Γίναμε… Δανία αλλά στη φορολογία

Επιτέλους γίναμε η Δανία του Νότου….Όχι βέβαια στις κοινωνικές παροχές

Γίναμε… Δανία αλλά στη φορολογία | tovima.gr
Επιτέλους γίναμε η Δανία του Νότου….Όχι βέβαια στις κοινωνικές παροχές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά στη φορολογία. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ – κάθε μήνα αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάστακτες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Ο ένας στους δύο έλληνες, αν αφαιρέσουμε τους ανήλικους, αδυνατεί να είναι συνεπής με την Εφορία. Περισσότεροι από 4 εκατ. πολίτες βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν για να γλιτώσουν τα σπίτια τους ή ότι έχει απομείνει – αν έχει απομείνει κάτι – από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας ότι η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.076.857 φορολογούμενους, ενώ οι κατασχέσεις αυξάνονται καθημερινά.

Το σκηνικό είναι δραματικό και δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα με μια ρηχή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι έχει καταφέρει να δημιουργεί υπερπλεονάσματα, αλλά ουδείς αναρωτιέται πόσο μπορεί να συνεχιστεί ακόμα αυτός ο φορολογικός στραγγαλισμός. Οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται συνεχώς, οι ιδιωτικές συνήθως καρκινοβατούν, η ανεργία παραμένει στα ύψη, ενώ οι μισθοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σε όλη την Ευρώπη.

Το εθνικό εισόδημα ουσιαστικά δεν αυξάνεται, η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς τα εισοδήματα της μειώνονται συνεχώς ενώ η φορολογία παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η περιβόητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, ενώ το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει υποτίθεται το μνημόνιο, είναι ασκήσεις επί χάρτου.

Η κυβέρνηση πέτυχε λοιπόν να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά,αλλά κατάφερε παράλληλα με την υπέρμετρη φορολογία να εξουθενώσει την κοινωνία. Μόνο που η συνταγή, όπως αποδεικνύει και η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί αν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν προοπτική,ούτε η χώρα συνολικά μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες…


ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk