• Αναζήτηση
 • Σταθάκης για μονάδες ΔΕΗ: Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις μετά από 6 χρόνια

  Τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων από τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την παρέλευση των έξι

  Τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων από τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την παρέλευση των έξι χρόνων που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο. «Δεν αλλάζει κάτι. Μεταφέρονται οι εργαζόμενοι που θα κριθούν αναγκαίοι και θα μεταφερθούν στις μονάδες με τα εργασιακά τους ρυθμισμένα. Δεν αλλάζει κάτι για την διάρκεια ζωής των μονάδων και των ορυχείων. Και τα έξι χρόνια απαγόρευσης απόλυσης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι: «Σε περίπτωση που απολυθούν, προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις των όρων στις σχέσεις μεταξύ δυο ιδιωτών-επενδυτών. Θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας». Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα πάνε στις νέες μονάδες, είπε ότι θα ρυθμίζονται από την συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογράψει η ΔΕΗ και θα προβλέπεται εσωτερικός κανονισμός ο οποίος θα διασφαλίζει θέματα ασφάλειας και υγιεινής.

  Νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμ. Παναγιωτάκης αναφερθείς στο θέμα είχε πει ότι «πρέπει να δούμε το εργασιακό μέλλον αυτών που τυχόν θα απολύονται μετά τα 6 χρόνια για λόγους οικονομικούς ή επιχειρηματικούς», τονίζοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα υπογραφούν πριν την αποεπένδυση και θα καλύπτουν τους εργαζομένους. Όπως είπε, «ισχύει η εργατική νομοθεσία περί απολύσεων». «Αν για λόγους δικούς του τους απολύει ή προτείνει μείωση μισθών και απολύσει όσους το αρνηθούν, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει βέλτιστη κατοχύρωσή τους».

  Αναφέρθηκε εξάλλου και στο σχέδιο εθελουσίας εξόδου, τονίζοντας ότι το κόστος δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, αλλά σίγουρα θα βαρύνει την επιχείρηση: «Πάντοτε οι εθελούσιες βοηθούν και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι ένα έξοδο, το οποίο θα αποσβεστεί και θα γίνει με τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να ικανοποιηθούν όπως πρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Πάντως διευκρίνισε ότι θα μείνουν οι εργαζόμενοι που χρειάζονται: «Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό. Υπενθυμίζω ότι επί των ημερών μας για πρώτη φορά έγιναν μεταθέσεις προσωπικού, από μονάδες οι οποίες είχαν κλείσει για χρόνια και οι εργαζόμενοι το δέχθηκαν διότι κατανόησαν την λογική του θέματος και γιατί εφαρμόστηκαν κριτήρια αντικειμενικά με κοινωνικό πρόσημο», είπε. Όσον αφορά το αν θα απασχοληθούν κάποιοι σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή θυγατρικές της, ξεκαθάρισε ότι θα γίνει με όρους οικονομίας, δηλαδή να χρειάζονται, και δήλωσε ότι το έξοδο για τις εθελουσίες θα αποσβεστεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους.

  Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση μισθών στο προσωπικό που θα δουλεύει στις προς πώληση μονάδες. Όπως είπε, «δεν λύνονται τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και δίνεται η δυνατότητα στον υποτιθέμενο επενδυτή να κάνει δικό του κανονισμό και δικό του μισθολόγιο».

  Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμίδης: «Εάν είναι πλεονάζον το προσωπικό σήμερα στη Μεγαλόπολη και στην Φλώρινα και πρέπει να το λιγοστέψουμε τίθεται ζήτημα απιστίας γιατί είχαμε περισσότερο προσωπικό το προηγούμενο διάστημα. Εάν το μειώνουμε για να αποκτήσουμε καλύτερο τίμημα προφανώς είναι ένα μεγάλο δώρο σε αυτόν που θα έρθει να το πάρει. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk