Σέρνουν πίσω τους ένα γαϊτανάκι 72 ετών, με 264 αγώνες, αναμετρήθηκαν δύο φορές μέχρι τώρα στην εφετινή περίοδο, θα ξανασυναντηθούν στις 2 Μαρτίου στο πλαίσιο του β’ γύρου της Ευρωλίγκας και έχει ο Θεός!
Πράγματι ο γενναιόδωρος Πανάγαθος, εκτός από τους συνηθισμένους και αναπόδραστους (από το 2006 και εντεύθεν) τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, μπορεί να έχει και κάποιο extra bonus στα πλέι οφ ή στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου για να ρεφάρουν κιόλας οι λεγάμενοι τη χασούρα τους από το Κύπελλο Ελλάδος, στο οποίο –ω του θαύματος –δεν αναμετρήθηκαν…
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός σε νέες περιπέτειες λοιπόν αύριο, στην πρεμιέρα του β’ γύρου στο ΟΑΚΑ, σε ένα σουαρέ που αποτελεί μια πρόκληση ένθεν και ένθεν: των μεν για να επιβεβαιώσουν τον περιλάλητο φερώνυμο νόμο βάσει του οποίου σε 64 αγώνες όλης της γκάμας απέναντι στους Κόκκινους έχουν πετύχει 52 νίκες, των δε για να πάρουν πίσω το αίμα τους από τις δυο εφετινές εντός έδρας ήττες (68-71 στο Πρωτάθλημα, 62-70 στην Ευρωλίγκα).
Η αδρεναλίνη, ως είθισται, χτυπά τα όρια του συναγερμού και τα κίνητρα περισσεύουν, απλώς τούτη τη φορά συμβαίνει ένα σπάνιο γεγονός: το αυριανό ντέρμπι δεν έχει καμιά βαθμολογική σημασία, υπό την έννοια ότι οι οικοδεσπότες προελαύνουν αήττητοι (13-0), ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν ήδη υποστεί τρεις ήττες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) και για να καλύψουν το χάντικαπ πρέπει να αλώσουν αύριο το ΟΑΚΑ με διαφορά τεσσάρων πόντων, ώστε να καλύψουν το -3 του ΣΕΦ (68-71), και να κάνουν… βουντού να στραβοπατήσει άλλες δυο φορές ο αιώνιος αντίπαλός τους και συνάμα οι ίδιοι να μείνουν αλώβητοι έως το τέλος της κανονικής περιόδου. Με την παγιωμένη λογική και τα στερεότυπα του ελληνικού πρωταθλήματος, αυτό το σενάριο εμπίπτει στη λογική τού «φέξε μου και γλίστρησα»!
Ασφαλώς το αυριανό ντέρμπι εμπίπτει στη λογική της… φραγής των εισερχόμενων προγνωστικών διότι, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, τέτοια ματς δεν σηκώνουν προγνωστικά. Στον αντίποδα, όμως, σηκώνουν προσέγγιση των δεδομένων και των ζητουμένων, την οποία επιχειρεί «Το Βήμα της Κυριακής» με την πυξίδα του νυν προπονητή της Εθνικής Γεωργίας Ηλία Ζούρου.

Η πράσινη εικόνα

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει μια εναργή εικόνα με διακριτούς ρόλους, λύσεις και στα δύο άκρα του γηπέδου, ισορροπία, συνεργασίες και αυτοματισμούς. Επενδύει παραδοσιακά στην ισχυρή έδρα του, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο σουτ, στην ταχύτητα και στην επιθετική άμυνα και καθοδηγείται σε όλα τα επίπεδα από τον Καλάθη, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

Τα «πρέπει» του Παναθηναϊκού

– Να ανεβάσει τον ρυθμό μέσω της πίεσης στην άμυνα και να ανοίξει το γήπεδο, κατάσταση η οποία τον ευνοεί διότι σκοράρει με μεγαλύτερη ευχέρεια από τον Ολυμπιακό, παίζει στην έδρα του και διαθέτει τον Νικ Καλάθη που είναι… μανούλα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού.
-Να σουτάρει με υψηλό ποσοστό στα τρίποντα, που αποτελούν ένα από τα μεγάλα όπλα του.
-Να αποκομίσει δημιουργία και σκορ από τον Καλάθη και τον Παππά.
-Να αντιδράσει στις αλλαγές στα σκριν και στα χαμηλά και ευέλικτα σχήματα στα οποία μπορεί να καταφύγει ο Ολυμπιακός.
-Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους δύο βασικούς πολιορκητικούς κριούς του αντιπάλου του: το pick ’n’ roll με δημιουργό τον Σπανούλη και το post up με τον Πρίντεζη.
-Nα αντιδράσει στην αναμενόμενη απόπειρα του Ολυμπιακού να φορτώσει παιχνίδι μέσα στη ρακέτα (με τα τεσσάρια και τα πεντάρια του), ώστε αφενός να προκαλέσει φθορά με τα φάουλ και αφετέρου να μεγαλώσει το γήπεδο και να ελέγξει τις επιστροφές του στην άμυνα.

Η κόκκινη εικόνα

Ο Ολυμπιακός γνώρισε δύο βαριές ήττες στην Ευρωλίγκα και βρίσκεται τρεις νίκες πίσω στο πρωτάθλημα, αλλά διαθέτει χαρακτήρα και εγωισμό. Οι απανωτοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να ρολάρει και η χημεία του βρίσκεται διαρκώς υπό αναθεώρηση. Συχνά εμφανίζει επιθετική δυσλειτουργία, την οποία προσπαθεί να καμουφλάρει με τη δυνατή άμυνά του και την προσπάθειά του να βγάλει τους αντιπάλους του έξω από τη ρουτίνα τους.

Τα «πρέπει» του Ολυμπιακού

-Να αναχαιτίσει τον Καλάθη σε επίπεδο δημιουργίας, επιτάχυνσης του ρυθμού και σκοραρίσματος.
-Να περιορίσει την έφεση του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη με τις alley-oop πάσες και τα καρφώματα.
-Να ακουμπήσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα ώστε να αποκτήσει από την αρχή ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην επίθεσή του και να επιδιώξει να φθείρει τον Σίνγκλετον στο παιχνίδι με πλάτη.
– Να αντιμετωπίσει την άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκριν στην οποία επιδίδεται ο Παναθηναϊκός (με άξονες τον Γκιστ και τον Αντετοκούνμπο), επιδιώκοντας να χαλάσει το παιχνίδι των αντιπάλων του, και μέσω της αθλητικότητας των παικτών του να υποστηρίξει τις εναλλαγές τύπου «big in, small out».
– Να βάλει στην εξίσωση του αγώνα και του σκοραρίσματος τον Ρόμπερτς και τον Τόμπσον.
-Να είναι έτοιμος να διαχειριστεί το «run and jump» στις φάσεις στις οποίες ένας γκαρντ του θα επιτεθεί εναντίον του Βουγιούκα και θα χρειαστεί να βρει λύση απέναντι τόσο στον παίκτη που θα σπεύσει προς βοήθεια στο διπλό κλείδωμα όσο και στις περιστροφές του Παναθηναϊκού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ