Την εκτίμηση ότι ήταν προσχεδιασμένη η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, έκανε ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ ερωτηθείς για την χρονική έκβαση της υπόθεσης δεν δίστασε να απαντήσει ότι «σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η Δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του Σουλτάνου, μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια η ιστορία…». «Εγώ εκτιμώ ότι ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν. Γιατί έχουμε πολλά τέτοια επεισόδια και τους αφήνουν σε πέντε λεπτά, ενώ από την πρώτη στιγμή τους πήραν και τους μετέφεραν και παρότι ενεργοποιήσαμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, τα απέρριψαν και φάνηκε ότι πάνε για μια τέτοια δουλειά». Βέβαια είπε ότι «τώρα δεν μπορούν να τους ρίξουν καμία μεγάλη καμπάνα γιατί δεν βρήκαν τίποτα», ωστόσο δεν απέκλεισε το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

«Αν δεις το “Εξπρές του Μεσονυχτίου” θα δεις ότι κι αυτόν που ρίξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά». Ερωτηθείς αν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια τις ΗΠΑ και τον Νετανιάχου». Και πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις; Είναι αξιόπιστος συνομιλητής τώρα ο Ερντογάν;». Ενώ με την ευκαιρία σχολίασε: «Θα υποσχόταν ποτέ ο Τσίπρας στον Ερντογάν ότι θα απελευθερώσει τους οκτώ; Του είπε ότι εμείς είμαστε δημοκρατική χώρα, θα δούμε. Καταρχήν, του επιστρέψαμε το ελικόπτερο…».

Όπως είπε σχετικά με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς «αυτοί ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, προστατέψτε μας, θα μας σκοτώσουν λένε. Είναι ίδια περίπτωση οι δύο που (τους) κρατάνε παρά τη θέλησή τους και οι οκτώ επειδή ζητούν άσυλο να προστατευθούν από μια Δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι;». «Δεν είναι το ίδιο πράγμα», διευκρίνισε, ενώ ερωτηθείς για τον φόβο θερμού επεισοδίου είπε τα εξής:

«Ότι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Ότι μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν, αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος. Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι αυτή που περίμεναν. Ένας ο οποίος έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει μια ενέργεια». Ενώ σημείωσε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα».

Και συμπλήρωσε: «Δεν καθησυχάζουμε καθόλου τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να “τσιμπήσουμε” σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου». «Αν παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία, θα απαντήσουμε όπως πρέπει», ήταν η δήλωσή του, σπεύδοντας ωστόσο να εξηγήσει ότι «δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης που αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε από τις δικές μας θέσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις…».