Tην ερχόμενη Τρίτη θα αποφασιστεί και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και την επικύρωση από εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.
Το ύψος της συνολικής δόσης ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί την Τρίτη, 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών.
Ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ στη δημιουργία «μαξιλαριού» ενόψει της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο και της εξόδου στις αγορές.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης θα εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο υπό δύο προϋποθέσεις, η πρώτη είναι η «ικανοποιητική απόδοση» στη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη από την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Μάλιστα, μαζί με την έγκριση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM την 27η Μαρτίου θα γίνει και «τροποποίηση της Σύμβασης Παροχής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα», δηλαδή της σύμβασης για το τρίτο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 μαζί με το τρίτο μνημόνιο.
Όπως αναφέρει ο ESM στην ανακοίνωσή του, η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης είναι αναγκαία γιατί πλέον έχει ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «Υπερταμείο», δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Επισημαίνεται πως η προτεινόμενη τροποποίηση «προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής της δανειακής σύμβασης και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής, όπως προβλέπεται από την αρχή του προγράμματος».
Πάντως πηγές των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι «το κόστος για τη χώρα θα είναι μεγάλο αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, έως τα τέλη Μαΐου, τα προαπαιτούμενα» , ενώ επισημαίνουν για το ΔΝΤ ότι ζητά η μείωση του αφορολόγητου να γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως και η μείωση των συντάξεων, χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου κυβερνητικά αντίμετρα.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζεται ότι η κυβέρνηση τον Μάιο του 2018 θα φέρει μπροστά τη μείωση του από το 2019 – αντί το 2020 – εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα.