Θ. Π. Τάσιος
Οι κοινωνίες των ζώων

Εκδόσεις: Αγγελάκη
σελ. 162, τιμή 14 ευρώ

Στη διάρκεια της διετίας 1010-2012 ο καθηγητής κ. Θεοδόσης Τάσιος έδωσε μια σειρά 10 διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron Plus) με θέμα «Κοινωνία και Φιλοσοφία». Οπως θα θυμούνται οι πεντακόσιοι και πλέον τυχεροί που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά, στις διαλέξεις δεν έπεφτε καρφίτσα. Για τους υπόλοιπους που θα ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να τις παρακολουθήσουν, έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ο τόμος «Ας αναστοχαστούμε εαυτούς και αλλήλους» με το σύνολο των διαλέξεων αυτών.

Το πρώτο κεφάλαιο εκείνου του τόμου, η πρώτη διάλεξη δηλαδή, επανακυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Αγγελάκη με τίτλο «Οι κοινωνίες των ζώων». Σας ξενίζει το γεγονός ότι το ένα δέκατο του χρόνου των φιλοσοφικών διαλέξεων αφιερώθηκε στα ζώα; Δεν θα έπρεπε! Η καλύτερη οδός για την ανακάλυψη του εαυτού είναι η κατανόηση του άλλου και τα ζώα είναι οι άλλοι που οφείλουμε να κατανοήσουμε, καθώς πρόκειται για τα εξελικτικά αδέλφια μας ή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο βιβλίο, για «τους συνοδοιπόρους μας στο σκανδαλώδες φαινόμενο της ζωής».
Το πόνημα του κ. Τάσιου αρχίζει με πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα «Και τι μας νοιάζουν εμάς τα άλλα ζώα και τα φυτά;», για να διαπιστώσει ότι «Η κατά μέσον όρο περί ζώων και φυτών γνώση των μελών των σύγχρονων κοινωνιών μας είναι απίστευτα χαμηλή. «Γραμμένα» τα έχουμε και τα δύο βασίλεια. Τους τριάντα τελευταίους αιώνες, ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας αυτοπαγιδεύτηκε στον ναρκισσισμό της. Και με το πες-πες, ως και θεούς φτιάξαμε κατάλληλους και τους βάλαμε να λένε τάχα πόσο χαϊδεμένα παιδιά τους είμαστε και κορωνίδα λέει της δημιουργίας, ενώ ως γνωστόν κορωνίδα ήταν οι δεινόσαυροι και φάγαν ως εκ τούτου το κεφάλι τους…».
Για να μη φάμε και εμείς το κεφάλι μας, καλό θα ήταν να κατέβουμε από τον πύργο που χτίσαμε για να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας στην κορυφή και να επανατοποθετηθούμε ως προς τη θέση μας σε αυτόν τον φιλόξενο πλανήτη. Για όποιον αποφασίσει να κάνει αυτή τη διαδρομή, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη πυξίδα από το πόνημα του έλληνα καθηγητή στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλα τα επιστημονικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της ευφυΐας, της ενσυνείδητης κοινωνικότητας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της επικοινωνίας και τελικά της αυτοσυνειδησιακότητας των ζώων, αλλά και των δικαιωμάτων τους που εκπηγάζουν από τα παραπάνω.

Προφανώς τα στοιχεία συνοδεύονται από την απαραίτητη βιβλιογραφία στο τέλος του πονήματος, το οποίο διαθέτοντας όλη τη χάρη και τη ζωντάνια της προφορικότητας του λόγου διαβάζεται… μονορούφι! Περιττό δε να πούμε ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όλους: από τη μοναχική θεία μας που διστάζει να αναλάβει την ευθύνη ενός σκύλου και τον πολυάσχολο συνάδελφο που δεν σταματά λεπτό για να ακούσει το κελάηδισμα των πουλιών, ως τον «φιλόζωο» που προτιμά τις γάτες και αδιαφορεί για τους σκύλους ή τον συνλουόμενο που ξεχνά τις γόπες και τα πλαστικά στην παραλία. Είναι δε το καταλληλότερο δώρο για τα παιδιά. Οχι μόνο επειδή η ευαισθησία τους για τα ζώα είναι δεδομένη, αλλά και επειδή θα τους δώσει την ευκαιρία να απολαύσουν ωραία ελληνική γλώσσα.


Σημείωση: Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου και ώρα 19.30 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στην «Αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο), με ομιλήτριες την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Αννα Λυδάκη και τη γράφουσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ