα. Σε γενικές γραμμές επειδή μπορεί και συνομιλεί τα διάφορα θέματα, ουσιαστικά, με τον Τούρκο συνάδελφό του, δεν ανησυχεί. Πιστεύει ακόμη πως όταν περάσουν οι εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν θα ηρεμήσει και τα όποια προβλήματα έχουμε με τους γείτονές μας, θα ξεπεραστούν. Λίγο – πολύ ο κ. υπουργός το μόνο που δεν έκανε, ήταν να ζητήσει συγνώμη , που εμείς εκνευρίζουμε διαρκώς τους άσπονδους σύμμαχούς μας.

Του υπουργού μας φαίνεται πως διαφεύγει ο ορισμός τι είναι πολιτική. Θα του τον υπενθυμίσουμε εμείς : «Πολιτική είναι η παρακολούθηση και ανάλυση των επίκαιρων θεμάτων, ώστε να βγουν έγκαιρα και σωστά μελλοντικά συμπεράσματα, για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προς αποφυγή εκπλήξεων και συνεπειών, που αναπόφευκτα θα έρθουν, αν δεν υπάρξει καμιά προετοιμασία προς τούτο».

Και ερωτάμε τον κ. υπουργό να μας πει τι δηλώνουν η ακόλουθες ενέργειες των Τούρκων :

Αγοράζουν από τους Ρώσους τους πλέον αναπτυγμένους πυραύλους S 400, ναυπηγούν αεροπλανοφόρο, μέσα στο καλοκαίρι θα κατασκευάζουν μαχητικά αεροπλάνα, ζήτησαν να αγοράσουν 100 υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροπλάνα F35, βρίσκονται σε συζήτηση με τους Γερμανούς για να κατασκευάζουν υπερσύγχρονα υποβρύχια και βαριά άρματα μάχης Leopard, έκλεισαν συμφωνία με τους Ρώσους για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όταν η Τουρκία είναι σεισμογενής υψηλού κινδύνου. Αγνοώντας αυτήν την λεπτομέρεια ο Ερντογάν εγκαινίασε ήδη με τον Πούτιν το πρώτο εργοστάσιο στη νότιο Τουρκία.

Ξέρουμε βέβαια πως η κατοχή πυρηνικού αντιδραστήρα είναι το προστάδιο της κατασκευής ατομικών όπλων. Κάθε λίγο ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης και ως προς το θέμα της Κύπρου ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πώς δεν θα γίνει ποτέ ελληνική και ούτε πρόκειται να εκμεταλλευτεί τα υπάρχοντα πετρέλαιά στη δική της ΑΟΖ.

Κάθε τρεις και μία ο Ερντογάν στέλνει χαιρετίσματα στους 150 χιλιάδες αδελφούς Τούρκους της ελληνικής Θράκης και στους 750 χιλιάδες Τούρκους της βουλγαρικής Θράκης και τους λέει πως «είμαστε μια χώρα, ένα έθνος, μια σημαία».

Ας μας πει λοιπόν ο πολύξερος υπουργός μας τι σημαίνουν όλ’ αυτά ; Απλά εκνευρισμό ;

Όταν ήμουν μαθητής του δημοτικού σχολείου και στη Θεσσαλονίκη δεν είχε γίνει ακόμη η νέα παραλία, μετά τον Λευκό Πύργο, τα απογεύματα όλοι οι Θεσσαλονικείς πήγαιναν και ψάρευαν στην παλιά παραλία, που ήταν κάθε μέρα φίσκα. Ο ένας ψαράς , δίπλα στον άλλον. Ένα απόγευμα λοιπόν πήγα κι εγώ με έναν συμμαθητή μου να ψαρέψουμε κι εμείς. Δίπλα μας ψάρευε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ξαφνικά σηκώθηκε και άρχισε να μαζεύει τα ψαρικά του, για να φύγει. Εμείς όλο απορία τον ρωτήσαμε, γιατί τα μαζεύει, αφού τα ψάρια «τσιμπούσαν». Τότε αυτός μας είπε : Μαζέψτε τα , γιατί έρχεται καταιγίδα. Εμείς είδαμε γύρω μας και διαπιστώσαμε πως κανένας δεν κουνιόταν. Δεν πέρασε λίγη ώρα και η καταιγίδα ήταν τόσο σφοδρή, ώστε τα κύματα της θάλασσας χτυπούσαν πέρα από το δρόμο. Και «ο νοών, νοείτο».

Ας γνωρίζουν όμως οι κρατούντες , οποίοι προσπαθούν για ψηφοθηρικούς λόγους, να λύσουν μόνοι τους τα μεγάλα εθνικά θέματα, αποφεύγοντας μάλιστα να προκαλέσουν σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, πως αν παρελπίδα προκληθούν από τους Τούρκους άσχημες συνέπειες, επειδή αυτοί δεν έχουν μπέσα, πως το Γουδί βρίσκεται πάντα στη θέση του. Με τις τύχες του ελληνικού λαού δεν μπορεί κανείς να παίζει.