Η Ιστορία γράφεται (και) με αριθμούς. Αλλωστε με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκαν οι τελευταίοι πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε. Ηταν ένας Αγγλος, ένας Γάλλος και ένας Ολλανδός. Για τον καθέναν αντιστοιχεί ένας αριθμός, που εκφράζεται με γκολ, με παρουσίες στους αγώνες, αλλά και με χρηματικό ποσό.
Ο άγγλος διεθνής επιθετικός Χάρι Κέιν «έσπασε» την επτάχρονη κυριαρχία των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο σε ό,τι αφορά τον πρώτο σκόρερ σε μία ημερολογιακή χρονιά. Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής της Τότεναμ έκανε τη δική του επανάσταση κόντρα στο… κατεστημένο του διεθνούς ποδοσφαίρου, «χτυπώντας» με δύο χατ-τρικ στα τελευταία δύο παιχνίδια και φτάνοντας τα 56 γκολ.
Ο Αρσέν Βενγκέρ έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες στον πάγκο της Πρέμιερ Λιγκ, ξεπερνώντας τον σπουδαίο αντίπαλό του για πολλά χρόνια σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Στο ματς με τη Γουέστ Μπρομ στο Χόθορνς, την τελευταία ημέρα του 2017, συμπλήρωσε 811 συμμετοχές. Ενα ρεκόρ που, όπως είπε και ο σερ Αλεξ, είναι πολύ δύσκολο πλέον να καταρριφθεί.

Ο ακριβότερος αμυντικός

Ο τρίτος της παρέας είναι Ολλανδός. Ο 26χρονος στόπερ Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ο οποίος μετακινήθηκε από τη Σαουθάμπτον στη Λίβερπουλ έναντι 84,5 εκατ. ευρώ, ποσού ρεκόρ. Ο Φαν Ντάικ έγινε η ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας για περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ τον Κάιλ Γουόκερ, για τον οποίο το καλοκαίρι η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε στην Τότεναμ 61 εκατ. ευρώ.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Χάρι Κέιν πόσταρε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία μπροστά στο δέντρο των Χριστουγέννων, μαζί με οκτώ μπάλες, οι οποίες αντιστοιχούσαν στα ισάριθμα χατ-τρικ που πέτυχε τη χρονιά που πέρασε. «Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για εμένα. Τώρα, ας έρθει το 2018» σημείωσε. Ο 24χρονος Αγγλος έφτασε το 2017 τα 56 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αφήνοντας πίσω τον Λιονέλ Μέσι (54), αλλά και τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Εντινσον Καβάνι (από 53). Παράλληλα, με 39 γκολ σε 36 αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ, ξεπέρασε το ρεκόρ του Αλαν Σίρερ, ο οποίος το 1995 είχε σημειώσει με τη φανέλα της Μπλάκμπερν 36 γκολ σε 42 αγώνες. Ο Χάρι Κέιν ξέρει καλά ότι το 2018 θα είναι για καθοριστική χρονιά για την καριέρα του. Οι μνηστήρες που έχουν μαζευτεί στην πόρτα της Τότεναμ για να τον δελεάσουν είναι ήδη αρκετοί, ωστόσο η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου έχει άλλα όνειρα για αυτόν. Το συμβόλαιό του λήγει το 2022 και η Τότεναμ γνωρίζει ότι πρέπει να του βελτιώσει σημαντικά τους οικονομικούς όρους, ώστε το τραγούδι των Σειρήνων να μην ηχεί γλυκό στα αφτιά του. Η διοίκηση σκέφτεται τον Κέιν ως έναν Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος έμεινε στη Ρόμα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αρνούμενος κάθε πρόταση. Αρα ο Κέιν θα πρέπει αμειφθεί ανάλογα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2018 είναι χρονιά Μουντιάλ και ο Κέιν έχει στραμμένη εκεί την προσοχή του. Μια επιτυχημένη παρουσία του στα γήπεδα της Ρωσίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο μακροβιότερος προπονητής

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο αλσατός τεχνικός έχει κατακριθεί ουκ ολίγες φορές (κυρίως από τους οπαδούς) για το γεγονός ότι η Αρσεναλ παραμένει από το 2004 χωρίς τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Η διοίκηση βέβαια τον στηρίζει γνωρίζοντας ότι με τη δική του παρουσία ο σύλλογος έχει εξασφαλισμένα σημαντικά έσοδα. Από το «Arsene Who» των αγγλικών ταμπλόιντ, στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, την ημέρα που έφτασε στο Λονδίνο για να αναλάβει την Αρσεναλ, πέρασε τόσος χρόνος που ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί. «Αν κάποιος μού είχε πει ότι ύστερα από 20 χρόνια θα ήμουν ακόμη εδώ, θα έλεγα πως είναι τρελός» είπε ο Βενγκέρ στη «Mirror». Είναι ο μακροβιότερος προπονητής –σε μία ομάδα –στην Ευρώπη. Ενας ο άνθρωπος που κατάφερε να συνδυάσει τις σπουδές του (μηχανικός και διδακτορικό στην Οικονομία) με τη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Σε αυτόν πιστώνεται η εξασφάλιση πόρων τόσο για το προπονητικό κέντρο όσο και για το υπερσύγχρονο Εμιρέιτς. Η συνεχόμενη αγωνιστική παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ διακόπηκε πέρυσι, η θέση του κινδύνευσε, όμως η κατάκτηση του Κυπέλλου βοήθησε να εκτονωθεί η κρίση. Τη χαρά του για την 811η παρουσία του στους πάγκους της Πρέμιερ Λιγκ μετρίασε η απόφαση του διαιτητή Μάικ Ντιν να δώσει το πέναλτι με το οποίο η Γουέστ Μπρομ ισοφάρισε το μεταξύ τους παιχνίδι. Ο Βενγκέρ πάντως συνεχίζει το σερί του, παρά το γεγονός ότι η «Telegraph» έγραψε πρόσφατα πως η Αρσεναλ αναζητεί τον αντικαταστάτη του. Στη λίστα είναι και ο Μικέλ Αρτέτα, πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας και νυν συνεργάτης του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ