Υποπτεύομαι (βάσιμα) ότι μια μεγάλη μερίδα των αναγνωστών του BHMA-Science δηλώνουν αγνωστικιστές ή άθεοι. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα σήμερα να συντονιστούμε με το πνεύμα των ημερών και να εντοπίσουμε ένα σημείο όπου η χριστιανική διδασκαλία υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν περιμένετε βεβαίως να μάθετε από εμένα ότι το μεγάλο χριστιανικό μήνυμα των ημερών είναι η συγχώρηση. Ισως όμως δεν γνωρίζετε τα οφέλη της συγχώρησης στην υγεία και όχι μόνο. Γι’ αυτό θα ρίξουμε μια ματιά σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, όπως η «International Journal of Psychophysiology» και «Biological Physiology», και θα αφήσουμε τα δεδομένα να μιλήσουν.
Οσοι μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν ήδη και τον κατάλληλο επιστημονικό όρο για να περιγράψουν την κατάσταση εκείνη της χρόνιας πικρίας που μας κατακλύζει όταν αισθανόμαστε σφόδρα αδικημένοι από κάποιον: Post-traumatic Εmbitterment Disorder (PTED, μετατραυματική διαταραχή πικρίας) την ονομάζουν και θέλω εδώ να προσέξετε ότι στην αγγλική η λέξη «embitterment» σημαίνει επίσης και δηλητηρίαση. Και είναι πράγματι δηλητηριώδες αυτό το συναίσθημα. Για εμάς, όχι για εκείνον που μας αδίκησε! Ολες οι μελέτες δείχνουν ότι, εκτός από το να αποτελεί τον συντομότερο δρόμο για την κατάθλιψη, επιδρά ακόμα στον μεταβολισμό μας, στην ανοσολογική απόκρισή μας, στην καλή λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.
Ετσι, πρώτα απ’ όλα μάς γερνάει: αυξάνει την έκλυση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μεταξύ άλλων μικραίνει τα τελομερή, τα άκρα των χρωμοσωμάτων μας που είναι δείκτες μακροζωίας (όσο μεγαλύτερα τα τελομερή τόσο περισσότερη η ζωή των κυττάρων μας και κατά συνέπεια και η δική μας). Δεύτερον, βλάπτει πολύ σοβαρά την καρδιά μας αφού αυξάνει την πίεση και τον καρδιακό παλμό, ενώ παράλληλα μας καθιστά ευάλωτους σε εγκεφαλικά. (Αρκεί να σημειωθεί ότι οι δύο ώρες που έπονται μιας έκρηξης θυμού είναι ώρες όπου συμβαίνουν εγκεφαλικά και εμφράγματα, ενώ η διατήρηση του θυμού διατηρεί και αυξημένη την πιθανότητα να συμβούν.) Ταυτόχρονα, το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί πλημμελώς καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμώξεις αλλά και πυροδοτώντας (αν υπάρχει και το γενετικό υπόβαθρο) την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ακριβώς αντίθετη είναι η επίδραση της συγχώρησης στη φυσιολογία μας: άτομα τα οποία γνωρίζουν πώς να συγχωρούν καταφεύγουν λιγότερο συχνά σε φάρμακα ή αλκοόλ, ενώ σε όλες τις μελέτες εμφανίζονται με υγιέστερη καρδιά, καλύτερο μεταβολισμό, ισχυρότερο ανοσοποιητικό και καθαρότερο μυαλό. Με άλλα λόγια, τα οφέλη της συγχώρησης για τον συγχωρούντα είναι μεγαλύτερα από εκείνα του συγχωρηθέντος.
Δεν θα ήθελα να κλείσω αυτό το σημείωμα χωρίς να επικοινωνήσω τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που στόχο είχε να διερευνήσει τον ψυχισμό των νεαρών παιδιών τα οποία την εικοσαετία 1995-2015 πήραν ένα όπλο και αιματοκύλισαν σχολεία στις ΗΠΑ. Το να κρατούν μακροχρόνιες κακίες για γεγονότα που εξέλαβαν (και πιθανώς ήταν) αδικίες στο πρόσωπό τους υπήρξε ένας από τους κομβικούς λόγους στην απόφασή τους να επιβάλουν ύστερα από χρόνια μηρυκασμού τη δική τους δικαιοσύνη. Πόσο διαφορετικά θα είχαν έρθει τα πράγματα αν κάποιος είχε διδάξει σε αυτά τα παιδιά ότι η συγχώρηση και η γενναιοδωρία της ψυχής είναι αρετές των ισχυρών!
Καλή Ανάσταση!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ