Αποτελούν τους «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα. Είναι νέοι άνθρωποι, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 35 έως 45 και έχουν τοποθετηθεί σε πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόσωπα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με καλές σπουδές, μεταπτυχιακά και οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικών. Αποτελούν τη νέα φρουρά των στελεχών που ομνύουν… πίστη στον Αλ. Τσίπρα και ουσιαστικά είναι η ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη περίοδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο κύκλο νέων στελεχών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν κοινή πορεία στα αμφιθέατρα, στο κόμμα και σε κοινωνικές διαδικασίες και οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.
Το κεντρικό αφήγημα
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή τη μεγάλη ομάδα που εκ των πραγμάτων έχει και διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά θέματα, καθώς δεν είναι ομογενοποιημένη, αλλά έχει ως σημείο αναφοράς τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, ενισχύει το κεντρικό αφήγημα του Πρωθυπουργού για το νέο που πρεσβεύουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του, όπως λέει (σε αυτό το νέο εντάσσονται προφανώς και όλα τα νεότερα στελέχη), έναντι του παλαιού διεφθαρμένου δικομματισμού που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του Αλ. Τσίπρα φάνηκε ξεκάθαρα ότι κεντρικό ρόλο τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε άλλες κομβικές θέσεις θα έχουν πρόσωπα της γενιάς του, αν και κεντρικό ρόλο σε κρίσιμα πόστα έχουν στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Βούτσης, οι οποίοι έχουν αρκετά νέα πρόσωπα με άριστες σπουδές στα επιτελεία τους και ειδικά ο πρώτος λόγω και του αντικειμένου του.
Ο πρόσφατος μίνι ανασχηματισμός, με την τοποθέτηση δυο νέων στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις, του Νάσου Ηλιόπουλου ως αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και του 40χρονου αρχαιολόγου Κώστα Στρατή ως υφυπουργού Πολιτισμού, έδειξε ότι στο προσκήνιο σιγά-σιγά έρχονται η «γενιά Τσίπρα» και οι νεότεροι, με ό,τι αυτό σημαίνει μελλοντικά. Ο Ν. Ηλιόπουλος διετέλεσε, όπως και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που διαδέχθηκε τη Νεολαία του Συνασπισμού, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αλ. Τσίπρας.
Με την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού αυξήθηκε η ομάδα των νέων στελεχών στην κυβέρνηση, όπου κεντρική θέση έχουν και άλλα νεότερα πρόσωπα, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η 33χρονη υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο 41χρονος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο 40χρονος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Και, όπως λένε οι πιο μυημένοι, στον μεγάλο ανασχηματισμό του φθινοπώρου για την τελική ευθεία των εκλογών στο τέλος της άνοιξης του 2019 θα αξιοποιηθούν και θα αναβαθμιστούν και άλλοι «πιτσιρικάδες».
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη η αίσθηση ότι την κυριαρχία έχει η νεότερη γενιά. Και αυτό αποτυπώνεται σε όλο το οργανόγραμμα, ξεκινώντας από τον Δ. Τζανακόπουλο που έχει κεντρικό ρόλο, έως τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά που συμμετέχει στις συσκέψεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Κομβική θέση κατέχει στο Μέγαρο Μαξίμου η 35χρονη Γιάννα Πεππέ, συμφοιτήτρια του Δ. Τζανακόπουλου στη Νομική Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Aix Marseille ΙΙΙ), η οποία αναβαθμίστηκε πριν από δύο χρόνια και από ειδική σύμβουλος του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, ορίστηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του. Ο Δ. Τζανακόπουλος και η Γιάννα Πεππέ, αλλά και ο Ν. Παππάς είναι από τους βασικούς «σωματοφύλακες» του Αλ. Τσίπρα με τον οποίο γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια, ως μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού, περίπου από το 1995.
Ιδιαίτερο ρόλο και μάλιστα αναβαθμισμένο στο σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου έχει ο 43χρονος δικηγόρος (ποινικών υποθέσεων κυρίως) Μιχάλης Καλογήρου, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με έδρα τη Βουλή.
Δίπλα σε βετεράνους
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίπλα σε βετεράνους, όπως ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, υπάρχουν πολλά «νέα παιδιά», όπως π.χ. ο Νίκος Ανδριόπουλος (στο γραφείο Τύπου και στενός συνεργάτης του Δ. Τζανακόπουλου). Στην ευαίσθητη θέση του διπλωματικού συμβούλου είναι ο 38χρονος Βαγγέλης Καλπαδάκης, με πολύ καλές σπουδές, καλός γνώστης των διπλωματικών θεμάτων (υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, κ.α.), παρά το νεαρό της ηλικίας του και από τα στελέχη που έχουν αναλάβει δύσκολες αποστολές στο παρασκήνιο.
Επίσης, πρόσωπο με ιδιαίτερο ρόλο στα οικονομικά θέματα είναι ο 45χρονος Δημήτρης Λιάκος, με γνώση της αγοράς, ο οποίος είχε και συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς από τον Οκτώβριο του 2015, ως προϊστάμενος του γραφείου οικονομικής πολιτικής του Πρωθυπουργού. Ο Δ. Λιάκος, που διατηρεί στενή πολιτική σχέση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκη, είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό.
Σε ανοικτή γραμμή με τον Δ. Λιάκο είναι και ένα πρόσωπο της επικαιρότητας, λόγω της τοποθέτησής του στη θέση του επικεφαλής στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, ο
Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Ο Ηρακλειώτης Φρ. Κουτεντάκης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, συμμετείχε στο λεγόμενο Brussels Group και είχε ενεργή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως και άλλα δύο πρόσωπα της γενιάς των 35άρηδων: η 32χρονη Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου
Νίκος Πουλαντζάς, και ο
Μιχάλης Νικολακάκης (διδάκτορας Κοινωνιολογίας), διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργου Σταθάκη.
Ο μακρύς κατάλογος των στελεχών σε κόμμα και υπουργεία
Τόσο στο κόμμα όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν τοποθετηθεί νέα στελέχη. Μεταξύ αυτών είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου και ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κύκλος είναι αρκετά μεγάλος και μάλιστα πολλά στελέχη έχουν νευραλγικές θέσεις στο οργανόγραμμα των υπουργείων. Ενδεικτικά αναφέρονται: ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο 43χρονος Γιώργος Ιωαννίδης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Μάνια Καββαθά, διευθύντρια της Εφης Αχτσιόγλου που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως και η Νεφέλη Σαμιακού, διευθύντρια του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Στη λίστα είναι επίσης, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Βούρδας, γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών, ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού που διαδέχθηκε τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, νυν υπουργό Επικρατείας, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, στενός συνεργάτης του Ν. Παππά, ο 42χρονος Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας υπουργείου Οικονομίας (Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ), ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), o γραμματέας Διά Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου (εγγονός του Παυσανία Κατσώτα, δημάρχου Αθηναίων το 1954 με τις ψήφους της ΕΔΑ, βουλευτής και υπουργός της Ενωσης Κέντρου), ο Αντώνης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Καλπαδάκης, η Κωνσταντίνα Κιντώνη, η Φωτεινή Παντιώρα, ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, κ.ά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.