Η δύναμη του εμβρύου που κλωτσάει μπορεί να ξεπερνά τα 40 Newton, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μέτρησε τη δύναμη του ενδομήτριου χτυπήματος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Royal Society Interface της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με το Science, χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες με στόχο την καταγραφή των κινήσεων των εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κλωτσιές του εμβρύου γίνονται όλο και πιο δυνατές από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, αλλά μετά εξασθενούν, πιθανώς επειδή το έμβρυο έχει πια όλο και λιγότερο διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα.

Οι κλωτσιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωφελούν διπλά τα έμβρυα: αφενός αποτελούν ένα είδος σωματικής άσκησης γι’ αυτά, πράγμα που τα βοηθά να αναπτύξουν τους μυς και τα οστά τους, αφετέρου βοηθά τις αρθρώσεις τους να τεντωθούν και να λειτουργούν ομαλά, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας μετέπειτα στη ζωή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ