Νέοι, πλούσιοι, ωραίοι

Εχω στα χέρια μου μυστική δημοσκόπηση, ημερολόγιό μου:
Να επανασυσταθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Ναι 90%, Οχι 0%, ΔΓ/ΔΑ 10%.
Να γίνει ξανά εκκλησία η Αγία Σοφία; Ναι 90%, Οχι 0%, ΔΓ/ΔΑ 10%.
Να μετονομαστεί η Ιστάνμπουλ σε Κωνσταντινούπολη erga omnes; Ναι 90%, Οχι 0%, ΔΓ/ΔΑ 10%.
Να προσαρτηθούν η Βόρεια Ηπειρος και τα Σκόπια στην Ελλάδα; Ναι 100%.
Τι προτιμάτε: (Α) να είστε νέος/α, πλούσιος/α και ωραίος/α ή (Β) γέρος/γριά, φτωχός/ή και άσχημος/η; (Α) 100%.
Είχε και μετανάστες το δείγμα, που δεν ήξεραν τι είναι Βυζάντιο, Αγία Σοφία και Κωνσταντινούπολη, αλλιώς θα υπήρχε απόλυτη ομοφωνία και πλήρης εθνική ομοψυχία –αλλά και αυτοί θέλουν την προσάρτηση της Μακεντονίγιας για να περνούν ευκολότερα στη Σερβία και από εκεί στη Βόρεια-Δυτική Ευρώπη και θέλουν επίσης να είναι νέοι, όμορφοι και πλούσιοι. Μπροστά σε αυτά τα ποσοστά, τι είναι το 70% που δεν θέλει να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της ακατονόμαστης χώρας; Θα γίνω «τρελός στρατάρχης», θα ιδρύσω κόμμα με πρόγραμμα την επανίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη μετονομασία της Ιστάνμπουλ σε Κωνσταντινούπολη, τη μετατροπή του μουσείου της Αγια-Σοφιάς σε εκκλησία –και την υπόσχεση πως όλοι οι ψηφοφόροι μου θα γίνουν νέοι, πλούσιοι και ωραίοι.

LGBT κοινότητα

Διότι τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν τη λαϊκή θέληση –αυτό σημαίνει δημοκρατία. Και οι θρησκείες το ίδιο –μόνο που είναι σοφότερες από τους πολιτικούς: υπόσχονται στους πιστούς τους τον Παράδεισο μετά τον θάνατο· και στον βαθμό που δεν επέστρεψε κανείς να διαψεύσει ότι υπάρχει Κόλαση και Παράδεισος, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι η υπόσχεση των θρησκειών είναι ψηφοθηρική.
˜
Κατά τα άλλα, άνθρωποι είναι και οι μητροπολίτες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: 100% συμφωνούν με το 90%, διότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους μετανάστες. 100% συμφωνούν και με το 70% –θα κάνουν και μνημόσυνο για τον Παύλο Μελά και τους συντρόφους του που σκοτώθηκαν πριν από 110 χρόνια στη Στάτιστα.
Σκέφτομαι όμως ότι τότε, το 1904, το τότε Βασίλειο της Βουλγαρίας διεκδικούσε με τους κομιτατζήδες ολόκληρη τη Μακεδονία για λογαριασμό του –θα ήταν δυσαρεστημένος ο Παύλος Μελάς σήμερα που το 50% της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, 40% έγινε τελικά ανεξάρτητο κράτος και μόνο 10% εντάχθηκε στη Βουλγαρία;
˜
«Ναι, αλλά το 40% θέλει να βάλει χέρι στο 50%» είναι το νέο επιχείρημα. Το ζήτημα δεν είναι το «όνομα» (που ήταν κάποτε η ψυχή μας) αλλά ο αλυτρωτισμός των Μακεντόντσι, υποστηρίζουν οι πολιτικοί που θέλουν να καρπωθούν το 70%: να μην αλλάξουν μόνο όνομα χώρας, δρόμων και αεροδρομίων: να αλλάξουν και Σύνταγμα και γλώσσα –ακόμα και φύλο, να γίνουν από κράτος LGBT κοινότητα. Αλλοι λεβέντες στα Βαλκάνια δεν υπάρχουν, τελεία και παύλα.
Να παραδεχθούν ότι δεν είναι έθνος αλλά συνονθύλευμα γύφτων και αλητών –να το γράψουν 100 φορές στο Σύνταγμά τους, να το εμπεδώσουν και στα σχολεία να διδάσκεται ο «Δωδεκάλογος του Γύφτου».

Επικίνδυνα εμπορεύματα

Φοβούνται άραγε στα αλήθεια τα 2.000.000 των Μακεντόντσι όσοι τα λένε αυτά; Βεβαίως, και εκεί το 75% θα συμφωνούσε να πάρουν τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και τη Σόφια και το Βελιγράδι, ακόμη και την Περσία αφού την είχε καταλάβει ο Μεγαλέξανδρος. Το υπόλοιπο 25% είναι Αλβανοί, κάτι θα ονειρεύονται να πάρουν και αυτοί –τι ακριβώς, δεν ξέρω.
Οταν παίρνεις κάτι, νομίζεις πως γίνεσαι όμορφος, πλούσιος και νέος –αυτό δεν προσπαθούν να μας πείσουν με τις διαφημίσεις τους οι εταιρείες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους; Ε, οι πολιτικοί πουλάνε και αυτοί: άλλος «εθνική περηφάνια», άλλος «κοινωνική δικαιοσύνη», άλλος «Μακεδονία ξακουστή», άλλος «ισότητα και αλληλεγγύη» –αν αγοράσουμε, αυτοί θα γίνουν κυβέρνηση και εμείς όμορφοι, πλούσιοι, νέοι, έξυπνοι, υγιείς. Η Εκκλησία υπόσχεται κάτι ακόμα σπουδαιότερο: αθανασία, αν αγοράσουμε πίστη.
Εγώ είμαι υπέρ του εμπορίου, ημερολόγιό μου –αλλά όχι υπέρ αυτού που προωθεί πολέμους. Και ορισμένα από αυτά που πουλάνε οι πολιτικοί οδηγούν σε πολέμους. Αλλοτε εμφύλιους, άλλοτε διακρατικούς. Αλλες φορές οδηγούν «απλώς» σε καταστροφές, καληώρα σαν αυτή που ζούμε εμείς 8 χρόνια τώρα. Και άλλες φορές, σπάνιες είναι αλήθεια, σε ειρήνη και πρόοδο –όπως συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 75 χρόνια. Σε αντίθεση με τα Βαλκάνια που έζησαν πολέμους, εμφύλιους και διακρατικούς, δικτατορίες, ολοκληρωτισμούς.

Εδώ είναι Βαλκάνια

Τελικά, είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας, ημερολόγιό μου, το αν θα έχουμε δικτατορίες και πολέμους ή ειρήνη και πρόοδο –κουλτούρας των πολιτικών δηλαδή. Μου φαίνεται πως οι βαλκάνιοι πολιτικοί δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τη δημοκρατία, με την έννοια ότι «οι άλλοι» δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί που πρέπει να εξοντωθούν, αλλά αντίπαλοι με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευθείς, να συνεννοηθείς και, ει δυνατόν, να είναι όλοι κερδισμένοι από τον ανταγωνισμό για την εξουσία.
Ο κανόνας του ανταγωνισμού στα Βαλκάνια είναι «ή εμείς ή αυτοί»: αριστεροί – δεξιοί, προδότες – πατριώτες, καθαροί – διαπλεκόμενοι, Ελληνες – Μακεντόντσι – Τούρκοι – Αλβανοί – Σέρβοι. Οι ρουμάνοι και οι βούλγαροι πολιτικοί μοιάζουν οι πλέον ήμεροι της περιοχής. Ας μοιάσουν τουλάχιστον σε αυτούς οι δικοί μας.
Ονειρεύομαι την παγκόσμια ειρήνη, τον επί γης παράδεισο όπου δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις, πόλεμοι, πείνα, δυστυχία, αντιθέσεις; Οχι, ημερολόγιό μου: αυτό που θα ήθελα είναι απλώς να περιοριστούν όλα αυτά.
Κανείς δεν ξέρει πότε και γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος ή οικονομική κρίση. Πάντα θα υπάρχουν Χίτλερ, Στάλιν, Λένιν, Πολ Ποτ, Μουσολίνι που θα μισούν τη δημοκρατία και στο όνομα του μίσους θα καταλαμβάνουν την εξουσία –ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην προστεθούν τα ονόματα Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, Κιμ Γιονγκ Ουν στα παραπάνω. Και για να μην επανεμφανιστούν Παπαδόπουλος, Ζαχαριάδης, Βελουχιώτης, Μεταξάς.
Απομονώνοντας τους πολιτικούς που πουλάνε ως εμπόρευμα πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά μίση –άλλος δρόμος για ειρήνη και πρόοδο δεν υπάρχει.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Είχε, όντως, μεγάλα νούμερα η μάζωξη στη «συμπρωτεύουσα».
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΓΥΦΤΟΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

nnn

«Τα προγράμματα ήταν απαραίτητα, αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη» δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης. Το ‘χουμε καταλάβει, όλο το παραμύθι ήταν για να βρουν κάποιες εκατοντάδες ανεπάγγελτοι δουλειά. Του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου.
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ
nnn
ΝΤΑΒΟΣ (του απεσταλμένου μας): Ηδη από την πρώτη ημέρα, δύο είναι τα επιτεύγματα του ημέτερου Πρωθυπουργού. Πρώτον, περπάτησε δύο χιλιόμετρα δρόμο με ένα γόνα χιόνι· δεύτερον, έπεισε τον ακατονόμαστο πρωθυπουργό να εμφανιστεί άνευ γραβάτας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΛΠΕΩΝ & ΑΓΡΑΦΩΝ
nnn
Κλαψωδίες του Ανθιμου για τη Μακεδονία και τον Μεγαλέξανδρο ή για τη βυζαντινή προίκα της εξουσίας; Ο Μεγαλέξανδρος «ζει και βασιλεύει», εκσυγχρονισμένος: αντί εκπολιτισμού διά της σπάθης, διαφωτισμός Αγίων με μικρόφωνα σε ναούς και πλατείες!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Κουβέντες της γειτονιάς μου: «Ο Σημίτης, βάζοντάς μας στο ευρώ, άνοιξε τον λάκκο της κρίσης». Αντε, να φτιάξουμε κάνα δραχμο-μάγγανο για να βγούμε!
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Ογκώδες το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Η ελληνική ιστορία γράφεται ξανά με… υστερία. Οπως και πριν τρία χρόνια: οι έξαλλοι χορευτές της πλατείας Συντάγματος της καθ’ ημάς Αριστεράς δεν είναι οι ίδιοι με τους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης. Είναι όμως… ίδιοι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Ολοι ρωτάνε για το Μακεδονικό, εγώ όμως ρωτάω τον λαό της Κυψέλης, του Δήμου Αθηναίων και των όμορων δήμων: έχουν συμφωνήσει για τη χρήση του τοπικού προσδιορισμού «Κυψελιώτης» στο όνομά σας; Συλλαλητήριο δεν θα ζητήσω να διενεργηθεί.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Μην τα βάζετε με τον Στρατηγό Φράγκο. Θα εκνευριστεί και θα του ασπρίσει καμιά τρίχα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ