Στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 μια αγγελία από γνωστό μεσιτικό γραφείο ανέβηκε στο Διαδίκτυο. «Ιδιαιτέρως προνομιούχο παραθαλάσσιο οικόπεδο, από αυτά που προσφέρονται για υψηλού μπάτζετ επένδυση, έκτασης 245 στρεμμάτων, σε δασική έκταση στην τοποθεσία Βίδι (περιοχή Σφακοβούνι) Τροιζηνίας, εκτός σχεδίου, διατίθεται προς πώληση». Η αγγελία μάλιστα διευκρινίζει ότι «υπάρχει έγκριση από το δασαρχείο». Τιμή 4.500.000 ευρώ.
Πριν από πέντε χρόνια, ρώσοι επενδυτές είχαν ενδιαφερθεί να αγοράσουν γη στην ίδια ακριβώς περιοχή, αλλά την αγοραπωλησία μπλόκαρε η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιώς, που αποφάνθηκε πως στην περιοχή αυτή το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Αυτό που προκαλεί –αν μη τι άλλο –ερωτηματικά είναι η ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών που δεν κάνει τίποτε για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Για τη συγκεκριμένη έκταση που επιχειρείται πάλι να πωληθεί, υπάρχει γνωμοδότηση από το 2005 (υπ. αριθμόν 1/18-5-2005) του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία συντάχθηκε από τον τότε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Νικόλαο Γεωργίλη. Το Συμβούλιο που συνήλθε για να εξετάσει καταγγελία για καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην Τροιζηνία απεφάνθη ότι η επίμαχη έκταση των 1.580 στρεμμάτων που διεκδικεί ιδιώτης (η Μ. Ζ.) είναι δημόσια.

«Κλειστά στόματα» πρωθυπουργών

Ομως, αν και έχουν περάσει 13 χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επικυρώσει την παραπάνω γνωμοδότηση, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων Πειραιά να μην μπορεί να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες άσκησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου και έτσι σήμερα η έκταση να βγαίνει πάλι στο σφυρί.
Την υπόθεση έχουν φέρει στη Βουλή βουλευτές του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2011 ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Μανώλης Μπεντενιώτης κατέθεσε τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση προσκομίζοντας και στοιχεία που συνηγορούν ότι επιχειρείται η καταπάτηση έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας. Το 2014 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Θοδωρής Δρίτσας καταθέτουν για το ίδιο θέμα ερώτηση, αναφέροντας ότι δημόσια περιουσία χιλιάδων στρεμμάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να χαθεί. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι δύο επιστολές που απηύθυνε για το ίδιο θέμα ο κ. Μπεντενιώτης, τον Νοέμβριο του 2013 στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Μάρτιο του 2015 στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντάς τους ότι η καθυστέρηση του υπουργείου Οικονομικών να επικυρώσει (κάνοντας δεκτή) τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, διευκολύνει στην καταπάτηση της έκτασης και οδηγεί στην απεμπόληση των συμφερόντων του Δημοσίου. Επιπλέον, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ είχε και κατά καιρούς συνεργασίες με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίες δεν απέδωσαν.

Τα μπόνους στους καταπατητές

Η περιοχή αυτή στον Δήμο Τροιζηνίας, μια έκταση-φιλέτο, πάνω από 1.500 στρέμματα στην περιοχή Σφακοβούνι, τεράστιας αξίας, έχει μπει στο στόχαστρο επιτήδειων καταπατητών πολλά χρόνια πριν. Συνδέεται επίσης με μια σειρά γεγονότων με ποινικές προεκτάσεις που έχουν απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση άρχισε να «βρωμάει» από τη στιγμή που το Δασαρχείο Πόρου προχώρησε αυτεπάγγελτα με απόφαση του τότε δασάρχη Δημητρίου Κόκκα και με συνοπτικές διαδικασίες στην με αρ. 1850/25-9-2002 πράξη αποχαρακτηρισμού της συγκεκριμένης δασικής έκτασης, χωρίς να αναφέρει ότι είναι δημόσια. Η πράξη μάλιστα του αποχαρακτηρισμού έχει καταστεί τελεσίδικη, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια των υποψήφιων καταπατητών.
Επισημαίνεται ότι ο πρώην δασάρχης Πόρου Δ. Κόκκας απολύθηκε από την υπηρεσία του έπειτα και από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2007 για παράβαση καθήκοντος, ενώ είχε ακόμη πολλές δικαστικές περιπέτειες κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Να σημειωθεί ότι προτού το δασαρχείο αποχαρακτηρίσει την επίμαχη περιοχή και ενώ ο Πόρος βοούσε για παράνομους αποχαρακτηρισμούς ουκ ολίγων δασικών εκτάσεων, είχαν προηγηθεί από τις 10/10/1993 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών για μεθοδεύσεις σπείρας καταπατητών που επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν τίτλους κυριότητας.

Οι γνωμοδοτήσεις και οι αποδείξεις

Οι καταγγελίες που είχαν διαβιβαστεί στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιώς ανέφεραν ότι: «Η Μ. Ζ., κάτοικος στο Βίδι Τροιζηνίας, έχει χτίσει 4 σπίτια χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης στο απέναντι μέρος της γέφυρας του Βιδίου στους πρόποδες του βουνού Σφακοβούνι στα Κακουρατέικα και τώρα Γερμανικά έχει χτίσει μεγάλη οικοδομή χωρίς άδεια από πολεοδομία, στο ίδιο ακριβώς σημείο έχει εκχερσώσει το βουνό χωρίς καμία ιδιοκτησία, έχει κλείσει τον δρόμο Βίδι – Αγ. Κωνσταντίνο Τακτικούπολης με περίφραξη ενός χιλιομέτρου στο ξένο βουνό, παράνομα και αυθαίρετα, έχει κάνει σε απέραντες εκτάσεις περιφράξεις καταπατώντας πολύ μεγάλες εκτάσεις από το εγκαταλελειμμένο μεγάλο κτήμα Γερμανικών λέγοντας ότι το έχει αγοράσει όλο αυτό, ενώ αγόρασε μόνο 780 τ.μ. από κάποια ονόματι Λ. από την Τροιζήνα…».
Στη γνωμοδότηση μάλιστα, της οποίας εκκρεμεί η επικύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι «το μεγαλύτερο τμήμα της εκτάσεως αυτής καλύπτεται από δασική βλάστηση και ένα τμήμα καλλιεργείται ελαιοκομικώς». Ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει προσκομίσει η Α. Ζ. για να θεμελιώσει δικαιώματα στην επίμαχη έκταση των 1.580 στρεμμάτων, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι δεν προκύπτει χρησικτησία της αιτούσας καθώς: «Δεν αποδεικνύεται με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ασκήθηκαν επί της εν λόγω εκτάσεως πράξεις νομής κατά την κρίσιμη 30ετία πριν από τις 11/9/1915 ικανές να προσπορίσουν σε ιδιώτες κυριότητα στην έκταση αυτή με έκτακτη τη χρησικτησία κατά τις σχετικές διατάξεις του βυζαντινορωμαϊκού Δικαίου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ