Υπεγράφη η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την διατήρηση του επιδόματος γάμου, των τριετιών και του 13ου και 14ου μισθού διασφαλίζει η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2018

Την διατήρηση του επιδόματος γάμου, των τριετιών και του 13ου και 14ου μισθού διασφαλίζει η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2018 που έγινε χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου, μεταξύ εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να διασφαλισθούν όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά τις αλλαγές που επέφεραν οι μνημονιακές ρυθμίσεις.
Η επίσπευση της υπογραφής κρίθηκε αναγκαία λόγω της εκπνοής της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης στο τέλος Μαρτίου, που θα είχε ως αποτέλεσμα της απώλεια της ισχύος και αυτών των ρυθμίσεων.
Έτσι με τη νέα σύμβαση διασφαλίζεται η ισχύ των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% .
Επίσης συμφωνήθηκε πως εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβαση αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.
Ταυτοχρόνως τα δύο μέρη συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα, μετά την πλήρη κατάρρευση των επικουρικών συντάξεων. Εργοδότες και εργαζόμενοι αποφάσισαν, την σύσταση ομάδων μελέτης για το θέμα αυτό όπως και για διάφορα θέματα της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Σε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας ανέφερε τα εξής:

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν.

Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και να σταθεί όρθια, με τις δικές της δυνάμεις. Ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια επιστροφής σε μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός.

Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν. Το κόστος που έχουν πληρώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιο και δεν πρέπει να πάει χαμένο. Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τα προβλήματα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας, όπως είναι το ασφαλιστικό, η διάσωση αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, δεσμευθήκαμε να αιτηθούμε από την πολιτεία την ουσιαστική ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 144. Συμφωνήσαμε επίσης για συνεργασία σε κοινά έργα και δράσεις που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk