Ο αριθμός «20000» είναι για τους πολίτες του Δήμου Τρικκαίων ένας μαγικός αριθμός. Είτε διαθέτουν υπολογιστή είτε όχι, όλοι οι κάτοικοι, ακόμα και όσοι ζουν σε απομακρυσμένα χωριά των Τρικάλων, με μια τηλεφωνική κλήση έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν για τα πάντα: φωτισμό, καθαριότητα, πράσινο, επισκευή υποδομών.
Η υπάλληλος καταχωρίζει το αίτημα ανά κατηγορία και το «χρεώνει» στον αρμόδιο προϊστάμενο. Ανάλογα με την πορεία του αιτήματος, αλλάζει χρώμα η ένδειξη που το συνοδεύει στην οθόνη. Μόλις η ένδειξη γίνει πράσινη, σημαίνει ότι το αίτημα επιλύθηκε. Ολη η πορεία του αιτήματος είναι δημοσίως ορατή από τον κάθε πολίτη, στην αίθουσα ελέγχου (control room) του Smart Trikala, στην είσοδο του Δημαρχείου. Πάνω από το 50% των αιτημάτων επιλύονται μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Με τον ίδιο τρόπο, είτε δηλαδή ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται, στο σπίτι ή στη δουλειά τους.
Η νέα υπηρεσία του… ντελίβερι πιστοποιητικών εγκαινιάστηκε από το καλοκαίρι με το σκεπτικό ότι οι δήμοι οφείλουν να δημιουργήσουν άμεσες λύσεις, «να μπουν δηλαδή στα παπούτσια του κάθε πολίτη» για να τον εξυπηρετήσουν.
«Αν ο πολίτης ήταν «πελάτης» μας, δεν θα έπρεπε να τον εξυπηρετήσουμε υποδειγματικά και να φύγει ευχαριστημένος; Αν ο πολίτης ήταν καταναλωτής, δεν θα επέλεγε την καλύτερη υπηρεσία;» λέει ο 43χρονος δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου που έχει μετατρέψει τα Τρίκαλα στον πρώτο ψηφιακό δήμο της χώρας. Εναν δήμο που διαθέτει e-ΚΕΠ (σύστημα αυτοεξυπηρέτησης δημοτών),Mobile Check Αpp (εφαρμογή κινητών συσκευών) για τα αιτήματα των δημοτών, metro Wi-Fi (μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο), σύστημα έξυπνου φωτισμού και στάθμευσης, σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεικτών, ανοιχτή ψηφιακή αγορά, γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα και ένα πλήθος ακόμα καινοτόμων εφαρμογών. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί πώς είναι να είσαι δήμαρχος στην «έξυπνη πόλη των Τρικάλων».
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει αναδειχθεί σε πρωτοποριακή ψηφιακή πόλη. Πώς νιώθετε;
«Πραγματικά –και όχι ψηφιακά… –πολύ ωραία! Εχει σημασία για την πόλη μας, αλλά και για τα χωριά, να δημιουργηθεί μια πρωτοπορία στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. Το ΑΤΜ πιστοποιητικών, ο τηλεφωνικός αριθμός «20000», η άμεση επαφή και το call back, όταν ένα αίτημα ικανοποιείται, είναι πρωτοπορία. Οχι γιατί η τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Τρίκαλα. Αλλά γιατί πιστεύουμε ότι προέχει η χρήση της για τους πολίτες. Αυτό για εμάς είναι καινοτομία».
Η ψηφιακή εποχή λύνει τελικά όλα τα προβλήματα;
«Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή εποχή λύνει όλα τα προβλήματα. Η πληροφορική και τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι εργαλεία στην απόφασή μας «να μπούμε στα παπούτσια» κάθε δημότη και να γυρίσουμε τον δήμο. Εμείς, οι δήμοι, ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, οφείλουμε να προσφέρουμε όσα πρέπει για να τον εξυπηρετούμε. Εξάλλου, η ψηφιακή εποχή είναι δίπλα μας, μας προσπερνά ήδη στη στροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μένουμε στο Wi-Fi στο κέντρο της πόλης, ούτε στο πιλοτικό 5G. Προχωρούμε στην καινοτομία, που, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι η εκλογίκευση και η προσφορά υπηρεσιών. Τι να κάνω τα εκατομμύρια που δόθηκαν την προηγούμενη δεκαετία για ιστοσελίδες οι οποίες είναι άχρηστες ή «νεκρές»; Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που θα έπρεπε: σε εφαρμογές και πολιτικές που θα έδιναν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη».
Και οι δημότες; Πώς ανταποκρίνονται;
«Τα Τρίκαλα διαθέτουν υψηλότατο επιστημονικό δυναμικό και υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει όχι απλώς έδαφος για υλοποίηση καινοτομιών αλλά και… απαιτήσεις. Εάν το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, τώρα με ρωτούν, γιατί δεν ξανάρχεται;».
Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις.
«Βεβαίως, κάποιοι αντιδρούν. Θυμάμαι τότε, με το Λεωφορείο να κινείται για πρώτη φορά σε κανονικό δρόμο, κάποιοι έλεγαν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας των οδηγών. Και το έλεγαν στέλνοντας e-mails σε ιστοσελίδες… Ενας σύγχρονος λουδισμός, χωρίς όμως κοινωνική απήχηση. Αντιθέτως, κοινωνική απήχηση έχει το ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε δεδομένα της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών. Ηδη τα προγράμματα τηλεπρόνοιας που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να πάμε πιο μακριά».
Συνδέονται οι πρωτοβουλίες αυτές με τις σπουδές σας;
«Στον μέγιστο βαθμό. Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ με ιδιαίτερη αγάπη για τον προγραμματισμό, τι άλλο θα μπορούσε να με εξιτάρει; Φυσικά όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η χρήση της τεχνολογίας. Οπως κάθε αντικείμενο χρησιμοποιείται σωστά ή λανθασμένα από τον καθένα μας, έτσι και η τεχνολογία».

«Πρόγραμμα για την εξάπλωση της καλλιέργειας βοτάνων»

Τι άλλο πρόκειται να δούμε στον δήμο στο άμεσο μέλλον;
«Θεωρώ πως μια έξυπνη πόλη πρέπει καταρχήν να δημιουργεί έξυπνους πολίτες αλλά και να νοιάζεται για την απασχόλησή τους. Συνεχίζουμε λοιπόν το πρόγραμμα διάθεσης κιτ προγραμματισμού (Arduino & Raspberry) στα σχολεία, κιτ ρομποτικής, αλλά και μαθήματα μέσω των καθηγητών πληροφορικής των σχολείων, που αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με μεγάλο ενδιαφέρον. Επόμενο βήμα η διάθεση και 3D εκτυπωτών. Οι δήμοι μας δεν πρέπει να περιοριστούν στον σημαντικό, πλην μονοδιάστατο ρόλο του ελέγχου της καθημερινότητας. Οφείλουμε να έχουμε ρόλο και λόγο και στο κομμάτι της μύησης των νέων στην επιχειρηματικότητα, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».

Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό για την περιοχή σας;
«Ενα τέτοιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ο Ασκληπιός, ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας, του οποίου η καταγωγή χωροθετείται στην αρχαία Τρίκκη, τα Τρίκαλα. Ακολουθώντας τις δικές του τεχνικές, αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα για την εξάπλωση της καλλιέργειας βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη γεωργία ακριβείας αλλά και την τουριστική ανάδειξη των μονοπατιών του Ασκληπιού στις υπώρειες της Πίνδου, εκεί όπου μάζευε τα βότανά του. Το project αυτό συνδυάζεται άρρηκτα και με την ανάδειξη και εκμετάλλευση ενός νέου ιαματικού πόρου στο Ρίζωμα Τρικάλων, προωθώντας ακόμα περισσότερο την ιδέα της ευεξίας, η οποία συνδυάζεται με τα προϊόντα από τη γη του Ασκληπιού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ