Από τη μία πλευρά η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και από την άλλη η κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων αυξάνουν τους φόβους των αγορών. Οι πιέσεις στα χρηματιστήρια διευρύνονται, ενώ και οι μετοχές στην Αθήνα σημειώνουν απώλειες για οκτώ συνεχείς συνεδριάσεις (ως την Πέμπτη) και σωρευτικά 11,5% από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο υψηλό 4,22%, μερικούς μήνες μόλις πριν η χώρα επιχειρήσει την έξοδό της από το πρόγραμμα, ενώ οι αποδόσεις τόσο του 7ετούς (στο 3,93%) όσο και του μονοετούς (στο 1,4%) κινούνται υψηλότερα από την τελευταία έκδοσή τους (3,5% και 1,25% αντίστοιχα).
Αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, μετά και τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές, σε ποιον βαθμό θα κλιμακώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη ρητορεία του για τον εμπορικό πόλεμο, παρατηρώντας ωστόσο ότι περισσότερο από το 40% των εσόδων των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 προέρχεται από χώρες εκτός ΗΠΑ.
Παράλληλα, στην πρώτη της συνεδρίαση υπό τον νέο διοικητή της Τζερόμ Πάουελ, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%, με τις αγορές να προεξοφλούν πλέον τέσσερις αυξήσεις το 2018, εκτιμώντας πως η Federal Reserve στέλνει σήμα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια με ελαφρώς πιο επιθετικό ρυθμό τα επόμενα έτη, ενώ και στην ευρωζώνη η συζήτηση έχει στραφεί στα επιτόκια, με τις αγορές να αναμένουν την πρώτη αύξηση μέχρι τα μέσα του 2019.
Σε ένα περιβάλλον περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, όμως, η «νευρικότητα» των επενδυτών και οι διακυμάνσεις των τιμών αυξάνουν.
Για την Goldman Sachs, η υπό διαμόρφωση σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της για τη μεταμνημονιακή εποχή μπορεί να φέρει ένα ακόμα καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων σχετικά με το πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και τις επιλογές έκτακτης χρηματοδότησης, την ώρα που από τις Βρυξέλλες προωθείται και μια ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων.
Το επενδυτικό κλίμα και η ομαλή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ενώ η εξάλειψη ή όχι της αβεβαιότητας θα καθορίσει και τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της εγχώριας αγοράς μετοχών και ομολόγων. Αρκετοί ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πως αν το διεθνές περιβάλλον επιδεινωθεί, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα αυξηθεί, ενώ και ο κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση (ίσως όχι εφέτος) είναι μάλλον αυξημένος.

Δασμοί $60 δισ. από τον Τραμπ στην Κίνα

Δασμούς 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων προβλέπει το διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ