Το 1919 Tζον Ριντ έγραψε το βιβλίο «Οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (και αναφέρεται στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917), αλλά ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα ο επίδοξος βιογράφος του έλληνα σουπερστάρ του ΝΒΑ μπορεί να επιμηκύνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο και να παρουσιάσει το δικό του πόνημα με τίτλο «Οι δώδεκα μήνες που συγκλόνισαν τον Γιάννη»!
Δώδεκα μήνες, ακριβώς όσοι πέρασαν και σημάδεψαν ανεξίτηλα τον Αντετοκούνμπο από τις 19 Φεβρουαρίου του 2017 έως σήμερα. Από το «Smoothie King Center» της Νέας Ορλεάνης μέχρι το «Staples Center» του Λος Αντζελες. Και από την παρθενική εμφάνιση του στο Αll Star Game του ΝΒΑ στην αποψινή… Δευτέρα Παρουσία του!
Τι κατάφερε σε αυτούς τους δώδεκα μήνες ο «Human Alphabet»; Τα πάντα όλα, που λέει και ο Αλέφαντος! Ή σχεδόν τα πάντα, αφού στο κάτοπτρό του υπάρχουν κάμποσοι ανεκπλήρωτοι στόχοι που τους σημαδεύει με πολλές πιθανότητες να πέσει διάνα στο κέντρο τους…
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φορά τη φανέλα με το Νο 34, ιδού λοιπόν 34 κλικ από το φιλμ της ζωής του τον τελευταίο χρόνο:

1.
Στο παρθενικό All Star της καριέρας του έπαιξε στη βασική πεντάδα της Ανατολής (μαζί με τον Μπάτλερ, τον Τζέιμς, τον Ντέιβις και τον Ιρβινγκ) και σε 22’53» παρήγαγε 30 πόντους (14/16 δ., 0/1 τρ., 2/2 β.), 6 ριμπάουντ, μία ασίστ, 3 κλεψίματα και μία τάπα.
2. Στη Νέα Ορλεάνη συνήγειρε τον απανταχού της Γης Ελληνισμό δηλώνοντας ότι «προτιμώ ένα μετάλλιο με την Εθνική από ένα πρωτάθλημα με τους Μπακς, διότι αυτό θα το πάρει και θα το χαρεί μια ολόκληρη χώρα».
3. Τις Απόκριες, σε ένα καρναβάλι στο Αργος, εμφανίστηκε μια ομάδα της οποίας όλα τα μέλη ήταν ντυμένα Αντετοκούνμπο και ονομαζόταν «Greek Freaks».
4. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στο ΝΒΑ με 22,9 πόντους, 8,8 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ, 1,6 κλεψίματα, 2,9 λάθη.
5. Είναι ο πρώτος και ο μόνος παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ ο οποίος είδε το όνομά του στο top 20 πέντε διαφορετικών στατιστικών κατηγοριών μιας σεζόν.
6. Ανακηρύχθηκε ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της περιόδου 2016-17 και συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα μαζί με τον Τόμας, τον Κάρι, τον Ντουράντ και τον Γκομπέρ.
7.Πρωταγωνίστησε για δεύτερο στη σειρά καλοκαίρι στα «Adetokounbros», εμφανίστηκε σε μίνι διαφημιστικές ταινίες της Aegean, του αρώματος STR8 και του Μilko και ενέπνευσε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν κόμικς, γκραφίτι και μωσαϊκό πορτρέτο.
8.Μετά το συμβόλαιο των 100.000.000 δολαρίων με τους Μπακς, υπέγραψε μια νέα ιλιγγιώδη συμφωνία με την αθλητική εταιρεία Νike.
9.Υποσχέθηκε με… απειλητικό ύφος ότι «κάπου περιμένω τους Αμερικανούς και θα είμαι ο επόμενος που θα τους νικήσει με την εθνική ομάδα».
10. Στις 24 Ιουνίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, είπε φόρα παρτίδα «πιστεύω πως θα γίνω ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών».
11.Το ίδιο βράδυ τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν είμαι Ελληνας, διότι δεν ξέρω κάτι άλλο στη ζωή μου».
10. Στις 19 Αυγούστου υποχρεώθηκε από τους Μπακς να δηλώσει απών από το Ευρωμπάσκετ λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο, αλλά υποσχέθηκε ότι «θα είμαι εδώ για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια».
12.Στις 4 Ιουνίου, στη Νέα Υόρκη, έβγαλε ένα εξάλεπτο λογύδριο που καθήλωσε και συγκίνησε τους έλληνες ομογενείς.
13.Στις 30 Σεπτεμβρίου έπαθε σοκ από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του Τσαρλς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών από ανακοπή καρδιάς, και έκτοτε του αφιερώνει κάθε μεγάλη στιγμή του στο γήπεδο.
14.Στις 14 Οκτωβρίου άκουσε τον Κέβιν Ντουράντ να του επιδαψιλεύει εγκώμια και να εκτιμά ότι «ο Γιάννης μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης που θα έχει περάσει ποτέ από το ΝΒΑ».
15.Στις 17 Οκτωβρίου, σε γκάλοπ της «USA Today», ανακηρύχθηκε η μεγαλύτερη και πιο ποθητή ατραξιόν του ΝΒΑ.
16. Στις 21 Οκτωβρίου εμφανίστηκε σεληνιασμένος στο ματς με τους Μπλέιζερς και πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 44 πόντους.
17.Την 1η Νοεμβρίου το «Sports Illustrated» τον χαρακτήρισε «διασταύρωση Λεμπρόν Τζέιμς με Κέβιν Γκαρνέτ και συγχώνευση της Google με την Αmazon»!
18.Εγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ ο οποίος στα πρώτα τέσσερα ματς της σεζόν «έγραψε» 147 πόντους, 43 ριμπάουντ και 21 ασίστ.
19.Μέχρι στιγμής είναι δεύτερος σκόρερ της λίγκας πίσω από τον Τζέιμς Χάρντεν και θεωρείται βασικός υποψήφιος για τον τίτλο του MVP.
20.Στις 10 Νοεμβρίου ο Γκρεγκ Πόποβιτς τον αποθέωσε λέγοντας ότι «μέχρι τώρα έπαιζε για να παίζει, αλλά τώρα παίζει για να σε διαλύσει».
21.Στις 25 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του αγώνα με τους Τζαζ, κλώτσησε μια καρέκλα και «πλακώθηκε» με τον φίλο του, ασίσταντ κόουτς των Μπακς, Σον Σουίνι.
22. Στις 4 Δεκεμβρίου, στο «Garden» της Βοστώνης, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ελληνικού πάρτι με σημαίες, ζουρνάδες, τραγούδια και χορούς από τσολιάδες!
23. Στις 19 Δεκεμβρίου (Μπακς – Καβαλίερς) την εξέδρα κοσμούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Μπορεί ο Λεμπρόν να είναι βασιλιάς, αλλά ο Γιάννης είναι θεός»!
24. Την Πρωτοχρονιά, οι Ελληνες στο Τορόντο τού πρόσφεραν μια βασιλόπιτα και τραγούδησε μαζί τους τον εθνικό ύμνο.
25.Απέδειξε πόσο clutch player είναι σε τρεις περιπτώσεις, στις οποίες σφράγισε ισάριθμες νίκες των Μπακς: με το κλέψιμο της μπάλας από τον Λεμπρόν Τζέιμς (Καβαλίερς), με το κάρφωμα κόντρα στους Μπλέιζερς και στους Θάντερ και με το σουτ στη Νέα Υόρκη (Νικς).
26.Εχει τελειοποιήσει τόσο πολύ την κίνηση Eurostep, ώστε οι αντίπαλοί του χρειάζονται δραμαμίνες κάθε φορά που ορμάει κατά πάνω τους.
27.Στις 22 Ιανουαρίου έμαθε πρώτος ότι οι Μπακς απολύουν τον Τζέισον Κιντ και του τηλεφώνησε ζητώντας του την άδεια να μεσολαβήσει στους ιδιοκτήτες της ομάδας για να τον κρατήσουν!
28.Καμάρωσε τον Θανάση να μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό και να ανακηρύσσεται MVP του ελληνικού All Star Game.
29.Χάρηκε για τον μεγαλύτερο αδελφό τους, τον Φράνσις, που ήλθε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σπάρτης.
30.Επιμένει ότι «ο μικρός μας, ο Αλεξ, θα γίνει καλύτερος απ’ όλους μας».
31.Ενέπνευσε τους συντάκτες της επίσημης ιστοσελίδας των Μπακς να συστήνουν την ομάδα ως… ΚΑΕ Ελαφιακός!
32.Στις 6 Φεβρουαρίου (Νικς – Μπακς) άφησε ενεό όλο τον πλανήτη με το «κάρφωμα του θανάτου» στο «Madison», όπου πήδησε πάνω από τον Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ.
33.Επιλέχθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο Laureus στην κατηγορία «Αποκάλυψη της χρονιάς».
34.Συγκέντρωσε 2.530.211 ψήφους στην ψηφοφορία για το All Star Game, βγήκε δεύτερος πίσω από το Λεμπρόν Τζέιμς, απόψε θα είναι πάλι πενταδάτος και επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ