Ένας ακόμη ιστορικός περίπατος διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή (22 Απριλίου) στις γειτονιές του Πειραιά. Ως σημείο εκκίνησης έχει οριστεί η είσοδος της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στην πλατεία Αλεξάνδρας.
Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. και οργανώνεται με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».
Με σημείο εκκίνησης τη Πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι θα ξεκινήσει η περιήγηση στις προσφυγικές γειτονιές της πόλης του Πειραιά που χτίστηκαν πλάι στα αρχοντικά των πρώτων κατοίκων της πόλης.
Η ιστορία της πόλης του Πειραιά είναι ταυτισμένη με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, με το εμπόριο, το λιμάνι και τη βιομηχανία. Τη Κυριακή, ο περίπατος θα ακολουθήει τα βήματα των εσωτερικών μεταναστών αλλά και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ξεναγοί σε αυτή τη περιήγηση θα είναι οι ιστορικοί Ευαγγελία Μπαφούνη, Ελένη Κυραμαργιού και ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπελαβίλας.
Πρόγραμμα:
10.30 π.μ. Σημείο εκκίνησης Πλατεία Αλεξάνδρας, στην είσοδο της Αγίας Αικατερίνης.
Καλωσόρισμα.
Πρώτη στάση: Συνοικία Τσίλλερ.
Η συγκρότηση της πόλης του Πειραιά. Από το λιμάνι ως την Καστέλα. Η εγκατάσταση του 19ου αιώνα και τα αρχοντικά της μεγάλης αστικής τάξης με θέα το πέλαγος.
Δεύτερη στάση: Ως την Έπαυλη «Καραγιώργη»
Η άφιξη των προσφύγων και οι μετασχηματισμοί της πόλης. Η καθημερινότητα των προσφύγων και οι διαφορετικοί τύποι εγκατάστασης. Στην κορυφή του λόφου οι πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης, στη βάση οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Τρίτη στάση: Ναυτικός (πρώην Βασιλικός) Όμιλος Ελλάδος.
Η συνύπαρξη γηγενών και προσφύγων και η διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης του Πειραιά. Ένας αρχιτέκτονας που έκτιζε βασιλικά περίπτερα και προσφυγικούς οικισμούς.
Τέταρτη Στάση: Προσφυγικός συνοικισμός Τουρκολίμανου. Ένας από τους ελάχιστους οικισμούς οργανωμένης προσφυγικής δόμησης νότια των γραμμών του ΗΣΑΠ.
Μετά τον περίπατο θα γίνει ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων του ερευνητικού προγράμματος. Η βόλτα στον Πειραιά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 12.30.