Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη του καταστατικού λειτουργίας της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας επιστρέφει στο σημείο μηδέν, εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Εφόσον το ουσιώδες μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Αλβανών ανενδοίαστα και χωρίς κυρώσεις αρνούνται να το εφαρμόσουν, τότε και το Βελιγράδι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός ισχύος ό,τι άλλο συμφωνήθηκε», προειδοποίησε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας ερμηνεύει τη στάση της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου ως πρόθεση να εγκαταλείψουν τον διάλογο και καλεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρέμβουν άμεσα για να αποτραπεί η οριστική διακοπή της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σερβία εκτιμούν ότι η Πρίστινα προσπαθεί να υπονομεύσει τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ για να κινηθεί μία νέα διαδικασία με την συμμετοχή και των ΗΠΑ όπου η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν θα αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση, αλλά προαιρετική παροχή της κυβέρνηση του Κοσόβου με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες απ’ ότι προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας που είχε διακοπεί για 14 μήνες επαναλήφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αλβανική πλευρά, ενώπιον των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υποσχέθηκε ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Την Πέμπτη, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι ανακάλεσε με την δικαιολογία ότι η διαδικασία θα κινηθεί όταν κριθεί απαραίτητο.
Η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Η συμφωνία προβλέπει ότι το όργανο αυτό θα εκπροσωπεί την σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα πολιτισμού και παιδείας ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.