Προανακριτική – Υπόθεση Novartis: Στην Δικαιοσύνη τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και ξεπλύματος

Στην Δικαιοσύνη θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης Novartis λόγω αναρμοδιότητας της προανακριτικής επιτροπής. Σε αυτό καταλήγει η πλειοψηφία της επιτροπής, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς το σκεπτικό που διατυπώθηκε εξ αρχής είναι ότι το μεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στην Δικαιοσύνη θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης Novartis λόγω αναρμοδιότητας της προανακριτικής επιτροπής. Σε αυτό καταλήγει η πλειοψηφία της επιτροπής, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς το σκεπτικό που διατυπώθηκε εξ αρχής είναι ότι το μεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι αδίκημα που δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα δεν υπόκειται στην διερεύνηση της Βουλής, το δε αδίκημα της δωροδοκίας αποφασίστηκε επίσης ότι η διερεύνησή του δεν είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής αλλά της Δικαιοσύνης.

Το σκεπτικό που πρυτάνευσε είναι ότι το εν λόγω αδίκημα δεν έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και έτσι ανήκει στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Ερωτηθείς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος αν φοβάται το ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομολογία, απάντησε ότι «δεν μας φοβίζει τίποτα όταν η απόφασή μας είναι τεκμηριωμένη και συγκροτημένη». Μένει πλέον η σύνταξη πορίσματος, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας, θα δώσουμε επαρκή χρόνο ώστε ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν, να προσέλθουν για να διατυπώσουν την θέση τους επί του πορίσματος.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία σύνταξης πορίσματος θα έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη της παράτασης που έλαβε η προανακριτική επιτροπή, δηλαδή πριν τις 28 Απριλίου 2018.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk