Μικροβιώματα

Ουφ –ζέστη. Υποθέτω προετοιμαζόμαστε για τη σκόνη που έρχεται από τη Σαχάρα, να βρει υψηλές θερμοκρασίες μόλις φθάσει, να νιώθει σαν στο σπίτι της –ελληνική φιλοξενία.
Κατοχυρώσαμε οριστικά την άνοιξη, μόνο η Πρωτομαγιά μας χωρίζει από το καλοκαίρι. Σε λίγο άλλοι θα αρχίσουμε τα μπάνια, άλλοι εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, άλλοι θα ξεδιπλώνουν χάρτες για να επιλέξουν μέρη διακοπών και όλοι θα κάνουμε δίαιτα για να αποτινάξουμε όσα περιττά κιλά συσσώρευσαν το Πάσχα και ο χειμώνας.
Συσσωρεύουμε λίπη ενεργειακά και θερμομονωτικά για να αντιμετωπίσουμε το ψύχος για μας και για τους φιλοξενούμενούς μας –δεν εννοώ την άμμο, εννοώ τα δισεκατομμύρια μικρόβια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που συμβιώνουν με τα κύτταρά μας: το 57% των κυττάρων που κουβαλάμε και τρέφουμε είναι τέτοιοι οργανισμοί. Αν προσθέσουμε και τουλάχιστον 10% άχρηστου λίπους που ελπίζουμε να διώξουμε, μένει ανθρώπινο μόλις 33% –μόνο το 1/3 του σώματός μας είμαστε εμείς, τα 2/3 είναι μικροοργανισμοί που φιλοξενούμε ή αποβλητέες αντιαισθητικές προσθήκες.

Με τους υπέρβαρους τα πράγματα είναι χειρότερα, μπορεί μόνο το 1/4 του σώματός τους να είναι οι ίδιοι –κακώς δηλαδή τα βάζουμε με όλον τον όγκο που ονομάζεται «Πάνος Καμμένος», τα 3/4 αυτού που βλέπουμε δεν φταίνε σε τίποτα.

Μέλι και γάλα

Αφότου διάβασα στις εφημερίδες για το σώμα που δεν είναι δικό μου και ότι το μικροβίωμα βρίσκεται κυρίως στα έντερα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τρέφομαι πρωτίστως για τους φιλοξενούμενούς μου και δευτερευόντως για εμένα.
Παρηγοριέμαι λοιπόν ότι δεν είμαι λαίμαργος εγώ, το μικροβίωμα φταίει –πόσους όμως μικροοργανισμούς έχω στο κεφάλι μου; Οταν σκέφτομαι, πόσο είμαι άνθρωπος και πόσο μικροοργανισμός;
Ζαλίστηκα μόλις συνειδητοποίησα ότι όσα γράφω μπορεί να είναι προϊόν μικροβιακής επέμβασης, ημερολόγιό μου. Αν οδηγούσα αεροπλάνο, θα έπεφτα και εγώ όπως ο άτυχος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος που έπαθε βέρτιγκο, λένε οι εφημερίδες. Νέος άνθρωπος, 34 χρόνων, με δύο παιδιά, είχε βγει με το Mirage του να αναχαιτίσει τουρκικά Φάντομ –ελληνοτουρκικές ρουτίνες που τελειώνουν άσχημα μερικές φορές.
Το χειρότερο είναι ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος έτρεξε να υπερασπιστεί κάτι που κανείς δεν αναγνωρίζει ότι μας ανήκει: τα τουρκικά αεροπλάνα παραβιάζουν τα 10 μίλια εναέριου χώρου και όχι τα 6 που συμπίπτουν με τα χωρικά ύδατα. Αποτελεί παγκόσμια παραδοξότητα αυτή η διαφορά εναέριου χώρου – χωρικών υδάτων· έχει κοστίσει ως τώρα πολλές ζωές και δισεκατομμύρια. Αξίζει;
Ο «Ολαντρέου» θα έλεγε «όχι» γιατί δεν διστάζει να κάνει υποχωρήσεις: αντιμετωπίζει γενναιόδωρα και φιλικά, αν και κάπως συγκαταβατικά, τον υβριστή του Αλέξη Τσίπρα στο βιβλίο του «Τα μαθήματα της εξουσίας» που μόλις κυκλοφόρησε –έσπευσα και το αγόρασα σε ψηφιακή μορφή. Με μερικά κλικ και 16,65 ευρώ της πιστωτικής μου κάρτας. Αν περίμενα λίγο, θα το έβρισκα ψηφιακό κλεψίτυπο, δωρεάν. Αλλά είπα να φανώ γαλαντόμος τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει «ολιστικό» αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα κάνει να ρέει γάλα και μέλι στους δρόμους.
Το τελικό συμπέρασμα του Φρανσουά Ολάντ είναι πως ο έλληνας Πρωθυπουργός λειτούργησε σαν «Ευρωπαίος και αριστερός» –πολύ τιμητικό για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει κατά καιρούς μιλήσει με τα χειρότερα λόγια για όλους τους αντιπάλους του, του Ολάντ περιλαμβανομένου. Αλλά όντας φιλέλληνας και έχοντας διαβάσει Εδμόνδο Αμπού, ο Ολάντ κατανοεί την πολιτική συμπεριφορά των βασιλέων των ορέων και των κλεφταρματολών των Τζουμέρκων.
Εχει βέβαια κάποια καρφιά, το σοβαρότερο μου φαίνεται είναι αυτό: την τρομερή νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015, της πλήρους συνθηκολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στη συνοδεία του μόνο πολιτικούς αλλά και «εμπειρογνώμονες για τους οποίους έμαθα αργότερα ότι συνδέονται με αμερικανικές αλλά και γαλλικές τράπεζες. Το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο ανταμείβεται και αυτό για την κακή διαγωγή του» γράφει ο Φρανσουά Ολάντ. Στις ίδιες τράπεζες, που κέρδισαν δισεκατομμύρια δανείζοντας ασυστόλως τον δεξιό Καραμανλή τον Μικρό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, σε αυτές κατέφυγε για να σωθεί και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρα.

Μέγαρα και Πολυκατοικίες

Με αφορμή αυτό το απόσπασμα και διαβάζοντας πως το Mirage 2000 του άτυχου σμηναγού ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους Magic, Exocet και άλλα φονικά καλούδια, θυμήθηκα όσα λέγονταν κάποτε για τις σκανδαλώδεις «αγορές του αιώνα» ή απλώς «της δεκαετίας» και σκέφθηκα πως κάποιοι άλλοι διαβάζοντας την περιγραφή θα υπολόγιζαν: «εγώ έβγαλα ένα εκατομμύριο ευρώ από αυτό το Mirage, τόσα από τους Magic, τόσα από τους Exocet, τόσα από εκείνο, τόσα από το άλλο…». Και ίσως οι ίδιοι, ή κάποιοι αντίστοιχοι, υπολόγιζαν τις μίζες που θα βγάλουν από την αντικατάστασή τους.
Νεότατος, μόλις 27 χρονών ο απόφοιτος του Πολυτεχνείου Μανώλης Χριστοδουλάκης, νέος γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής. Πολύ καλή είδηση –πριν από μερικά χρόνια θα ήμουν ενθουσιασμένος. Αλλά μετά τις εμπειρίες με διάφορους νεαρούς που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα έχω γίνει επιφυλακτικός. Διότι κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί γέροι. Ελπίζω να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία ο Μανώλης Χριστοδουλάκης –ούτε στην ίδια κατηγορία αποφοίτων του Μετσοβίου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Γιατί μπορεί το Μέγαρο των Ηλυσίων να είναι θετικό για τον Πρωθυπουργό αλλά οι Πολυκατοικίες της Κυψέλης έχουμε πολλές επιφυλάξεις.
Τύμπανα πολέμου ηχούν στην περιοχή –για την ακρίβεια τιτιβίσματα πολεμικών ανακοινώσεων που διανέμει ο Ντόναλντ Τράμπ με το Τwitter ή ακροτήτων που εκφωνούν τούρκοι επίσημοι αντίστοιχης ιδεολογίας με τον Πάνο Καμμένο –το είδος homo kammiens θάλλει και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Τελικά, ίσως το ανθρώπινο στοιχείο να είναι λιγότερο και από 1% –ίσως κάποιοι να μην είμαστε ανθρώπινα μυαλά και σώματα αλλά μάζες ιών, μικροβίων και μυκήτων.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Προφανώς – κατά τους εισέτι αναμένοντες τον Μόσκοβο – τα S-400 της γείτονος δεν θα διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα να πετάξουν προς δυσμάς.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΟΥΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

nnn

Αγράμματοι υπήρχαν ανέκαθεν… Πολλοί… Μόνο που… Μιλούσαν λιγότερο… Ακουγαν περισσότερο… Είχαν μικρότερες απαιτήσεις… Διέθεταν μεγαλύτερη αυτογνωσία… Και δεν αναδείκνυαν πρωθυπουργό από τους κόλπους τους…
ΘΑΝ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Τελικά, τι είναι ο Τσίπρας και οι παρατρεχάμενοί του, κρυπτο-άθεοι ή κρυπτο-χριστιανοί; Πάντως πιστοί ιδεολόγοι δεν φαίνεται να είναι. Πιστοί εραστές της εξουσίας; Το μόνο σίγουρο!
ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

nnn

Μην το ψάχνουμε… Οταν ο πασχαλινός οβελίας (ανεξαρτήτως εθνικότητος) κατεβαίνει από τη σούβλα, ενώνει δεξιούς και αριστερούς, θρήσκους και άθρησκους, πτωχούς και βολεμένους. Και του χρόνου, έβρι μπόντι.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΧΕΛΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΩΝ

nnn

Βλέποντας τον περίγυρο του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να πω στον Τραμπ ότι έχουμε και εμείς «ωραία, νέα και έξυπνα» βλήματα, μόνο που θα τα απελευθερώσουμε μετά τις εκλογές του 2019.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Γίνεται υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους χωρίς Παυλόπουλο, Τσίπρα, Βούτση, Μητσοτάκη, Καμμένο, Κουβέλη; Χωρίς Ιερώνυμο ή, έστω, έναν ιεράρχη; Μένω ενεός!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Μεγάλη διπλωματικότητα επέδειξε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών άδων, χάριν του Ερντογάν και στη συνέχεια του Κοτζιά, τουρκικό και ελληνικό σουξέ αντιστοίχως. Ως και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον βλέπω!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Μετά τους παπάδες, στην εξωτερική πολιτική εισήλθε (εισήγαγαν) και το πεντάγραμμο – καλώς το. Ο φόβος μου είναι μήπως δούμε τον Παναγή Παπατζή σε ρόλο Κοεμτζή – παραγγελίες συνήθως ανακοινώνει.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Η ελληνική έκδοση του εθνικολαϊκισμού (δεξιού τε και αριστερού) είναι: «Μπλέξαν δυο χαρές και κάναν μια… τρομάρα». Τουλάχιστον να την πλήρωναν μόνον αυτοί!
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΙΑΠΗΣ, @GMAIL.COM

nnn

Τέρενς Κουίκ (κάτι σαν υπουργός) : «Η Τανζανία ανοίγει τις πόρτες της στις ελληνικές επιχειρήσεις». Ρουάντα και Μπουρούντι γιατί αργούν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ