Τις ημέρες των Χριστουγέννων κάποιοι ποδοσφαιριστές χαλάρωναν σχεδιάζοντας την επιστροφή στον χώρο που έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Νοστάλγησαν το «σπίτι» τους και θέλησαν στο τέλος μιας σπουδαίας καριέρας και περιήγησης σε πολλές χώρες να φορέσουν και πάλι τη φανέλα της πρώτης ομάδας τους.
Ετσι, με την είσοδο του νέου χρόνου και την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα.
Ντιέγκο Κόστα, Κάρλος Τέβες, Ρόμπιν φαν Πέρσι επέστρεψαν εκεί που αγαπήθηκαν και αισθάνονταν ότι ήταν το «σπίτι» τους. Μία κίνηση που έχει γίνει από πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές στο παρελθόν.

Επιστροφή στη Μαδρίτη

Ο Ντιέγκο Κόστα κουράστηκε από την υγρασία του Λονδίνου, αλλά κυρίως από την αντιμετώπιση του προπονητή της Τσέλσι Αντόνιο Κόντε. Αλλωστε, ο ιταλός τεχνικός τού είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τον υπολογίζει. Και η απόφαση; Επιστροφή στη Μαδρίτη και στην Ατλέτικο, την ομάδα στην οποία αναδείχθηκε και έγινε περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής, που έχει πάρει ισπανική υπηκοότητα, έλειψε τρία χρόνια από τη Μαδρίτη καθώς τον Ιούλιο του 2014 η Τσέλσι πλήρωσε 37 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Λονδίνο. Στο Στάμφορντ Μπριτζ θα έμενε ίσως περισσότερο αν δεν υπήρχε το θέμα με τον Κόντε. Και ο ίδιος βέβαια έχει έναν περίεργο χαρακτήρα. Στο πρώτο του ματς στην επιστροφή του στην Ατλέτικο πέτυχε το δεύτερο γκολ στο 2-0 επί της Χετάφε, ο κόσμος τον αποθέωσε, ο ίδιος πανηγύρισε… τρελά και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη!

Αφησε τη «χρυσή» Κίνα

Η Μπόκα Τζούνιορς ήταν το «σπίτι» του αργεντινού φορ Κάρλος Τέβες, από 13 χρόνων! Γρήγορα διαπίστωσε ότι η Κίνα δεν ήταν η κατάλληλη χώρα για αυτόν, παρά το απίστευτο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Σανγκάη Σένχουα (41 εκατ. δολάρια ετησίως). «Στην Κίνα ήμουν σε διακοπές για επτά μήνες. Δεν ξέρω τι έκανα εκεί και το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή. Την ώρα των αγώνων αναρωτιόμουν γιατί είχα πάει εκεί» είπε όταν επέστρεψε (για τρίτη φορά) στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς και σε ηλικία 34 χρόνων.
Ο Τέβες σε ηλικία 20 χρόνων βρέθηκε στην Κορίνθιανς και έναν χρόνο μετά πέρασε στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό το Λονδίνο (Γουέστ Χαμ) και στη συνέχεια το Μάντσεστερ, όπου έμεινε δύο χρόνια στη Γιουνάιτεντ και τέσσερα στη Σίτι. Το 2013 μετακόμισε στο Τορίνο για να φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους. Το 2015 επέστρεψε στην Μπόκα Τζούνιορς για να κλείσει την καριέρα του, αλλά θέλησε να δοκιμάσει και στην Κίνα, κυρίως λόγω του πολύ υψηλού συμβολαίου. Δεν άντεξε όμως.

Οι Σειρήνες της Φέγενορντ

Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι γεννήθηκε στο Ρότερνταμ και πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Φένεγορντ. Σε ηλικία 21 χρόνων μετακόμισε κι αυτός στην Αγγλία, για να φορέσει τη φανέλα της Αρσεναλ και στη συνέχεια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην Πρέμιερ Λιγκ έμεινε ένδεκα χρόνια, τα τρία τελευταία στο Ολντ Τράφορντ. Το 2015 αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Φενέρμπαχτσε και να γίνει κάτοικος Κωνσταντινούπολης. Στο τουρκικό πρωτάθλημα έμεινε τρία χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη γενέτειρα του για να φορέσει και πάλι τη φανέλα της αγαπημένης του Φέγενορντ.
Ανάλογη διαδρομή με τον Φαν Πέρσι ακολούθησε κι ένας άλλος ολλανδός ποδοσφαιριστής, ο Ντερκ Κάιτ. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν με την Ουτρέχτη, όμως έγινε γνωστός στη Φέγενορντ, στην οποία αγωνίστηκε τρία χρόνια. Στη συνέχεια κι αυτός μετακόμισε στην Αγγλία και φόρεσε για έξι χρόνια τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ακολούθησε η Κωνσταντινούπολη και η Φενέρμπαχτσε, για να επιστρέψει το 2015 στη Φέγενορντ, στην οποία έκλεισε την καριέρα του το περασμένο καλοκαίρι με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Η Φέγενορντ αναδείχθηκε πέρυσι πρωταθλήτρια για πρώτη φορά ύστερα από το 1999! Κι ο Κάιτ στο τελευταίο ματς της σεζόν, σε ηλικία 37 χρόνων, πέτυχε χατ τρικ!

Τα πήρε όλα και γύρισε

Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μία επίσης σημαντική επιστροφή. Ο Γουέιν Ρούνι, μετά από 13 χρόνια παραμονής στο Ολντ Τράφορντ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επέστρεψε στην ομάδα όπου αναδείχθηκε, την Εβερτον. Ο 32χρονος Ρούνι ήταν παιδί των ακαδημιών της Εβερτον. Φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας σε ηλικία 16 χρόνων και σύντομα έγινε στόχος των μεγάλων ομάδων. Τρία χρόνια αργότερα έγινε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της με 253 γκολ. Παράλληλα μαζί με τον Μίκαελ Γκάρικ είναι ο άγγλος ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει Πρέμιερ Λιγκ, Κύπελλο Αγγλία, Λιγκ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ