Δύο ακόμη θάνατοι από γρίπη σε μια εβδομάδα

Δύο άτομα έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 28. Ωστόσο, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή, την εβδομάδα 19-25 Μαρτίου παρουσίασαν μείωση. Πάντως, σύμφωνα με νεότερα επιδημολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ το σύνολο των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ανήλθε σε 91.

Δύο άτομα έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 28. Ωστόσο, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή, την εβδομάδα 19-25 Μαρτίου παρουσίασαν μείωση. Πάντως, σύμφωνα με νεότερα επιδημολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ το σύνολο των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ανήλθε σε 9

Αναλυτικά, την εβδομάδα 19–25 Μαρτίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 125 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 18 (14,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 7 ήταν τύπου Α και τα 11 ήταν τύπου Β.

Από την αρχή της περιόδου της εποχικής γρίπης, δηλαδή την εβδομάδα 2-15 Οκτωβρίου 2017 έως και την εβδομάδα 19–25 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 95 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 91 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 59 άνδρες και 32 γυναίκες, κατά μέσο όρο 58,2 ετών. Τα 37 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 54 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τα 91 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 12. Τα 71 από τα 91 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τους θανάτους από γρίπη, από την εβδομάδα 2-15 Οκτωβρίου 2017 έως και την εβδομάδα 19–25 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 24 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 19 άνδρες και 9 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 64,3 έτη. Από τα 9 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 19 ιός γρίπης τύπου Β.

Από το σύνολο των 28 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τρεις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Τα 26 από τα 28 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk