Υπήρξε όχι μονάχα αξιοπερίεργη και ευρηματική, αλλά και απολύτως εύστοχη η ιδέα που είχε ο (άγνωστος) συντάκτης της επίσημης ιστοσελίδας του Βasketball Champions League το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Τι σκαρφίστηκε και τι σκάρωσε ο λεγάμενος; Συνοψίζοντας και εικονογραφώντας τις μεγάλες νίκες και την παράλληλη πρόκριση της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση, πήρε τη φωτογραφία μιας από τις κλασικότερες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία μάλιστα είναι γυρισμένη στην Ελλάδα, και την προσάρμοσε –με το απαραίτητο κολάζ –στην μπασκετική συγκυρία.
Αντέγραψε λοιπόν την πασίγνωστη εικόνα από την ταινία «Zorba the Greek» στην οποία ο Αντονι Κουίν και ο Αλαν Μπέιτς χορεύουν το περιβόητο συρτάκι του Μίκη Θεοδωράκη στην παραλία του Σταυρού, στα Χανιά, και κάλυψε τις φάτσες τους με τα σήματα των δυο Δικεφάλων, ώστε να αναδείξει την επιτυχία τους –και ομολογουμένως πέτυχε διάνα στον στόχο του.

Ραντεβού στα τυφλά με τους αντιπάλους

Είναι άγνωστο και –επειδή στο μεταξύ όλοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον –δεν θα μαθευτεί ποτέ πώς θα αντιδρούσαν σε αυτήν την «παραποίηση» της σκηνής ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Αντονι Κουίν και ο Αλαν Μπέιτς, αλλά η μπασκετική διασκευή της κολλάει γάντι στην περίσταση…
Από τη στιγμή που οι δύο ομάδες κατάφεραν, έστω και in extremis, να σώσουν την παρτίδα και να κλείνουν ραντεβού (όχι μεταξύ τους, αλλά) στα τυφλά ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τότε σπολλάτη τους!
Στις 14 Φεβρουαρίου η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα μάθουν τους αντιπάλους της στην επόμενη φάση και θα μπορούν να κάνουν τους λογαριασμούς, τα σχέδια και τα όνειρά τους. Παρεμπιπτόντως πέρυσι τα εμπόδια στον πρώτο γύρο των πλέι οφ αποδείχθηκαν χαμηλά, η ΑΕΚ απέκλεισε την Ούτενα και ο ΠΑΟΚ την Παρτίζαν Βελιγραδίου, αλλά στον γύρο των 16 η Μονακό και η μετέπειτα πρωταθλήτρια Τενερίφη απέβησαν αξεπέραστα. Τις ημέρες που η ΑΕΚ θα αντιμετωπίζει τον όποιο αντίπαλο της τύχει, θα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τους ημιτελικούς με την Ινις Βαρέζε και δεδομένου ότι εφέτος γιορτάζει το ιωβηλαίο του θριάμβου της, που μάλιστα έχει την τιμητική του και στις κινηματογραφικές αίθουσες (με την ταινία «1968»), κάθε σκέψη στρέφεται εξαναγκαστικά και αναπόδραστα προς τα εκεί.

«Είναι πρώιμο και άστοχο να το κουβεντιάζουμε, αλλά πραγματικά όλη αυτή η ατμόσφαιρα μας υποβάλλει σε μια διαδικασία να σκεπτόμαστε εάν μπορούμε να τιμήσουμε την επέτειο όπως της αξίζει»
σχολιάζει στο «Βήμα» ο Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος την Τρίτη με ένα buzzer beater τρίποντο στον αγώνα με την Μπαϊρόιτ χάρισε στην ΑΕΚ τη μισή λύτρωση, ενώ τα ρέστα προέκυψαν από τα κανάλια της Βενετίας με την ήττα της Εστουντιάντες.

«Εχουμε εγωισμό και χαρακτήρα»


«Θα ήταν σαν να ξαναζούμε ένα όνειρο, αλλά δεν βιαζόμαστε, ούτε παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Η διοργάνωση έχει πολύ δρόμο ακόμα και εμείς δεν φημιζόμαστε για τη σταθερότητά μας, ίσα-ίσα παρουσιάζουμε απανωτά σκαμπανεβάσματα και ψάχνουμε διαρκώς ένα φερέγγυο σημείο αναφοράς»
τονίζει ο αρχηγός της ΑΕΚ. «Εχουμε βεβαίως χαρακτήρα και εγωισμό, τους οποίους φανερώσαμε με την αντίδρασή μας στις κακοτοπιές και στις κρίσεις που περάσαμε μέχρι τώρα. Αντιδράσαμε θετικά όταν βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο και καταφέραμε να νικήσουμε ύστερα από ήττες και ζόρια τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την Εστουντιάντες, αλλά το ζητούμενο είναι να μην έχουμε διακυμάνσεις στα αποτελέσματα και στην απόδοσή μας και να κάνουμε επιτέλους την πραγματική επανεκκίνηση».
Το ερχόμενο Σάββατο η ΑΕΚ θα βρεθεί για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια και από την επική κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2002 (με την ολική επαναφορά από το 0-2 στο 3-2 με τον Ολυμπιακό) κατάφατσα με ένα τρόπαιο: το Κύπελλο Ελλάδος, το οποίο θα διεκδικήσει πάλι απέναντι στους Πειραιώτες, σε έναν τελικό βγαλμένο από το sequel των νωπών ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

«Η πρόκριση στην Ευρώπη, η πεποίθησή μας ότι αρχίζουμε να στρώνουμε και το γεγονός ότι ήδη έχουμε νικήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα μας δίνουν την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε σε έναν τελικό και ελπίζω ότι όλα αυτά θα μας βγουν σε καλό»
καταλήγει ο Σάκοτα.
Τον Ολυμπιακό εκτός από την ΑΕΚ (και δύο φορές τον Παναθηναϊκό) τον έχει νικήσει και ο ΠΑΟΚ, που επίσης μετέβη από τη σκοτεινή στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού…

«Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε»…

Ελλιπής λόγω των τραυματισμών και πιεσμένος από την αποχώρηση του προπονητή-φετίχ Σούλη Μαρκόπουλου, ο Δικέφαλος του Βορρά άρχισε τη σεζόν τρεκλίζοντας, υπέστη πέντε ήττες στα πρώτα έξι επίσημα ματς και μάλιστα στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα του «έφαγε» μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα 33 πόντων από τη Λούντβιχσμπουργκ. Τέσσερις μήνες αργότερα ο ΠΑΟΚ άλλαξε βιολί, δρέπει τους καρπούς του μόχθου και της υπομονής και νομιμοποιεί τον Ηλία Παπαθεοδώρου να δηλώνει ότι «κανείς δεν μας πίστευε στην αρχή, αλλά ευτυχώς πιστέψαμε εμείς στους εαυτούς μας, μείναμε ενωμένοι και αγαπημένοι και τραβήξαμε τον δρόμο μας».

Την Τρίτη ο ΠΑΟΚ πέρασε αέρας από τη Ρίγα και ο προπονητής του δεν βάζει ταβάνι στις φιλοδοξίες και στους πόθους του(ς). «Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα, να προοδεύσουμε περισσότερο και να προχωρήσουμε» τονίζει στο «Βήμα» ο προπονητής των Θεσσαλονικέων, ο οποίος αποδίδει σε δύο βασικούς λόγους την επί τα βελτίω μεταμόρφωση της ομάδας του.

«Ο ένας ήταν η επιστροφή των τραυματιών και το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα προπονηθήκαμε και παίξαμε όλοι μαζί. Ο δεύτερος αφορά την αντικατάσταση του Ντίλαρντ από τον Γκος, ο οποίος βελτίωσε την εικόνα της ομάδας και μας βοήθησε να βρούμε την ταυτότητά μας».

Μετά τη δίκην ισόβιας δέσμευσης θητεία του στη Νέα Κηφισιά και την περσινή εμπειρία στην Αστανά, ο Παπαθεοδώρου νιώθει πως ο ΠΑΟΚ τον εξιτάρει καθημερινά. «Είναι αλήθεια, διότι ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, εξελίσσεται μια διαρκής διαδικασία δημιουργίας. Η ομάδα στηρίζεται ως επί το πλείστον στους έλληνες παίκτες και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές βαθμίδες, οπότε είναι πολύ ελκυστικό, όμορφο και κυρίως δημιουργικό να βλέπεις τους βενιαμίν μας που έχουν γεννηθεί το 1997 και το 1998 να μεγαλώνουν μαζί με τον 36χρονο Βαγγέλη Μαργαρίτη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ