Πιτσιόρλας: Υπάρχει δυνατότητα για προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση

Την πεποίθηση ότι μπορεί να διαμορφωθεί στην παρούσα Βουλή ο συσχετισμός για να ανοίξει η διαδικασία μιας ουσιαστικής συνταγματικής αναθεώρησης σε προοδευτική κατεύθυνση και ότι θα υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη διατυπώνει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Την πεποίθηση ότι μπορεί να διαμορφωθεί στην παρούσα Βουλή ο συσχετισμός για να ανοίξει η διαδικασία μιας ουσιαστικής συνταγματικής αναθεώρησης σε προοδευτική κατεύθυνση και ότι θα υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη διατυπώνει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη συνέντευξη που ακολουθεί. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι επειδή βλέπει τη δυνατότητα πλειοψηφίας για προοδευτική αναθεώρηση αντιδρά αρνητικά, αλλά «από μόνη της δεν έχει τη δύναμη να την ανακόψει». Ο κ. Πιτσιόρλας θωρεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας από έναν συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενώ για την πορεία των επενδύσεων κρούει εμμέσως τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο».
Πρόσφατα είχατε πει στη Βουλή ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει πάση θυσία μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα». Μήπως το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν είναι και τόσο καθαρό τελικά;
«Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ανάγκη για βοήθεια στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο πρέπει:
˜
Να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος προκειμένου να μπορούμε να αξιώσουμε και την τήρηση των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς ως προς τη ρύθμιση του χρέους.
˜Να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος και ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια περίοδο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, συνεχίζοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη βάση ενός δικού μας προγράμματος.
Προφανώς όλα αυτά σημαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μια δυναμική διαπραγμάτευση στην οποία πρέπει να διεκδικήσουμε το maximum του στόχου που έχουμε θέσει».
Η ΝΔ επιμένει ότι καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, καθώς οι πιστωτές θα ζητήσουν ενισχυμένη εποπτεία. Τι λέτε;
«Η ΝΔ, απουσία στρατηγικής, εξαντλείται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τα αδύναμα σημεία της χώρας και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε λόγω χρεοκοπίας. Για την οποία όμως οι δικές της κυβερνήσεις και τα στελέχη της έχουν τεράστια ευθύνη. Την ίδια ώρα, προβαίνει σε εξαγγελίες που σε άλλη περίοδο θα ήταν απλώς πολιτικαντισμός. Σήμερα όμως τροφοδοτούν τις καχυποψίες για τη μεταμνημονιακή περίοδο που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τελικά το ερώτημα είναι ένα: η ΝΔ θέλει την καθαρή έξοδο που επιδιώκει η κυβέρνηση ή προτιμάει την παράταση του μνημονιακού καθεστώτος με τη μία ή την άλλη μορφή;».
Ο διοικητής της ΤτΕ Ι. Στουρνάρας, και όχι μόνον, έχει ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης. Διαφωνείτε;
«Η άποψη που υποστηρίζει, ότι πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο φθηνού δανεισμού από τους εταίρους μας και όχι από τις αγορές, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να σταθεί μόνη της και ότι πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Μόνο που αυτό δεν θα περιλαμβάνει απλώς ευνοϊκούς όρους δανεισμού, αλλά και πολύ ισχυρά ανταλλάγματα για αυτούς τους ευνοϊκούς όρους. Αυτόν ακριβώς τον κύκλο πρέπει να σπάσουμε και θα τον σπάσουμε, εφόσον ξεκάθαρα δεσμευτούμε εμείς οι ίδιοι σε μια πορεία διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Εάν η αντιπολίτευση επέλεγε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά, τότε θα είχε μια θετική συνεισφορά. Ομως δυστυχώς δεν κάνει αυτό. Σε όλα τα μέτωπα με την κριτική της πιέζει για επιστροφή στο παρελθόν».
Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση; Υπάρχουν σημεία συμφωνίας;
«Ως προς την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης νομίζω ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής. Βεβαίως η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων, όπως μονότονα επαναλάμβανε ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης. Θεωρώ λοιπόν ότι στην παρούσα Βουλή μπορεί να διαμορφωθεί ο συσχετισμός για το άνοιγμα της διαδικασίας για μια ουσιαστική αναθεώρηση, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα υπάρξουν οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την πραγμάτωση αυτής της δυνατότητας. Η ΝΔ βλέπει τη δυνατότητα πλειοψηφίας για προοδευτική αναθεώρηση και αντιδρά αρνητικά στο άνοιγμα της διαδικασίας. Από μόνη της όμως δεν έχει τη δύναμη να την ανακόψει».
Πρόσφατα από το βήμα του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο Ι. Δραγασάκης μίλησε για συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Συμμερίζεστε την άποψή του;
«Τη συμμερίζομαι απολύτως και προφανώς η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα ενός τέτοιου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας».

«Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο»

Θα συμφωνείτε, φαντάζομαι, ότι το κλίμα που υπάρχει με την πληθώρα των μετώπων που έχουν ανοίξει – εθνικά, σκανδαλολογία κ.λπ. – δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων.
«Η στροφή της ΝΔ προς εθνικιστικές αντιλήψεις δίνει έναν αρνητικό τόνο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Για παράδειγμα, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θα ανοίξει μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης – από κάθε άποψη – του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Αντιθέτως, η μη επίλυση στερεί από τη χώρα μας δυνατότητες. Επίσης, η εμπέδωση της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς θα συμβάλει θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων. Αντιθέτως, η διαιώνιση αυτής της σκιάς αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα. Η ένταση λοιπόν στο πολιτικό κλίμα προκύπτει από τη σύγκρουση συγκεκριμένων αντιλήψεων. Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο το παλιό να αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια αλλαγής. Ομως η αλλαγή είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν τρομάζουν από την ένταση. Κατανοούν τους πραγματικούς λόγους των εντάσεων και περιμένουν ότι θα προκύψουν θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις».

Τι χρειάζεται σε αυτή τη φάση για να πάρει μπρος η «ατμομηχανή» των επενδύσεων και της ανάπτυξης;
«Το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος. Για να δανειστώ έναν τύπο από τη φυσική επιστήμη, η ισχύς είναι το αποτέλεσμα του έργου διά τον χρόνο υλοποίησής του. Για να υπάρξει λοιπόν ισχυρή επίδραση στην πορεία της οικονομίας μας, χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο. Επενδύσεις όπως και άμεσες δυνατότητες για νέες επενδύσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο, ώστε να λειτουργήσουν σωρευτικά και να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε».

Η task force για τις επενδύσεις υπό τον Πρωθυπουργό υφίσταται; Και ποια επενδυτικά projects έχει προωθήσει;
«Η συγκρότηση της task force σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα θέλει να απαντήσει. Και η άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργού δείχνει τη βαθιά συνειδητοποίηση της ανάγκης να επιταχυνθούν οι επενδύσεις».

Η ένταση εξυπηρετεί την Τουρκία

Ανησυχείτε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
«Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί από τη στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης που προωθεί ο κ. Ερντογάν. Είναι ολοφάνερο ότι η ένταση εξυπηρετεί τα δικά του σχέδια και μόνο. Εμείς πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά την προκλητικότητα και να απαντάμε με θετικές πρωτοβουλίες πατώντας στο Διεθνές Δίκαιο και αξιοποιώντας τις διεθνείς μας συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, αιχμή των πρωτοβουλιών μας το επόμενο διάστημα πρέπει να αποτελέσει η αναθέρμανση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα πρέπει σήμερα να καταλάβει ότι η δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι αυτή που θα σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο και θα αφαιρέσει το έδαφος για κινήσεις αποσταθεροποίησης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk