«Με το δεδομένο ότι στον δήμο μας υπάρχουν 34.000 καταγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι και χιλιάδες περιστασιακά εργαζόμενοι, θέλουμε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε όλα τα ζευγάρια που ξεκινούν την κοινή τους ζωή».

Ο αντιδήμαρχος Πατρέων Διονύσης Πλέσσας εξηγεί στο «Βήμα» με ποιο σκεπτικό η δημοτική αρχή προχωρεί στην κατάργηση του τέλους των 70 ευρώ που πληρώνουν μέχρι σήμερα όσοι επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό γάμο στα όρια του καλλικρατικού δήμου.
Η σχετική απόφαση για κατάργηση αυτού του τέλους εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου. Το τέλος του γάμου, που είναι καθαρά εισπρακτικού περιεχομένου, είχε επιβληθεί με την απόφαση 591 του 2008.
Οπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Πλέσσας, με το που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή «ξεκινήσαμε μια πολιτική στήριξης και διευκόλυνσης των δημοτών που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Στην Πάτρα ο κόσμος υποφέρει. Πού να τα βρουν τα 70 ευρώ; Για τον ίδιο λόγο καταργήσαμε από την πρώτη στιγμή την οικονομική συμμετοχή των γονέων που στέλνουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς του δήμου, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Σήμερα, πάνω από το 80% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν πληρώνουν για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς».

«Η τέλεση των γάμων θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να μην έχει δηλαδή ανταποδοτικό χαρακτήρα» εξηγεί ο αντιδήμαρχος, «όπως διεκδικούμε για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον δήμο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως αυτό δεν είναι εφικτό για άλλες υπηρεσίες λόγω της υποχρεωτικής κείμενης νομοθεσίας και της έλλειψης χρηματοδότησης».
Στο πλαίσιο της στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται σήμερα από τα μέτρα λιτότητας, προσθέτει ο αντιδήμαρχος, καταργήσαμε ή μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού) για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, για τους ανέργους, για τα ΑμεΑ, για όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Την περασμένη εβδομάδα επίσης, περάσαμε απόφαση για μείωση 50% στα ανταποδοτικά τέλη σε όσους παίρνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης».
Εκτός από την κατάργηση του τέλους για την τέλεση των πολιτικών γάμων, ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε ακόμα τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών χώρων προκειμένου να διευκολυνθούν τα νέα ζευγάρια να διοργανώσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση τη γαμήλια τελετή.
Πρόκειται για δύο δημοτικούς χώρους οι οποίοι ανήκουν με παραχώρηση χρησιδανείου στον Πολιτιστικό Οργανισμό –Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα δίνονται δωρεάν στα ζευγάρια, με μοναδικό κριτήριο να μην υπερβαίνει το εισόδημα των μελλονύμφων τα 25.000 ευρώ ετησίως.
Για τη γαμήλια δεξίωση τον χειμώνα, ο δήμος θα παραχωρεί στο ζευγάρι την αίθουσα της «Αίγλης» και το καλοκαίρι τον αίθριο χώρο που ήταν το παλιό δημοτικό νοσοκομείο. Ο χώρος αυτός έχει ανακαινιστεί και έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ προκειμένου να μετατραπεί μελλοντικά σε χώρο για παραστάσεις εικονικής πραγματικότητας.
Για την αίθουσα της «Αίγλης» η παραχώρηση θα ισχύει μία ημέρα, το Σάββατο, για όλους τους μήνες του χρόνου, εξαιρουμένης της καρναβαλικής περιόδου από την έναρξη ως τη λήξη της. Για το αίθριο του παλιού δημοτικού νοσοκομείου, επειδή στον χώρο γίνονται και άλλες εκδηλώσεις, θα παραχωρείται επίσης μία ημέρα, το Σάββατο, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Αύγουστο.
«Ξεκινάμε κατ’ αρχάς με αυτούς τους χώρους και αναζητούμε και άλλους στην ευρύτερη περιοχή του δήμου για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πολίτες» κατέληξε ο κ. Πλέσσας.

HeliosPlus