Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ομολογουμένως ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Ενυδρείου Monteray Bay στην Καλιφόρνια. Είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή κάποιες χελώνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την στεριά και να ζήσουν στην θάλασσα. Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι στην διαδικασία της εξέλιξης τους μέσα στο νερό οι χελώνες ανέπτυξαν τα πτερύγια τους τα οποία τις βοηθούσαν να κολυμπούν πιο αποτελεσματικά όπως για παράδειγμα, να αλλάζουν κατεύθυνση εύκολα και γρήγορα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πτερύγια εξελίχτηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πολυεργαλείο. Οπως υποστηρίζουν οι χελώνες με τα πτερύγια τους μπορούν όχι μόνο να κολυμπούν καλύτερα αλλά τα χρησιμοποιούν για να αρπάζουν τα θηράματα τους ή ακόμη και να τα χτυπούν με κινήσεις που θυμίζουν πολεμικές τέχνες!
Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι αφού χτυπήσουν, αρπάξουν και φάνε ένα θήραμα (π.χ μια μέδουσα) οι θαλάσσιες χελώνες γλύφουν τα πτερύγια τους με τρόπο ανάλογο που οι άνθρωποι γλύφουν τα δάχτυλα τους στο φαγητό. Μια εξήγηση που δίνεται για το γεγονός ότι δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα αυτές οι ικανότητες των χελωνών είναι ότι οι κινήσεις των πτερυγίων που περιγράφουν οι ερευνητές απαιτούν μεγαλύτερο επίπεδο νοημοσύνης από αυτό που με βάση το μέγεθος του εγκεφάλου τους θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι διαθέτουν οι χελώνες.