Παραλληλισμό μεταξύ της χρήσης που θα κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το καλοκαίρι και εκείνης του Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 έκανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, επιδοκιμάζοντας σχετική τοποθέτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας συμφώνησε με βουλευτή ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή την αθλητική διοργάνωση για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, συγκρίνοντάς την με τους Ολυμπιακούς που έγιναν στο Βερολίνο το 1936.
«Ο χαρακτηρισμός σας για το τι θα συμβεί στη Μόσχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε όλες τις (αθλητικές) εγκαταστάσεις, ναι πιστεύω ότι ο παραλληλισμός με το 1936 είναι ασφαλώς σωστός» είπε ο Τζόνσον.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, διαφώνησε με τη θέση του Εργατικού βουλευτή για απόσυρση της εθνικής Αγγλίας από το Μουντιάλ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «άδικη τιμωρία» για την ομάδα και τους οπαδούς.
Απαράδεκτος ο παραλληλισμός, απαντά το ρωσικό ΥΠΕΞ
Ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός της Ρωσίας και της χιτλερικής Γερμανίας είναι απαράδεκτος, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Τέτοιου είδους παραλληλισμοί είναι απαράδεκτοι και κατώτεροι του επικεφαλής ενός διπλωματικού σώματος ενός ευρωπαϊκού κράτους» υποστήριξε στη σελίδα της στο Facebook η Ζαχάροβα.
Ο Τζόνσον, όπως είπε, έχει δηλητηριαστεί με μίσος και θυμό, σημειώνοντας ότι θεωρεί τρομακτικό ότι αυτός εκπροσωπεί μια πυρηνική δύναμη.
Η Ρωσία στοχοποίησε τη Βρετανία γιατί κατήγγειλε τις καταχρήσεις της
Η Ρωσία διέπραξε την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία σε βρετανικό έδαφος διότι το Λονδίνο «κατήγγειλε επανειλημμένως» τις «καταχρήσεις» της ανέφερε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρό τους είναι πολύ απλός, διότι πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου και επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας σε βάρος αυτών των αξιών» επισήμανε ο Τζόνσον ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Το είδαμε με τα δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής, στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία με τη συνενοχή της Ρωσίας: σε σύγκριση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, η Βρετανία ήταν η πιο ξεκάθαρη, η πιο επίμονη στο να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Πιστεύω ότι πιθανόν για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να διαπραχθεί αυτή η ενέργεια εδώ, στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ενώ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι όλα δείχνουν τη Ρωσία.
Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αυτή η επίθεση να διαπράχθηκε από Ρώσους πράκτορες ή πρώην πράκτορες που διέφυγαν του ελέγχου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι «το δίκτυο των ευθυνών οδηγεί αμείλικτα στην κορυφή του ρωσικού κράτους».