Το υγρό στοιχείο έχει τον δικό του ρόλο στα πρώτα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Τέσσερις πόλεις, με θάλασσα, λιμάνια, ποτάμια, ιδανικές για τουρισμό, έστω και αν αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για τις φιλοξενούμενες ομάδες. Η οκτάδα της μεγαλύτερης συλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης περιλαμβάνει δύο σπουδαία ντέρμπι, αλλά και ισάριθμες συναντήσεις που έχουν μεν φαβορί, ωστόσο αναμένονται και αυτές με ενδιαφέρον.

Συνάντηση… κορυφής

Γιουβέντους και Ρεάλ, δέκα μήνες μετά την αναμέτρησή τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ, ξανασυναντώνται αυτή τη φορά σε διπλά παιχνίδια. Το πρώτο ραντεβού της «Γηραιάς Κυρίας» με τη «Βασίλισσα» είναι το βράδυ της Τρίτης στο Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρέχεται από τον ποταμό Πάδο. Η ομάδα του Μασιμιλάνο Αλέγκρι έχει ξαναμπεί δυνατά στη διεκδίκηση του τίτλου στην Ιταλία και απέδειξε στο Λονδίνο, κόντρα στην Τότεναμ, ότι κανείς δεν μπορεί να την υποτιμήσει. Μπορεί τον Ιούνιο του 2017 στην Ουαλία η Ρεάλ να πανηγύρισε το 12ο τρόπαιο στη διοργάνωση, ωστόσο ο Ζινεντίν Ζιντάν γνωρίζει καλά πως η ιταλική ομάδα είναι σκληρή και ξέρει να αμύνεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο γάλλος τεχνικός πέρασε πέντε χρόνια στο Τορίνο φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους. Δεν υπήρξε συμπαίκτης με τον Τζίζι Μπουφόν, καθώς όταν ο 40χρονος τερματοφύλακας μετακόμισε από την Πάρμα στη «Γηραιά Κυρία», το καλοκαίρι του 2001, ύστερα από πέντε ημέρες αυτός φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ. Ο Αλέγκρι έχει να σκεφτεί τις δύο απουσίες (Μπενατιά και Πιάνιτς), αλλά και την απειλή που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει σκοράρει επτά φορές σε πέντε ματς με τη Γιουβέντους.

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι

Το Λίβερπουλ είναι στην ανατολική πλευρά του ποταμού Μέρσεϊ και το «Ανφιλντ» είναι στο Στάνλεϊ Παρκ. Ο Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να έχει περάσει κάποιες ώρες χαλάρωσης στο πάρκο, ωστόσο η πίεση μεταφέρεται στο διπλανό γήπεδο καθώς η αγωνιστική περιόδος προχωρά. Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι είναι ο αγγλικός εμφύλιος στα προημιτελικά της διοργάνωσης και ο Κλοπ έχει ήδη πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε τέτοια παιχνίδια.
Πριν από δύο χρόνια στον δρόμο για τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ χρειάστηκε να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την άλλη πλευρά, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ουδόλως ενδιαφέρεται για τα αξιοθέατα της πόλης, καθώς δεν ξεχνά πως στο «Ανφιλντ» η Σίτι γνώρισε την πρώτη της (και μοναδική έως τώρα) ήττα στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο καταλανός τεχνικός ξέρει επίσης ότι η Λίβερπουλ έχει το know-how για να διαχειριστεί τέτοια παιχνίδια, καθώς έχει αγωνιστεί άλλες έξι φορές σε αγγλικό εμφύλιο. Αντίθετα, αυτή είναι η πρώτη φορά για τη Σίτι, η οποία έχει κυριαρχήσει απόλυτα στην Πρέμιερ Λιγκ και περιμένει απλά να γιορτάσει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου. Ασφαλώς, η κόντρα των δύο προπονητών στη σκακιέρα του «Ανφιλντ» θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως επίσης και η μονομαχία δύο σπουδαίων σκόρερ: Μο Σαλάχ εναντίον Σέρχιο Αγουέρο.

Μπάγερν – Σεβίλλη

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στην Ανδαλουσία, όπου η Σεβίλλη υποδέχεται στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» την Μπάγερν. Χτισμένη στην ανατολική όχθη του Γουαδαλκιβίρ, η πόλη αποτελεί έναν από τους πιο «δυνατούς» τουριστικούς προορισμούς, όμως ο Γιουπ Χάινκες και οι παίκτες της Μπάγερν θα είναι σαφώς υποψιασμένοι, γνωρίζοντας ότι στη φάση των 16 η Σεβίλλη του Βιντσέντζο Μοντέλα πέταξε έξω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα με νίκη στο «Ολντ Τράφορντ».
Η ισπανική ομάδα επιστρέφει στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης ύστερα από 60 χρόνια (τη σεζόν 1957-58 αποκλείστηκε από τη Ρεάλ) και θα αντιμετωπίσει έναν από τους πλέον «μπαρουτοκαπνισμένους» –σε ευρωπαϊκά ματς –συλλόγους. Θυμίζουμε ότι η Μπάγερν είναι για έβδομη συνεχόμενη χρονιά σε προημιτελικά. Η γερμανική ομάδα είναι το φαβορί, αλλά ο Χάινκες γνωρίζει ότι θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση, ιδιαίτερα στην Ανδαλουσία.

Ο Μανωλάς απέναντι στον Βαλβέρδε

Η Βαρκελώνη βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Ιβηρικής Χερσονήσου, σε μια πεδιάδα πλάτους πέντε χιλιομέτρων, και περιβάλεται μεταξύ άλλων από τον ποταμό Λιοβρεγάτ στα νοτιοδυτικά και τον Μπεζός στα βόρεια. Η πρωτεύουσα της Καταλωνίας αποτελεί επίσης εξαιρετικό προορισμό, ωστόσο οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θα ξεχάσουν για λίγο τη βόλτα στη Ράμπλα για να ασχοληθούν με το ματς κόντρα στη Ρόμα. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι έτοιμη να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην Ισπανία, έχει μπροστά της και τον τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο η πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει φιλοδοξία για τρεμπλ. Από την άλλη πλευρά, η Ρόμα επέστρεψε σε προημιτελική φάση της διοργάνωσης ύστερα από δέκα χρόνια. Ο Κώστας Μανωλάς και η παρέα του ξέρουν ότι ήδη έχουν κάνει υπέρβαση, ενώ η ομάδα δίνει μάχη για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους και την επόμενη περίοδο. Η Ρόμα έχει ηττηθεί μόλις μία φορά από την Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον Νοέμβριο του 2015, αλλά με το βαρύ 6-1. Η καταλανική ομάδα είναι αήττητη στο «Καμπ Νου» σε 12 παιχνίδια με ιταλικούς συλλόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ