• Αναζήτηση
 • Μικρό σπίτι στο λιβάδι

  Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν τη δική τους αμερικανική εμπειρία.

  Μικρό σπίτι στο λιβάδι | tovima.gr
  Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν τη δική τους αμερικανική εμπειρία. Για τους περισσότερους, αυτή η εμπειρία δεν είναι άμεση αλλά διαμεσολαβημένη, μέσα από τις μεγάλες μυθοπλασίες της λογοτεχνίας αλλά κυρίως του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Στο Γουέστ Βίλατζ του Μανχάταν, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Ασιάτες, φωτογραφίζονται ακόμα και σήμερα έξω από το σπίτι όπου υποτίθεται ότι ζούσε η Κάρι Μπράντσο, η ηρωίδα και αφηγήτρια της σειράς «Sex and the City».

  Για όσους ενηλικιώνονταν τη δεκαετία του 1970, τα αμερικανικά σίριαλ που προβάλλονταν από τα δύο κανάλια της τότε κρατικής τηλεόρασης ήταν σίγουρα το πεδίο της αμερικανικής εμπειρίας. Μία από αυτές τις σειρές ήταν «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» του Μάικλ Λάντον, γύρω από τις αξίες της οικογένειας και της οικογενειακής αλληλεγγύης στα τέλη του 19ου αιώνα, με φόντο το ιδανικό και εξιδανικευμένο τοπίο των μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ (δάση, λιβάδια, νερά, ζώα, φάρμες, ελευθερία στη φύση, αισιοδοξία).

  Θυμήθηκα αυτή τη σειρά παρακολουθώντας την περασμένη Δευτέρα τη διαδικτυακή μετάδοση της ανακοίνωσης των εφετινών βραβείων Πούλιτζερ. Το βραβείο Βιογραφίας πήρε η Κάρολαϊν Φρέιζερ για το βιβλίο της «Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder». Πρόκειται για τη βιογραφία της συγγραφέως Λόρα Ινγκαλς Γουάιλντερ (1867-1957), της δημιουργού της σειράς των βιβλίων «Το μικρό σπίτι», που εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1930 και έγιναν η βίβλος όλων των αμερικανόπουλων. Τη δεκαετία του 1950 το όνομα «Laura Ingalls Wilder» απέκτησε πολιτιστική ισχύ (cultural power) και τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

  Τα βιβλία της Γουάιλντερ στηρίζονται στις εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας στο Γουισκόνσιν, όπου γεννήθηκε, στο Μισούρι, όπου μετακινήθηκε η οικογένειά της, αλλά και στις οικογενειακές μνήμες από τη Μινεσότα, το Κάνσας και τη Νότια Ντακότα. Οικογένεια αγροτών και κτηνοτρόφων, συνδέεται με τις μεγάλες μετακινήσεις προς τα δυτικά, την εκδίωξη των γηγενών πληθυσμών και εν τέλει με την αμερικανική μυθολογία της κατάκτησης της Δύσης, που χάρη στη μυθοπλασία, όπως αυτή της Λόρα Γουάιλντερ, γίνεται κοινή μυθολογία.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk