Διαστάσεις σημαντικού σταθμού προσλαμβάνει πλέον η ευρωτουρκική
συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, σε σχέση με τις
ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητική στάση της Αγκυρας τον
τελευταίο καιρό.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα μπορούσε ακόμη και να αναβληθεί η συνάντηση αυτή σε περίπτωση που δεν δείξει η Τουρκία σημάδια «συμμόρφωσης», κάτι που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στη φυλακή.
Είναι εμφανές ότι η Αγκυρα δεν δείχνει τους τελευταίους μήνες να υπολογίζει τις προειδοποιήσεις, είτε της Ουάσιγκτον, είτε των Βρυξελλών. Ακόμη και σκληρή γραμμή του Ντ. Τουσκ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δεν ταρακούνησε τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος συνέχισε την κλιμάκωση της έντασης, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά ευρωπαϊκών εταιρειών, όσο βεβαίως και κατά της Ελλάδας η οποία είναι χώρα – μέλος της ΕΕ.
Ετσι, τα χθεσινά μηνύματα σε ήπιους και διπλωματικούς τόνους, που έστειλε η Υπατη Αρμοστεία Μογκερίνι αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, μάλλον δεν θα φτάσουν στην Αγκυρα.
Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως, αν η κατάσταση χειροτερεύσει τότε όλα είναι ανοικτά στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, τρεις ημέρες πριν την συνάντηση στη Βάρνα.
Η Κύπρος έχει πετύχει να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο και να πιεστεί η Αγκυρα να ρίξει τους τόνους. «Οπλο» για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα είναι να υπογραφεί η συνέχιση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό και να δρομολογηθεί η έγκριση της παραχώρησης ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Τουρκίας για το προσφυγικό, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια επιπλέον βοήθεια δηλαδή για την οποία τα κράτη-μέλη είχαν δεσμευθεί ομόφωνα από το 2016.
Το «δώρο» στον Σουλτάνο θα μπορούσε να τεθεί υπό αίρεση αν κλιμακωθεί η ένταση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα μπορούσε και η Αθήνα να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ελληνες στρατιωτικοί. Αν Ελλάδα και Κύπρος πετύχουν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, να ενσωματωθεί ένα ηχηρό και σκληρό μήνυμα προς την Αγκυρα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε διπλωματικό επίπεδο.
Δεν αποκλείεται βέβαια να επικρατήσει το σενάριο για παραπομπή της συζήτησης των τουρκικών προκλήσεων, του Κυπριακού και των φυλακισμένων στρατιωτικών, στη Βάρνα, εάν βεβαίως αποφασιστεί η πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης.