Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα το κλίμα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν γιορτινό. Η ευφορία για τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ και τους ποδοσφαιριστές προερχόταν από τον αριθμό των τροπαίων που κατακτήθηκαν το 2017. Η Ρεάλ έκλεισε τη χρονιά συλλέγοντας πέντε τίτλους, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της.
Ο δε Ζινεντίν Ζιντάν ήταν βασιλιάς στο Μπερναμπέου, καθώς στα δύο χρόνια παραμονής του στον πάγκο της Ρεάλ είχε κατακτήσει οκτώ από τους δέκα τίτλους που είχε διεκδικήσει. Μετά ήρθε εκείνο το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου με την ταπεινωτική ήττα μπροστά στους οπαδούς της, από την Μπαρτσελόνα (3-0).
Κάπως έτσι άρχισε να γυρίζει πιο γρήγορα ο τροχός για τον γάλλο τεχνικό. Ομως η αλήθεια είναι ότι η Ρεάλ βρισκόταν σε αγωνιστική κρίση τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες.
Με εξαίρεση τα ματς με την Μπαρτσελόνα, στην αρχή της σεζόν για το ισπανικό Σούπερ Καπ, η ομάδα δύσκολα έπαιζε καλό ποδόσφαιρο για ένα 90λεπτο. Το 2-2 με τη Θέλτα στο Βίγκο έμοιαζε με χαριστική βολή, καθώς η Ρεάλ βρέθηκε 16 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, ενώ είναι στην 4η θέση και θεωρητικά κινδυνεύει ακόμη και να χάσει μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ!
Το βασικό θέμα είναι ότι ο Ζιντάν φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο. Ο ισπανικός Τύπος τού καταλογίζει σοβαρά λάθη. Η Ρεάλ έχει πτωτικές τάσεις, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Επίθεση που σκοράρει δύσκολα, αλλά και άμυνα ευάλωτη. Το πιο σημαντικό είναι πως οι παίκτες μπαίνουν στο γήπεδο με άγχος και προσπαθούν να πετύχουν το γκολ με βιαστικές ενέργειες. Παράλληλα, είναι φανερό ότι έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους.
Στο πρόσφατο clasico, η Ρεάλ είχε τον έλεγχο και πατούσε καλύτερα στο γήπεδο στη διάρκεια του α’ μέρους. Οταν πέτυχε το γκολ η Μπαρτσελόνα, ήρθε η κατάρρευση. Η αυτοπεποίθηση φαίνεται πως έχει χαθεί και από τον Ζιντάν. Μετά το ματς με την Μπαρτσελόνα, επικρίθηκε για τη χρησιμοποίηση του Κόβασιτς και από το γεγονός ότι ξέχασε τον Ισκο. Παράλληλα, στη συζήτηση που είχε με τους ποδοσφαιριστές μετά το ματς στο Βίγκο, κάποιοι, κυρίως νεαροί, παραπονέθηκαν ότι δεν παίζουν αυτοί που δουλεύουν πολύ στις προπονήσεις. Φρόντισαν φυσικά να επισημάνουν πως δεν αναφέρονταν σε παίκτες που είναι απαραίτητοι στην ενδεκάδα. Ζήτησαν όμως τα κριτήρια να είναι πιο δίκαια.
Πέρα από αυτά, ο ισπανικός Τύπος επιμένει πως ο Ζιντάν έχει απολέσει και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε ο πρόεδρος της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος φέρεται να έχει αποφασίσει να μη συνεχίσει με αυτόν στον πάγκο και στη νέα περίοδο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ζιντάν θα αποχωρήσει από το Μπερναμπέου, ακόμη και στην περίπτωση που η Ρεάλ κατακτήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ και ο πρώτος υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει είναι ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, Γιοακίμ Λεβ. Ο Γάλλος πρέπει να το έχει καταλάβει, καθώς μετά το ματς με τη Νουμάνθια για το Κύπελλο υποστήριξε: «Εχω υπογράψει έως το 2020, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε».
Ο τεχνικός της Ρεάλ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει κανέναν άλλον παίκτη και τόνισε με έμφαση πως εμπιστεύεται απόλυτα αυτούς που έχει στη διάθεσή του. Ομως η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι έφυγαν ποδοσφαιριστές όπως οι Πέπε, Χάμες Ροδρίγες, Αλβάρο Μοράτα, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν. Ενα σοβαρό θέμα τίθεται στην επίθεση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να έκλεισε τη χρονιά με τον τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και τη Χρυσή Μπάλα, όμως σε 13 αγώνες πρωταθλήματος και 1.156 λεπτά συμμετοχής έχει μόλις τέσσερα γκολ! Και ακόμη μόλις δύο γκολ είναι η προσφορά του Καρίμ Μπενζεμά! Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από 17 ματς πρωταθλήματος, κανένας παίκτης της Ρεάλ δεν έχει φτάσει τα πέντε γκολ!
Το άγχος στο Μπερναμπέου μεγαλώνει όταν σκέφτονται το Τσάμπιονς Λιγκ. Σε έναν μήνα η Ρεάλ θα πρέπει να κοντράρει την Παρί Σεν Ζερμέν, αν θέλει να συνεχίσει στη διοργάνωση. Ενα ιδιαίτερα υψηλό εμπόδιο καθώς η γαλλική ομάδα δείχνει έως τώρα ασταμάτητη, με τους Νεϊμάρ, Καβάνι και Εμπαπέ να κάνουν πάρτι σε κάθε παιχνίδι.
Ο Ζιντάν καλείται να βρει λύσεις ώστε να σώσει την παρτίδα. Ενας πρόωρος αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ ίσως αναγκάσει τον Πέρεθ να επισπεύσει την αλλαγή στον πάγκο. Προς το παρόν θα πρέπει να τονώσει και πάλι το ηθικό των παικτών: «Δεν πρόκειται να φορτώσω τα πάντα σε αυτούς τους παίκτες που τόσα πέτυχαν τα τελευταία δύο χρόνια» είπε ο Ζιντάν μετά το ματς με τη Θέλτα. «Υπάρχουν δύσκολες στιγμές σε μια σεζόν και θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε έως το τέλος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ