Το σκάφος Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 έφτασε στον κομήτη 67P μια δεκαετία αργότερα και τον ακολούθησε στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο όχι μόνο μελετώντας τον διαστημικό βράχο αλλά καταγράφοντας όλα τα φαινόμενα που συνέβαιναν κατά την διάρκεια του ταξιδιού του κομήτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά από δύο χρόνια μελέτης του κομήτη και καταγραφής των φαινομένων που συνέβαιναν σε αυτόν το Rosetta ολοκλήρωσε την αποστολή του πέφτοντας πάνω στον κομήτη. Οι χιλιάδες εικόνες που κατέγραψε το Rosetta και ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συνέλεξε από τον κομήτη οδήγησαν σε μια σειρά από εντυπωσιακές και άκρως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις τόσο φυσικά για τον συγκεκριμένο κομήτη όσο και γενικότερα για το ηλιακό μας σύστημα ακόμη και για την Γη. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το παγωμένο νερό του κομήτη περιέχει διαφορετικές αναλογίες ισοτόπων σε σχέση με το νερό της Γης, παρατήρηση που αποδυναμώνει τη θεωρία ότι το νερό των ωκεανών προέρχεται από κομήτες.

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral στο Διαδίκτυο ένα εκπληκτικό animation που δημιούργησε ένας χρήστης του Twitter (ο landru79) από εικόνες που κατέγραψε το Rosetta την 1η Ιουνίου του 2016. Το animation δείχνει το απόκοσμο περιβάλλον του κομήτη και ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που είδαν το animation υποστηρίζουν ότι αυτό που στο animation μοιάζει με «χιόνι» είναι στην πραγματικότητα σκόνη του κομήτη η οποία έχει πλησιάσει το σκάφος καθώς αυτό κινείται με μεγάλη ταχύτητα ακολουθώντας το διαστημικό βράχο.