Από τα κάστρα του Κάρντιφ στη νότια ακτή της Ουαλίας, έως το Κίεβο στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Κι αυτό το γνωρίζουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους που έζησαν πέρυσι τις ομορφιές της ουαλικής γης, έστω κι αν οι ευχάριστες αναμνήσεις έμειναν μόνο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την παρέα του που σήκωσαν το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το ζευγάρι του περυσινού τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ επαναλαμβάνεται στην προημιτελική φάση της εφετινής διοργάνωσης. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί η διαδρομή από το Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πεδεμόντιου, έως τη Μαδρίτη και αντίστροφα, για να συνεχίσει η μία από τις δύο ομάδες το ταξίδι προς το Κίεβο.

Η Γηραιά Κυρία έχει να αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει σκοράρει επτά φορές εναντίον της σε πέντε αγώνες, ενώ γενικά οι ιταλικοί σύλλογοι είναι… πελάτες του (15 γκολ σε 22 ματς). Πάντως, η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι απέκλεισε τη Ρεάλ στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης την περίοδο 2014-2015.

Στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρεθούν αντίπαλες και δύο αγγλικές πόλεις που δεν φημίζονται για τις καλύτερες σχέσεις τους. Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ. Δύο πόλεις που μέχρι έως το 1974 ανήκαν στην ίδια ευρύτερη περιοχή, στην κομητεία του Λάνκασιρ στη Βορειοδυτική Αγγλία, και που οι διαφορές τους έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το Λίβερπουλ είχε το λιμάνι του, που ήλεγχε το εμπόριο στον Ατλαντικό, και το Μάντσεστερ τη βιομηχανία. Η έχθρα έγινε πιο έντονη όταν στο Μάντσεστερ κατασκευάστηκε το κανάλι με το οποίο θα μεταφέρονταν τα προϊόντα μέσω των ποταμών Μέρσεϊ και Ινγουελ, παρακάμπτοντας το λιμάνι του Λίβερπουλ (1894). Μετά ήρθε το ποδόσφαιρο. Λίβερπουλ εναντίον Γιουνάιτεντ (κυρίως), αλλά και Σίτι.
Και τώρα, αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ διεκδικώντας την παραμονή στον δρόμο που οδηγεί στο Κίεβο. Το liverbird (ένα είδος κορμοράνου, σύμφωνα με τους ειδικούς) στο σήμα της Λίβερπουλ, που κατά τον μύθο προστατεύει την πόλη, κόντρα στο καράβι, που φαίνεται στο έμβλημα της Σίτι και της Γιουνάιτεντ.
Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι λοιπόν, σε έναν αγγλικό εμφύλιο που δεν έχει φαβορί. Αλλωστε, όπως σχολίασε και ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ, «έχουμε από μία νίκη στο πρωτάθλημα». Οι ομάδες Νέων των δύο συλλόγων αναμετρήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση, με τους πιτσιρικάδες της Σίτι να παίρνουν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι. Στους άνδρες όμως είναι λίγο διαφορετικά. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να είναι το φαβορί λόγω της ξέφρενης εφετινής της πορείας στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο στην Ευρώπη είναι αλλιώς. Ας μην ξεχνάμε ότι η φανέλα της Λίβερπουλ είναι από τις πιο βαριές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μία διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λιγκ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Κάτι που αποδείχθηκε στις αναμετρήσεις της Ρεάλ με την Παρί Σεν Ζερμέν και της Γιουβέντους με την Τότεναμ.
Τα άλλα δύο ζευγάρια της προημιτελικής φάσης έχουν φαβορί. Χωρίς αμφιβολία, η Μπαρτσελόνα έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στη Ρόμα του Κώστα Μανωλά, αλλά και η Μπάγερν απέναντι στη Σεβίλλη που πέταξε έξω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικώντας την μάλιστα στο Ολντ Τράφορντ. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι και σε αυτά τα ζευγάρια περιμένουμε να δούμε καλό ποδόσφαιρο. Και όσο δυνατή δείχνει η Μπάγερν, ας βάλουμε μία απαραίτητη σημείωση: έχει ηττηθεί στα πέντε τελευταία ταξίδια της στην Ισπανία, ενώ η Σεβίλλη είναι αήττητη στο Σάντσες Πιθχουάν στις αναμετρήσεις της με γερμανικούς συλλόγους (επτά νίκες, τέσσερις ισοπαλίες). Λεπτομέρειες; Ισως… Η μάχη στην Ανδαλουσία όμως θα έχει ενδιαφέρον.Ο εκπρόσωπος της Ρόμα στην κλήρωση Φραντσέσκο Τότι αντιμετώπισε ψύχραιμα το όνομα της Μπαρτσελόνα: «Οταν φτάνεις στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ξέρεις ότι θα αντιμετωπίσεις μία σπουδαία ομάδα. Και η Μπαρτσελόνα είναι σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο». Η στατιστική αναφέρει ότι ο Λιονέλ Μέσι έχει πετύχει 12 γκολ σε 19 αναμετρήσεις με ιταλικές ομάδες, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι αήττητη στα 12 τελευταία παιχνίδια στο Καμπ Νου σε ισπανο-ιταλικές αναμετρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ