Από τις 11 Δεκεμβρίου και την κλήρωση της φάσης των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ άλλαξαν πολλά στις ομάδες. Δεν είναι μόνο οι (όποιες) χειμερινές προσθήκες ή αποχωρήσεις στο ρόστερ, αλλά κυρίως το κλίμα στα αποδυτήρια, η ψυχολογία, οι στόχοι.
Το σεντόνι στα ευρωπαϊκά γήπεδα απλώνεται ξανά λοιπόν και χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό ματς του προγράμματος αυτής της εβδομάδας είναι το Ρεάλ Μαδρίτης – Παρί Σεν Ζερμέν. Μία από τις πλέον πλούσιες ομάδες θα μείνει νωρίς εκτός διοργάνωσης.
Και η αλήθεια είναι ότι και για τις δύο έφτασε η ώρα της κρίσης. Ιδιαίτερα για τη Ρεάλ Μαδρίτης η ατμόσφαιρα στο Μπερναμπέου δεν έχει καμία σχέση με το χαρούμενο κλίμα του Δεκεμβρίου, όταν η ομάδα είχε κατακτήσει το παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έκλεινε το 2017 με πέντε τρόπαια.
Αυτή τη στιγμή ο Ζινεντίν Ζιντάν και οι ποδοσφαιριστές ξέρουν ότι το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο μοναδικός στόχος που τους έχει απομείνει. Οι Μερένγκες έχουν ξεχάσει το πρωτάθλημα, καθώς βλέπουν με τα κιάλια την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα που έχει 19 βαθμούς περισσότερους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένα ακόμα χτύπημα δόθηκε και από τη Λεγανές, η οποία την απέκλεισε από το Κύπελλο, νικώντας τη στο Μπερναμπέου.

Στο κέντρο ο Νεϊμάρ

Από την άλλη πλευρά, η Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζει την τρελή πορεία της στο γαλλικό πρωτάθλημα, είναι ήδη στο +11 από τη δεύτερη Μαρσέιγ, ενώ διεκδικεί επίσης τόσο το Κύπελλο όσο και το Λιγκ Καπ. Παράλληλα, η Παρί έκλεισε τη φάση των ομίλων με 25 γκολ! Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα…
Το κεντρικό πρόσωπο των αναμετρήσεων θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Νεϊμάρ. Ο 26χρονος Βραζιλιάνος, για τον οποίο η Παρί πλήρωσε 222 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα για να τον φέρει στο Παρίσι, φέρεται να μην απολαμβάνει την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ενώ υπήρξε και μια δήλωση του Φλορεντίνο Πέρεθ που έδωσε αφορμή για δημοσιεύματα και συζητήσεις: «Μόνο στη Ρεάλ ο Νεϊμάρ θα μπορέσει να πάρει τη Χρυσή Μπάλα». Ολα αυτά βέβαια τα γνωρίζει ο Αλ Κελαϊφί, ο οποίος επίσης φέρεται να δήλωσε: «Ας φέρει το Τσάμπιονς Λιγκ και μετά ας πάει όπου θέλει».

Ο γκρινιάρης Ρονάλντο

Το αντίπαλο δέος είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και αυτός γκρινιάρης, μπορεί να έχει εννέα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η βοήθεια που έχει προσφέρει στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι μικρή. Ο Πορτογάλος έχει πετύχει οκτώ γκολ, τα τέσσερα στα τρία τελευταία ματς. Από δύο κόντρα στη Βαλένθια στο Μεστάγια (4-1) και στο εντός έδρας 7-1 επί της Λα Κορούνια. Πάντως, η γκρίνια του εντοπίζεται στην υπόσχεση που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη ο Φλορεντίνο Πέρεθ: ένα νέο συμβόλαιο, με οποίο θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής.
Η Ρεάλ θα βρει μπροστά της πάντως και τους Καβάνι, Εμπαπέ, που σκοράρουν επίσης… κατά ριπάς. Η ομάδα του Ουνάι Εμερι έχει ξεπεράσει τα εκατό γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και βέβαια ακόμη είμαστε στον Φεβρουάριο. Ο Καβάνι είναι πρώτος σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα με 21 γκολ (4 ασίστ), ενώ ο Νεϊμάρ έχει 18 γκολ, 11 ασίστ και ο Εμπαπέ εννέα και οκτώ αντίστοιχα.

Οι άλλες συναντήσεις

Γιουβέντους και Τότεναμ έχουν το πρώτο ραντεβού το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου. Η Γηραιά Κυρία είναι μέσα σε όλους τους στόχους της, καθώς στο πρωτάθλημα έχει έναν βαθμό λιγότερο από την πρωτοπόρο Νάπολι, ενώ στο Κύπελλο έχει κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό με το 1-0 στο Μπέργκαμο επί της Αταλάντα. Παράλληλα, ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έχει συνέλθει τους τελευταίους δύο μήνες και έχει φτάσει τα 13 γκολ. Η Τότεναμ ενισχύθηκε με τον Λούκας Μόουρα που πήρε από την Παρί Σεν Ζερμέν, διεκδικεί και πάλι τη συμμετοχή τους στους ομίλους της επόμενης διοργάνωσης, μέσω της τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ, συνεχίζει στα προημιτελικά του Κυπέλλου, ενώ ο Χάρι Κέιν σκοράρει συνεχώς έχοντας φτάσει τα 22 γκολ στο πρωτάθλημα.
Πόρτο ή Λίβερπουλ; Το τέταρτο ζευγάρι αυτής της εβδομάδας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Με πρώτο ματς το βράδυ της Τετάρτης στο Ντραγκάο, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ φαίνεται να έχει μικρό προβάδισμα. Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει προσεκτικά το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς έχει μείνει και εκτός Κυπέλλου. Κατά συνέπεια, οι στόχοι της περιορίζονται σε αυτό και βέβαια στην εξασφάλιση μιας θέσης στους ομίλους της επόμενης διοργάνωσης μέσω της τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι Reds δαπάνησαν 84 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν την άμυνα με τον ολλανδό στόπερ Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Η Πόρτο οδηγεί την κούρσα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και προσπαθεί να κατακτήσει τον τίτλο σπάζοντας την τετράχρονη κυριαρχία της Μπενφίκα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές με τη Λίβερπουλ νικήτρια. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2000-2001 στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA (1-1 και 2-0 στο Ανφιλντ) και η δεύτερη τη σεζόν 2007-2008 στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (1-1, 4-1).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ