Η χαμηλή θερμοκρασία και οι νιφάδες του χιονιού που έπεφταν στο Ανφιλντ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου δεν πάγωσαν τους φίλους της Λίβερπουλ, που ίσως να παρακαλούσαν να μην τελειώσει αυτό που έβλεπαν να εξελίσσεται στον αγωνιστικό χώρο. Είχε φροντίσει να τους «ζεστάνει» ο Μοχάμεντ Σαλάχ, που έτρεχε ασταμάτητα σκοράροντας και δημιουργώντας μπροστά στον άτυχο Ορέστη Καρνέζη που υπερασπιζόταν την εστία της Γουότφορντ. Αυτή τη φορά, όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον 25χρονο αιγύπτιο επιθετικό, ο οποίος έφυγε από το γήπεδο με την μπάλα του αγώνα στα χέρια, ως ενθύμιο μιας μεγάλης βραδιάς. Η Λίβερπουλ είχε νικήσει 5-0 τη Γουότφορντ και ο Σαλάχ είχε σημειώσει τέσσερα γκολ, ενώ είχε δώσει την ασίστ στον Φιρμίνο για άλλο ένα.
Αφήνουμε το παγωμένο Λίβερπουλ για ένα πιο ήπιο κλίμα. Ο Αμρ Ουάρντα αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο στην Κέρκυρα έχοντας κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά του. Δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του χαμογελαστός, καθώς όλα πήγαν μια χαρά. Ο Ατρόμητος έχει νικήσει 3-1 την τοπική ομάδα και ο ίδιος έχει σημειώσει δύο γκολ και έχει προσφέρει άλλο ένα (στον Βασιλακάκη). Οι οπαδοί του Ατρόμητου θα περάσουν ακόμα ένα βράδυ με τα καλύτερα όνειρα για την ομάδα τους.
Δύο Αιγύπτιοι λοιπόν, φίλοι μεταξύ τους, έχουν αποκτήσει το δικό τους δικαίωμα στο όνειρο. Για αυτούς, μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν, ακολουθεί η συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ρωσίας και ξέρουν ότι αυτή θα είναι η κορυφαία τους –ως την επόμενη –στιγμή. Οι «φαραώ» επιστρέφουν ύστερα από 28 χρόνια στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη. Από το μυαλό τους ασφαλώς και δεν θα έχουν φύγει ακόμη οι στιγμές της αποθέωσης εκείνο το βράδυ του περασμένου Οκτώβρη, όταν στο καθοριστικό ματς με το Κονγκό ο Σαλάχ είχε κάνει και πάλι το… θαύμα του. Δύο γκολ, με το δεύτερο στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων και με απίστευτη ψυχραιμία στην εκτέλεση του πέναλτι.

Δικαίωμα στο όνειρο

Την 1η Δεκεμβρίου, στο επιβλητικό Κρεμλίνο, η Αίγυπτος έμαθε ότι στην τελική φάση θα αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Ουρουγουάη. Πριν από αυτά τα ματς όμως υπάρχει η προετοιμασία, με αρχή το φιλικό με την Εθνική Ελλάδας, το βράδυ της Τρίτης, στη Ζυρίχη. Εκεί λοιπόν ο Αμρ Ουάρντα θα συστήσει τον Σαλάχ στους έλληνες διεθνείς. Μια αναμέτρηση που αναμένεται με ενδιαφέρον, έστω κι αν η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Ουάρντα των «φτωχών» λοιπόν και ο Σαλάχ των «πλουσίων» θα δοκιμάσουν την τύχη τους, απέναντι στην ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε, που ασφαλώς θα θέλει να αποδείξει πως άξιζε και αυτή να είναι στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Ο Σαλάχ χωρίς αμφιβολία είναι ο σταρ της Εθνικής Αιγύπτου. Ο 25χρονος επιθετικός που μετακόμισε το καλοκαίρι από τη Ρώμη στο λιμάνι του Ατλαντικού κατάφερε να μπει στις καρδιές των οπαδών της Λίβερπουλ, οι οποίοι έχουν ξεχάσει ήδη τον Λουίς Σουάρες. Ας μην ξεχνάμε πως ουρουγουανός επιθετικός ήταν ο τελευταίος (το 2013) που είχε σημειώσει τέσσερα γκολ με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

Ο καλύτερος σκόρερ

Ο αιγύπτιος επιθετικός έχει φτάσει ήδη τα 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και έχει γίνει ο καλύτερος σκόρερ της ομάδας στην πρώτη του χρονιά στο Ανφιλντ. Στο ντεμπούτο τους με την κόκκινη φανέλα οι Φερνάντο Τόρες και Κένι Νταλγκλίς είχαν σημειώσει 33 και 31 γκολ αντίστοιχα. Στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Σαλάχ έχει πετύχει 28 γκολ και έχει μοιράσει εννέα ασίστ. Ετσι είναι πολύ κοντά να ξεπεράσει το ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία σεζόν, το οποίο έχουν οι Αντι Κόουλ (1993-1994) και Αλαν Σίρερ (1994-95) με 34 γκολ. Να σημειώσουμε ότι το απόλυτο ρεκόρ (πριν από την καθιέρωση της Πρέμιερ Λιγκ) ανήκει στον Ρον Ντέιβις της Σαουθάμπτον, ο οποίος τη σεζόν 1966-67 σημείωσε 37 γκολ.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμρ Ουάρντα συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2015 φορώντας τη φανέλα του Παναιτωλικού. Τον Ιανουάριο του 2017 μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, από τον οποίο το καλοκαίρι παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο, με τον οποίο πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά του στην Ελλάδα. Είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξαιρετικής πορείας για την ομάδα του Νταμίρ Κάναντι, έχοντας ως τώρα οκτώ γκολ και πέντε ασίστ. Με τις εμφανίσεις του έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή της Εθνικής Αιγύπτου Εκτορ Κούπερ, ο οποίος έχει επίσης περάσει από τη χώρα μας, καθώς από το 2009 ως το 2011 ήταν στον πάγκο του Αρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ